Gazete Vatan Logo

İran'da makyaja geçit yok

İran’da sokaklarda kadınların örtünmelerini denetleyen ahlak polisi, ceza tarifesini açıkladı

Kısa ceket giyen, oje süren, pardesüsü dar olanlarla saçlarını “tahrik edici renge boyadığı” tespit edilen kadınlar cezalandırılacak




Ahmedinecad yönetimi kadınların örtünmesine yönelik baskıyı her geçen gün artırıyor. Sokaklarda sürekli kontroller yapan kadın ahlak polisleri, ‘şeriata uygun örtünmeyen, pardesüleri dar olan, tırnaklarında oje olan kadınları önce uyarıp ceza kesiyor, direnişle karşılaşması halinde de gözaltına alıp karakolda “bu suçu tekrarlamayacağına dair” bir kağıt imzalatıyor. Yasakların en sıkı denetlendiği Mashad kentinde yasağa uymayanlara 1300 dolarlık ceza kesileceği açıklandı. Oysa ki bir öğretmen ortalama 500 dolar kazanıyor.

Açık giysinin ithali yasak
Çocuklara çarşaf marşı

Türkiye’deki “Andımız” gibi İran’da her sabah okullarda kız öğrenciler “Çarşaf marşı” okuyor. Marşın sözleri ise, “Kardeş, kardeş, çarşaf giymenin mükâfatı cennettir. Çarşafı düzgün giymemek utançtır, utanç” şeklinde. Yetkililere göre tüm İran halkı giyim kuşamın kontrol edilmesini istiyor. Tahran Polis Şefi Hüseyin Sacidinya “Halk, manken gibi dolaşan kadınlara karşı yaptırım uygulamamızı bekliyor” dedi.


Hükümete yakın Cem-eCem gazetesinin haberine göre ülkede bakanlıklar bundan böyle kendi alanlarında çarşaf kullanımını destekleyecek. Eğitim Bakanı kızların okul üniformalarının rengine karar verecek, Ekonomi Bakanı çarşafla giyilemeyecek kıyafetlerin dış alımını yasaklayabilecek, Kültür Bakanı turistleri çarşaf konusunda bilgilendirecek ve Ulaştırma Bakanlığı da billboardlara İslami koşullara göre giyinmiş kadın resimleri koyacak.

İŞTE CEZA TARİFESİ

* Saçın üzerinde gözlük: 180 bin riyal (17 dolar)
* Kısa ceket: 250 bin riyal (24 dolar)
* Açık renk ceket: 250 bin riyal (24 dolar)
* Ojeli her tırnak için: 5000 riyal (48 cent)
* Makyaj: 250 bin riyal (24 dolar)
* Tahrik edici saç rengi:
1 milyon 500 bin riyal (144 dolar)

Haberin Devamı