Gazete Vatan Logo

İran'da sular durulmuyor!

İran’da seçime hile karıştığını söyleyen reformcu Musavi yandaşları polisle çatışmaya devam etti.

Musavi yandaşlarına “Gösterilere devam edin” çağrısı yaptı ve diğer reformcu Karrubi ile birlikte seçim sonuçlarına resmen itiraz etti. Zaferini ilan eden Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ise seçimlerin tertemiz olduğunu, rakiplerinin yenilgiyi hazmedemediğini söyledi

İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden yenik ayrılan reformcu Mir Hüseyin Musavi’nin yandaşlarının seçime hile karıştırarak kazanmakla suçladığı Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad’a karşı düzenledikleri gösteriler ikinci gününe girdi. Başkent Tahran sokaklarında yine gösteriler düzenlendi. Göstericiler polisle çatıştı. Ahmedinecad yanlıları zaferlerini kutlamak için sokaklara inerken, Tahran’ın mahallelerinde Musavi yandaşları resmi dairelere saldırdı. Belediye otobüslerinin camlarını kıran protestocular, “Diktatöre ölüm” sloganları attı. Tahran polisi, iki günlük gösterilerde bir göstericinin öldüğünü, 170’den fazlasının ise göz altına alındığını söyledi.

“Reformculara gözaltı”

Tahran sokakları dün güne sakin girdi. Ülkedeki ilk olay, 100 kadar reformcunun protesto gösterilerine destek vermekten göz altına alınması oldu. İran’ın en büyük reformcu partisi olan İran İslami Katılım Partisi’nin aralarında eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin kardeşi Muhammed Rıza Hatemi’nin de bulunduğu partinin genel sekreteri ve Musavi’nin gençlik kampanyalarını yürüten bir kişi gözaltına alındı. Tam bu saatlerde, Ahmedinecad’a seçimlerde rakip olan Musavi ve bir diğer reformcu aday Mehdi Karrubi’nin ev hapsine alındığı haberleri geldi. Hatemi’nin kardeşi ve parti yetkilileri bir süre sonra serbest bırakıldı. Ancak AP ajansı, halen 10 kadar reformcunun toplum düzeninin bozmaktan tutuklandığını söyledi. Musavi’nin mitinglere birlikte katıldığı ve Ahmedinecad’a karşı sert çıkışlarıyla tanınan eşi Zehra Rahnavard da ev hapsinde olduklarını yalanladı.

Zehra: “Diktatörlükten bıktık”


Zehra Rahnavard, Reuters gazetesine verdiği röportajda, “İnsanlar Ahmedinecad’ın diktatörlüğünden bıktı. Onu değiştirmek için oy verdiler. İranlılar artık ifade özgürlüğü, dış siyasette gerçekçilik ve enflasyonun indirilmesini istiyor” dedi. Bu konuşmaların ardından bir gündür suskun olan Musavi bir mesaj yayınladı. Destekçilerine protestolarını barışçıl şekilde devam ettirmelerini söyleyen reformcu lider, seçim sonuçlarının hileli olduğunu yineledi ve sonuçların iptal edilmesi için başvuracağını söyledi. Musavi, “Tüm İranlılar’a sesleniyorum. Yasal ve barış içerisinde gösterilere devam edin” dedi. Diğer reformcu aday Mehdi Karrubi de sonuçları tanımadığını söyledi.

ABD: Sonuçlar çok şüpheli

İran’daki olaylar, dünyada da büyük yankı buldu. Suriye, Venezuela gibi ülkelerden ve Hamas’tan Ahmedinecad’a kutlama mesajları gönderildi. Ancak başta Fransa olmak üzere ABD ve AB, gelişmeleri dikkatle izlediklerini ve İran’ın göstericilere karşı tutumunu kınadı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden “İran’da seçim sonuçları şüpheli” dedi.

‘Rejim baskısı daha da artacak’

SONRAKİ günler Musavi destekçilerinin rejime karşı koyma konusunda ne kadar kararlı olduğunu gösterecek. İran şehirde yaşayan gençliği ve özellikle de kadınları Facebook, Twitter ve YouTube’u kullanarak kendilerini ifade etti. Bu da Ahmedinecad’ın eski sorunlarına yenilerini ekledi. Öte yandan hükümetin, muhalifleri bastırmak için internete erişimi engelleme dışında başka ne gibi önlemler alacağı da merak konusu. Her ne olursa olsun son birkaç gündür meydana gelen olaylar ülkede artık bir dönüm noktasına gelindiğini gösteriyor. İran’ın bu şekilde devam etmesi mümkün değilmiş gibi duruyor. İslami rejim, büyük bir ihtimalle daha baskıcı olacak ve İran gelecekte bundan çok daha çalkantılı dönemlerden geçecek.



Ahmedinecad: Reformcular mağlup takımın taraftarı gibi

Cumhurbaşkanı seçimlere hile karıştığı iddialarını yalanladı ve başkent Tahran’daki olaylardan yabancı medyayı sorumlu tuttu


CUMHURBAŞKANLIĞI seçimlerinden sona ilk kez basın toplantısı yapan Ahmedinecad, seçimlere hile karıştırıldığı hakkındaki iddiaları yalanladı. Ahmedinecad, “Seçimler özgür bir şekilde yapıldı. Hile iddialarını ispatlayan hiçbir belge yok. Ağır yenilgi alındığında bu iddialar hep ortaya atılır” dedi. Tahran’da kriz olmadığını ifade eden İran lideri, “Olaylar futbol maçında mağlup olan taraftarların mağlubiyeti kabul edememelerine benziyor. İran’ın özgürlüğü için endişe etmeyin” diye konuştu. Protestoların kısa zaman içinde sona ereceğini ifade eden Ahmedinecad, küçük çaplı olarak tanımladığı gösterilerden yabancı medyayı sorumlu tuttu. Cumhurbaşkanı, rakipleriyle ilgili “Biliyorum çok çaba ve para harcadılar. Kaybettikleri için sinirliler. Ama bazı şeyleri unutmak daha iyidir” diye konuştu.


The Times: Yüzde 58 ile Musavi kazanacaktı!

İRAN’DAKİ resmi sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Ahmedinecad Musavi’nin yüzde 34 oyuna karşılık yüzde 63 ile ikinci kez Cumhurbaşkanı oldu. Ancak seçime hile karıştırıldığı iddiaları devam ediyor. İngiliz The Times gazetesi, dün ortaya şok bir iddia attı. Gazete, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in seçimlerden önce özel bir araştırma şirketine, gizli bir araştırma yaptırdığını yazdı. 5 bin kişi ile yapılan bu ankete göre, Musavi yüzde 58 oy ile seçimden zafer ile ayrılıyordu. Ancak bu gerçekleşmedi.

10 milyon kayıp oy

İkinci iddia ise, Musavi’nin sahibi olduğu Yeşil Dünya gazetesinden geldi. Reuters’a ismini vermeden konuşan bir yetkili, geçen cuma günkü seçimlerde, sandıklardan 10 milyon insanın kimlik numarasının yok olduğunu böylece 10 milyon oyun nereye gittiğinin bilinmediğini söyledi.


Uydu TV’lere ‘jammer’lı yasak


İRAN yönetimi, Ahmedinecad’ın seçimleri kazandığının açıklanmasının ardından “güvenlik” adına ülke çapında büyük kısıtlamalar getirdi. Reformcu aday Musavi’nin taraftarlarının iletişimini kesmek ve gösteri düzenlemesini engellemek için kısa mesaj servisi engelleniyor. Başkent Tahran’da cumartesi gününden bu yana engellenen cep telefonu hizmeti geri getirildi. İnternet erişimi çok yavaş. Hükümet, internetteki muhalif sesleri bastırmak için birçok siteye girişi engelledi. Bunlar arasında Musavi ile bağlantılı olduğu belirtilen ve seçim sonuçlarına tepki gösterilmesi için çağrıda bulunan siteler yer alıyor. Diğer yandan Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım ağı sitelerine de ulaşılamıyor. Dış basını kendisine karşı “psikolojik bir savaş” başlatmakla suçlayan Ahmedinecad, yabancı gazetecilerin vizelerinin uzatılmaması için karar aldı. Gazetecilere verilen 7-10 günlük vizeler birkaç gün içinde bitecek ve yakında ülkedeki durumu izlemek çok zor hale gelecek. BBC ve CNN gibi kanalların sitelerine erişim engellendi. 1940’tan bu yana hizmet veren BBC Farsça servisinin kaynağı İran olduğu belirlenen çok güçlü bir jammer’la uydudan engellendi. Dubai merkezli Arap televizyonu Al-Arabiya ise İran’daki ofisinin hükümet tarafından hiçbir neden gösterilmeksizin bir hafta kapatıldığını duyurdu.


Haberin Devamı