Gazete Vatan Logo

İran'dan bomba iddia!

Halep’te muhalifleri komuta eden bir Türk general...

İran'dan bomba iddia!

Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı silahlı mücadele yürüten Özgür Suriye Ordusu’nun başkent Şam’da 48 İran vatandaşını kaçırdığına yönelik haberler önceki gün dünya medyasında yer almıştı. Tahran yönetimi bu kişilerin Şam’daki Seyyide Zeynep Türbesi’ni ziyaret eden Şii hacı grubu olduğunu açıklamış ve hemen serbest bırakılmalarını istemişti. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de Türk ve Katarlı mevkidaşları Ahmet Davutoğlu ile Şeyh Hamad Bin Casim El Tani’yi arayarak, İranlıların serbest bırakılması için arabuluculuk yapmalarını istemişti.

İrandan bomba iddia

‘Bunlar hacı değil’

Ancak Özgür Suriye Ordusu dün internetten yayınladığı video ile kaçırılan İranlıların Tahran rejiminin önemli askeri güçlerinden Devrim Muhafızları’na mensup askerler olduğunu öne sürdü. Özgür Suriye Ordusu’ndan bir komutan, YouTube’dan yayınlanan bir video kaydında, ‘Özgür Suriye Ordusu El Baraa tugayı üyelerinin, Şam’da keşif görevinde bulunan 48 İranlı milisi yakaladığını’ söyledi. Yetkili, ‘yapılan sorgulamada, bazılarının Devrim Muhafızları mensubu olduğunun ortaya konduğunu’ söyleyerek, bu İranlılara ait olduğunu ve aralarında silah taşıma ruhsatının da bulunduğunu belirttiği belgeleri gösterdi. Muhalif militan ayrıca, İran’ın Esad rejimini desteklemeye devam etmesi durumunda başka İranlıların da kaçırılacağı uyarısında bulundu.

Generalin adı açıklanmadı

İran’ın yarı resmi haber ajansı Fars, Halep’in kontrolünü ele geçirmek için savaşan isyancıları komuta eden bir Türk generalin, Suriye ordusu tarafından yakalandığını iddia etti. Suriye içinde ‘konuya vâkıf bir kaynağın’ aktardığı bilgiye dayandırılan haberde, Türk komutanın Halep’te, Suriye ordusu ile muhalif güçler arasında yaşanan çatışma sırasında yakalandığı öne sürüldü. İranlı ajans, ‘Halep’in kontrolünü ele geçirmeye çalışan teröristlere komuta eden’ generalin ismi açıklamazken, sorgulanmak üzere Şam’a götürüldüğünü yazdı. Suriye rejimi yanlısı yorumlar yapan ve kendisini ‘medya uzmanı’ olarak tanıtan Maya Naser ise ‘Türk generalin 48 İranlı hacıyla takas edilmesi için müzakerelerin sürdüğünü’ ileri sürdü.

‘Esad çifti yeraltında saklanıyor’

Suriye ordusundan ayrılıp muhaliflerin safına geçen eski asker Halid El Hamud, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın başkent Şam’dan ayrılmadığını söyledi. El Hamud “Sarayının arkasındaki dağlık bölgeye yapılan bir yeraltı sığınağında saklanıyor. Eşi Esma Esad ve tüm ailesi de burada. Bu bina kardeşi Mahir’e aitti. Sığınağın tam koordinatları elimizde var. Kimyasal silah depoları dahil tüm stratejik tesislerin yerlerini de biliyoruz” dedi.

Suriyeli astronot Türkiye’ye kaçtı

Suriyeli Astronot General Muhammed Ahmed Faris, muhaliflerin safına katıldı. Esad rejiminden kaçarak, Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Halep’teki karargahına ulaşan Faris, ÖSO komutanları ile bir araya geldi. Özgür Suriye ordusuna destek vermeye hazır olduğunu belirten Faris, ”Canımızla kanımızla sizin yanınızdayız” ifadesini kullandı. Daha önce Esad rejiminden 3 kez kaçma girişiminde bulunduğunu ancak başarısız olduğunu belirten Faris, bunun dördüncü girişimi olduğunu söyledi. Faris’in dün Türkiye’ye giriş yaptığı öğrenildi. Suriye’nin ilk astronotu olarak bilinen Faris, 1951 yılında Halep’te dünyaya geldi. 1973 yılında Halep Hava Harp Okulu’ndan mezun olan Faris, 22 Temmuz 1987 yılında uzaya çıkan ilk Suriyeli astronot oldu. Faris, 1987’de uzaya gönderilen Rus Uzay Gemisi Soyuz’daki 3 astronottan biriydi.

Clinton geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye konusunda görüşmelerde bulunmak üzere 11 Ağustos Cumartesi günü Türkiye’ye ziyarette bulunacak. Clinton’un Afrika gezisine eşlik eden Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Clinton’ın, Türk hükümeti yetkilileriyle Suriye meselesi ve gündeme ilişkin diğer konular hakkında ikili görüşmeler yapmak için İstanbul’a gideceğini belirtti. Son olarak Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, Suriye konusunu telefonda görüşmüştü.

Haberin Devamı