Gazete Vatan Logo

İran’da özgürlük umudu!

ABD ve Avrupa’dan sıcak mesajlar geldi

İran’da özgürlük umudu!

Reformcu aday Ruhani’nin seçimi kazanmasıyla sokağa dökülen İran halkının geleceğini değiştirmek istediği yorumları yapılıyor. ABD ve Avrupa’dan sıcak mesajlar geldi.

ABD: İran halkı geleceği için kararlı

Beyaz Saray, reformcu kesimin desteklediği Hasan Ruhani’yi yeni cumhurbaşkanı seçen İran halkını, sesini duyurmadaki cesaretlerinden ötürü kutladı. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, “İran halkının oyuna saygı gösteriyoruz ve onları, siyasi sürece katılımları ve seslerini duyurmadaki cesaretlerinden ötürü kutluyoruz” ifadesini kullandı.


Sansüre rağmen seçtiler

Seçimlerin, “şeffaflık eksikliği, medya, internet ve cep telefonu mesajlarına yönelik sansürler ve ifade ve toplanma özgürlüğünü kısıtlayan göz korkutucu bir güvenlik atmosferi” ortamında yapıldığını kaydeden Carney, “ancak hükümetin bu engellemeleri ve kısıtlamalarına rağmen, İran halkının geleceğini şekillendirmek için adım atmaya kararlı olduğuna” işaret etti. Sözcü Carney açıklamasında, “Umudumuz, İran hükümetinin İran halkının isteklerine kulak vermesi ve tüm İranlılar için daha iyi bir gelecek yaratacak sorumlu tercihler yapması” ifadesine yer verdi.


Almanya: Güven verdi sorumluluğu büyük

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İran’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Hasan Ruhani’nin ülkedeki insanlara büyük güven verdiğini, dolayısıyla halka karşı sorumluluğunun büyük olduğunu söyledi.

Nükleerde diplomasi tercihi

Westerwelle Berlin’de yaptığı açıklamada, Alman hükümeti olarak İran’dan nükleer program tartışmalarının çözümünde diplomatik yolları tercih etmesini beklediklerini belirtti. İran’da seçimleri kazanan Ruhani’nin ülkedeki insanlara büyük güven verdiğini dile getiren Westerwelle, bu yüzden Ruhani’nin halkına karşı büyük sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı