Gazete Vatan Logo

İran'dan dünyayı sarsacak hamle! Başına 80 milyon dolar ödül koydular...

İran'ın Orta Doğu siyasetinin mimarı olarak gösterilen General Kasım Süleymani'nin Cuma günü ABD tarafından düzenlenen suikast sonucunda hayatını kaybetmesinin ardından iki ülke arasındaki karşılıklı tehdit ve uyarılar devam ederken, tansiyon gittikçe artıyor. Yabancı basında yer alan son dakika haberlerine göre, İran dün Kasım Süleymani'nin canlı yayınlanan cenazesi sırasında çok konuşulacak bir hamleye imza attı. ABD başkanı Trump'ın başına 80 milyon dolar ödül koydu.İran'ın dini lideri, doğrudan kendisine bağlı komutanın cenazesinde gözyaşlarını tutamadı. Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen anma törenine ise Rus komutanlar da katıldı.

İran'dan dünyayı sarsacak hamle! Başına 80 milyon dolar ödül koydular...

ABD'nin İranlı general Kasım Süleymani'yi bir insansız hava aracıyla öldürmesinin ardından Orta Doğu'da gerilim yüksek. ABD ve İran arasındaki gerginlik de tırmanmaya devam ediyor.Önceki gün, Süleymani suikastının ardından "ciddi bir intikam" alacaklarını açıklayan İran'dan, dün ABD'ye yeni bir tehdit geldi.Dün, naaşı İran'a getirilen Kasım Süleymani'nin cenazesine yüz binlerce kişi katıldı. Bir skeri uçaktan İran bayrağına sarılmış şekilde indirilen tabutla birlikte yüz binler yürüdü.

Cevad Zarif Trump'a bu soruyu sordu
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, resmi hesabından ABD Başkanı'na yönelik bir tweet attı.
Tahran'da bugün düzenlenen Kasım Süleyani'nin cenaze törenine katılan yüz binlerce insanın havadan çekilmiş fotoğraflarını paylaşarak, "Daha önce böyle bir insan seli gördün mü Trump? Bölgemizle ilgili istişarelerde hala etrafındaki palyaçoları mı dinlemek istiyorsun? Ve hala bu büyük ulusun halkının iradesini kırabileceğini düşünüyor musun? ABD'nin Batı Asya'daki nifakçı varlığının sonu başladı...

Haberin Devamı

HALEFİ TABUTU ÖPÜP GÖZYAŞLARINA BOĞULDU
Ayetullah Hamaney, İran'ı sarsan saldırıdan yalnızca birkaç saat sonra Tümgeneral İsmail Kaani'yi Kasım Süleymani'nin yerine atamıştı.

ABD-İran gerilimi doruğa çıkarken, Kasım Süleymani'nin cenazesi için bugün tüm gözler Tahran'da ancak bir başka başkentten çarpıcı fotoğraflar geldi.
İran'ın başkentinde toplanan kalabalıkların ucu bucağı yok, caddeler insan seliyle tamamen dolu.Bugün İran'ın başkenti Tahran'da Süleymani için şimdiye kadar düzenlenen en büyük cenaze töreni gerçekleştiriliyor.
Tahran'dan fotoğraflar servis eden uluslararası haber ajansları, sabahın erken saatlerinden itibaren kalabalıkların İslam Devrimi Meydanı'nı doldurduğunu bildiriyor.
Cenaze namazından ilk fotoğrafı, Ayetullah Hamaney'in resmi internet sitesi paylaştı. Ortadoğu'yu şekillendiren Süleymani, doğrudan Hamaney'e bağlı bir isimdi. İran televizyonlarının canlı yayınladığı cenaze namazında Hamaney'in gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Haberin Devamı

Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen anma törenine ise Rus komutanlar da katıldı.

Ahvaz'daki Mollavi Meydanı'nda buluşan, siyahlar giyinen ve Süleymani'nin fotoğraflarını taşıyan kalabalığın görüntüsü, İran televizyonlarında canlı olarak yayınlandı.Resmi İran televizyonları tarafından yayınlanan cenaze sırasında yüzü görünmeyen spiker, "İran'ın 80 milyon nüfusu var. İran nüfusunu göz önünde bulundurarak, 80 milyon dolar toplamak ve devrimimizin önemli ismini öldürme emrini veren Donald Trump'ın kellesini getirene ödül olarak bu parayı vermek istiyoruz." dedi.

İran'ın tehditleri bununla da sınırlı kalmadı. Canlı yayında yapılan tüyler ürpertici anonsun yanı sıra, İranlı milletvekili Abolfazl Aboutorabi, ABD'yi "kalbinden vurmakla" tehdit etti.Aboutorabi, "İran isterse Beyaz Saray'ı vurabilir. Bunu yapabilecek gücümüz var" dedi.Abolfazl Aboutorabi, sözlerine şöyle devam etti: "Bu bir savaş ilanıdır. Eğer tereddüt ederseniz kaybedersiniz. Eğer biri size savaş ilan ederse, mermilere çiçekle karşılık verebilir misiniz? Sizi kafanızdan vururlar." İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ise yaptığı açıklamada, Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldüren ABD'ye "kesinlikle askeri karşılık vereceklerini" söylemişti.

Haberin Devamı

İran devlet medyasına göre Esed rejiminin Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Memluk ile bir araya gelen Şemhani, burada yaptığı konuşmada, Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin, "İran’ın karşılığı kesinlikle askeri olacaktır. İran’ın cevabı, sadece askeri karşılıkla da sınırı kalmayacaktır." ifadesini kullanmıştı.İran Bilgi ve Telekomünikasyon Bakanı Muhammed Cevad Azari-Jahromi, dün resmi hesabından attığı tweet'te Hitler’e benzettiği ABD Başkanı Trump’ı 'takım elbiseli terörist' olarak nitelendirmişti.

Haberin Devamı

Öte yandan İran hükümetinden dün geç saatlerde yapılan yazılı açıklamada, Tahran yönetiminin nükleer anlaşmadaki tüm taahhütleri askıya aldığı belirtildi. Açıklamada, İran'ın bundan sonra uranyum zenginleştirme, depolama, araştırma ve geliştirmeyle ilgili hiçbir taahhüde uymayacağı ifade edildi.

ABD Başkanı Trump ise, İran'ın bölgedeki Amerikan personeline veya hedeflerine saldırması durumunda hızlı ve "orantısız" şekilde karşılık verebileceklerini belirtmişti.ABD'nin İran'a yönelik adımlarıyla ilgili kendi yönetiminin açıklamalarının Kongre'ye yapılmış bildirimler olduğunu belirten Trump, "İran'ın herhangi bir ABD personeline veya hedefine saldırması halinde ABD hızlı ve bütünüyle karşılık verecektir, hatta belki orantısız bir ölçüde karşılık verecektir." ifadesini kullanmıştı. Trump, Kongre'ye herhangi bir yasal bildirim yapmak zorunda olmadığını ancak yine de bu bildirimi yaptığını kaydetmişti.ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yaptığı açıklamada, İran liderliğinin mesajı açık bir biçimde aldığını belirtirken, ABD'nin Amerikan hedeflerine yönelik saldırıları organize edenlere dönük saldırılarının devam edeceğini söylemişti.Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson imzalı yazılı açıklamada, Irak'taki saldırılar kınanarak, özellikle İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve İran'ın bölgede oynadıkları olumsuz rolden endişe edildiği vurgulandı.Açıklamada, "Gerilimin azaltılması şu an en önemlisi. Bölgedeki tüm aktörlere sorumluluk bilincinde hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Irak'taki artan şiddet bir an önce durdurulmalı. Özellikle İran'ı şiddet içeren eylemlerden veya onları desteklemekten kaçınmaya çağırıyoruz. İran'ı Nükleer Anlaşmaya (JCPoA) uygun olmayan her türlü tedbiri geri çekmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ABD ile İran arasındaki gerilim, geçen hafta İran destekli Ketaib Hizbullah örgütünün, ABD askerlerinin konuşlu olduğu Kerkük'teki K1 askeri üssüne roket saldırısı düzenlemesiyle tırmanmıştı.Pentagon, 3 Ocak'ta, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD saldırısının intikamının alınacağını belirtmişti.İran destekli Şii milisler, ABD askerlerinin konuşlu olduğu bazı üslere roket ve füzelerle saldırı düzenlemiştiTrump ise İran'ın Amerikan üslerine saldırması durumunda vurmak üzere İran'a ait 52 hedefi belirlediklerini açıklamıştı.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in askeri danışmanı Hüseyin Deghan, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesi sonrası ABD'ye "kesinlikle askeri bir karşılık vereceklerini ve askeri tesisleri hedef alacaklarını" söyledi.
HEDEF GÖSTERDİ
CNN'e konuşan Deghan, ABD'ye bölgede İran'la bağlantısı olan milis güçleri aracılığıyla değil, doğrudan kendilerinin karşılık vereceklerini ve acele etmeyeceklerini belirterek "Savaşı Amerika başlattı. Bu nedenle yaptıklarına denk bir karşılığı kabul etmeliler. ABD bize doğrudan saldırdı, biz de aynı şekilde karşılık vereceğiz. Bu süreci sona erdirecek tek, bize vurdukları darbeye denk bir darbe almaları. ABD bundan sonra yeni bir döngü peşinde olmamalı" dedi.
ABD'nin bölgede büyük bir askeri varlığı var. Suudi Arabistan'a binlerce asker gönderen ABD'nin Irak'ta yaklaşık 5.000 askeri üssü bulunuyor. Bunların dışında ABD'nin Katar'da büyük bir hava üssü, Bahreyn'de donanma gücü, Ürdün, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de birlikleri var.
"GÜVENDE OLMAYACAKLAR"
İran'ın eski savunma bakanlarından olan Deghan, mülakatta ABD Başkanı Trump'ın aralarında İran'da kültürel açıdan büyük öneme sahip yerlerin de bulunduğu 52 hedef belirledikleri yönündeki tehdidi için şunları söyledi: "Bu tweet'ler gülünç ve saçma. O, 52 diyorsa biz de 300 diyoruz. Bunların hepsi bizim için ulaşılabilir. Hiçbir Amerikan askeri personeli, hiçbir Amerikan siyasi merkezi, hiçbir Amerikan askeri üssü ve hiçbir Amerikan gemisi güvende olmaz. Trump uluslararası hukuku bilmiyor. BM kararlarını tanımıyor. O, gerçek bir gangster ve kumarbaz.