Gazete Vatan Logo

İran'da olsa kesilirdi

"İran bu ağaçları görse, orman katliamı yapardı"

İRAN'da cinsel ilişki halindeki kadın ve erkek figürlerine benzediği gerekçesiyle 2 zeytin ağacının kesilmesi kararı, Muğla'nın Datça İlçesi'nde yankı buldu. Datça'da çevreci işadamı Timur Kabaklarlı'nın kesilmekten kurtardığı, bazıları müstehcen figürler içeren zeytin ağaçları `İran bunları görse orman katliamı yapardı' dedirtti. Marmaris Müftü Yardımcısı İsmail Zurna ise bu gerekçeyle ağaç kesmenin günah olduğunu söyledi.

İran'da ağaçların kesilmesi kararına Muğla'da binlerce zeytin ağacını kesilmekten kurtaran çevreci işadamı Timur Kabaklarlı'dan tepki geldi. İran'da yayımlanan İtimat Gazetesi'nde geçen hafta yer alan habere göre, Rezvanşahr bölgesinde erkek ve kadın cinsel organına benzetilen 200 yıllık 2 zeytin ağacının `İslam'a aykırı' olduğu gerekçesiyle kesilmesinin kararlaştırıldığını hatırlatan Kabaklarlı şöyle dedi:



"Biz zeytin ağaçları kurtulsun diye maddi manevi büyük uğraş veriyoruz, Avrupalılar önemli yasalar çıkarıyor, İranlılar ise cinsel objelere benzettikleri güzelim ağaçları kesme kararı alıyor. Böyle bir mantık karşısında söyleyecek söz bulamıyorum. Gerçekten çok üzücü bir durum. Asırlık ağaçlar yok yere kesilecek. Buna `dur' denilmesi gerekiyor" dedi.

`YA BUDASIN YA ÖRTSÜNLER'

Kabaklarlı, ağaçları kesmeyi kafasına koyan İranlı yöneticilere de şu öneriyi getirdi:

"Kesmek çözüm değil. Önemli olan tüm canlıları yaşatmak. Ağaç sevgisi, hem insanın insan olması, hem de tüm dinler açısından çok önemli. O ağacı da yetiştiren Allah değil mi? O zaman Allah'ın yetiştirip büyüttüğü ağaçların, erkek ve kadın cinsel organına benzetilmesi nedeniyle kesilmesi günah olmaz mı? Madem bu kadar rahatsız edici bir görüntü çiziyor, ağaçlar ya budanmalı ya da o bölge herhangi bir şeyle kapatılmalı. Bu sayede mahrem olduğu iddia edilen görüntü de ortadan kalkmış olur."

Bir süre önce kesilmekten kurtarıp Datça'daki evinin önünde yer alan araziye diktiği bin 500 zeytin ağacını DHA muhabirine gösteren işadamı Kabaklarlı, "Dünyaya nasıl bir gözle baktığınız önemli. İstenirse bu ağaçlarda da bir sürü cinsel figür bulunabilir. İranlı yöneticiler, arazimdeki ağaçları görse her halde orman katliamı yapardı" diye espri yaptı.

MÜFTÜ: KESMEK GÜNAH



Marmaris Müftü Yardımcısı İsmail Zurna da tartışma ve esprileri beraberinde getiren olayı değerlendirdi.

Müstehcen figürlere benzetildiği içinr ağaç kesilmesinin günah olduğunu söyleyen Müftü Zurna, "Herşey insanların bakışına ve gözüne bağlıdır. Ağaçları bu tür şeylere benzetmek insanın kendi iç aleminde bir marazın olduğunu gösterir. Bu yüzden ağaçların kesilmesi gerekmez, günahtır" diye konuştu.

AĞAÇLARI KURTARMIŞTI

Muğla'nın Yatağan İlçesi'ne bağlı Yeşilbağcılar Beldesi'nde, kömür çıkarmak için, Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından kamulaştırılan arazilerden 15 bin zeytin ağacı sökülüp yakacak haline getirilmiş, geçen temmuz ayında tesadüfen bölgeden geçen çevreci işadamı Timur Kabaklarlı da gördüklerinden çok etkilenip kalanları kurtarmak için 600 bin YTL vererek bin 500 zeytin ağacını satın alıp kendi bahçesine dikmişti.

Haberin Devamı