Gazete Vatan Logo

İran’dan ‘petrolü azaltın‘ talebi

İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, OPEC üyesi ülkelere, günlük petrol üretiminin 1 milyon varil azaltılması talebinde bulunacak.

Mehr Haber Ajansının bildirdiğine göre, Zengene, 27 Kasım'da Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 166. Toplantısı'nda Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El-Naimi ile görüşecek.

Petrol fiyatlarındaki düşüşü engelleme yollarının ele alınacağı belirtilen görüşmede, Zengene'nin Suudi Arabistanlı mevkidaşına OPEC'in günlük petrol üretiminin 1 milyon varil azaltılması talebini de ileteceği bildirildi.

Zengene'nin, petrol fiyatlarını uluslararası seviyeye çekmek için OPEC üyesi ülkelerin tümünün onayını almaya çalışacağı belirtilirken, Suudi Arabistan’ın başını çektiği körfez ülkelerinin bu talebe sıcak bakmadığına yönelik açıklamalar hatırlatıldı.

İranlı Bakan Zengene, son dönemde ciddi düşüş gösteren petrol fiyatlarının uluslararası seviyeye çıkarılması için Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde görüşmeler yapmıştı. Irak ve Venezuela bakanlarıyla da bir araya gelen Zengene'nin, "Dünya ucuz petrole daha fazla tolerans gösteremez. Bu süreç düzeltilecek" görüşünü paylaştığı kaydedildi. İran'ın, OPEC üyelerine yaptığı işbirliği çağrısıyla petrol fiyatlarının düşüşünden rahatsız olan Rusya'nın, Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve ülkenin en büyük petrol şirketi Rosneft Genel Müdürü İgor Seçin'in de Viyana’da düzenlenecek OPEC’in 166. Toplantısı’na katılacakları açıklandı.

OPEC üyesi ülkeler, dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40'ını elinde bulunduruyor. OPEC üyesi olmayan Rusya ise günlük 10 milyon varil üretim ve yüzde 12'lik payıyla Suudi Arabistan’ı geride bırakarak dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna yükselmiş durumda.

Haberin Devamı