Gazete Vatan Logo

İran'dan Suriye'ye şoke eden sevkiyat

İran, Suriye’ye Şii milis sevkiyatına devam ediyor. Son sevkiyat 14 Mayıs’ta Bağdat’tan Şam’a yapıldı. Bir uçak dolusu milis, Şam’a götürüldü. Hz. Zeynep Türbesini ziyaret eden milisler El-Esad Akademi’de harita ve genel asker eğitimi aldı. Milisler ardından Han Tumam cephesine sürüldü.

İran'dan Suriye'ye şoke eden sevkiyat

Suriye'de iç savaş tüm hızıyla devam ederken İran, ülkeye milis göndermeye devam ediyor. Suriye'deki milis sayısı 40 bini aştı. Suriye'ye militan akışı devam ederken , Iraklı Şii'lerin milisleştirilip Suriye cephelerine gönderilişlerine ilişkin fotoğraflara ulaşıldı. Son operasyon geçtiğimiz ayın ortalarında Bağdat'tan Şam'a yapıldı.

UÇAK ÖNÜNDE SELFİE

Suriye'ye son büyük milis sevkiyatının adresi yine Irak oldu. 14 Mayıs günü Bağdat Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan Suriye Havayolları Syrian Air'e ait Şam seferini yapan uçak sadece Suriye'de savaşmak için Irak'tan toplanan milisleri taşıdı. O milislerden biri kendisini Suriye'ye taşıyacak uçağın önünde selfie çeken Makdis Mursad'tı. Irak'ta İran'ın donattığı onlarca Şii milis örgütünden biri olan Ketaib İmam Ali'ye mensup olan Mursad, mezhepsel ve ekonomik nedenlerle yüzlerce yurttaşı gibi Suriye cephesine gitmeye razı oldu.

ÖNCE TÜRBEYE GİTTİLER

Hayatlarında ilk kez gördükleri Şam'a gelen genç milisler cepheye gönderilmeden önce Hz. Zeynep türbesine götürüldüler ve türbeyi ziyaret ettiler ve burada hatıra fotoğrafı çektiler. Dünyanın farklı ülkelerinden getirilen her milisin cepheye veya askeri eğitime gönderilmeden önce bu ritüeli uyguladığı ve böylece milislerin ideolojik motivasyonlarının daha da arttırıldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

15 GÜN EĞİTİM SONRASI CEPHE

Hz. Zeynep türbesi ziyaretinin ardından birkaç gün Şam'da vakit geçiren milisler daha sonra otobüslerle Suriye'de savaşın en şiddetli yaşandığı cephelerden biri olan Halep'e götürüldüler. Burada El-Esad Askeri Akademisi'ne yerleştirilen militanlara detaylı harita eğitimi verildi. Harita ve genel askeri eğitimleri 15 gün süren milisler Halep güneyindeki Han Tumam cephesine sürüldüler. Bu cephede ülkenin en büyük muhalif askeri koalisyonu olan Fetih Ordusu'yla çatışmalara sokulan milislerden birçoğu öldü veya esir alındı.

ESAD TEŞEKKÜR BELGESİ VERDİ

İran'ın Şii kimliklerini kullanarak cepheye sürdüğü onlarca örgütten biri olan Ketaib İmam Ali'nin ismi daha önce çeşitli cinayet ve katliamlarla anılan Ebu Azrail adlı Şii milis komutanıyla özdeşleşmiş durumda. Örgütün şimdiki komutanlığını Şiblu Zeydi yapıyor. Daha önce Irak'ta Hristiyan milis örgütü Ketaib Ruhul İsa ibni Meryem'e eğitim veren bu gruba Beşşar EsAd tarafından teşekkür belgesi verildi. EsAd teşekkür belgesinde, “Suriye vatanının tarihi, ahlaki, ve ruhani kıymetlerini yok etmeye çalışan teröristlere karşı gösterdiğiniz çalışmalardan dolayı şükranlarımı sunarım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kaynak: Yeni Şafak