Gazete Vatan Logo

İran'da İngilizce eğitim yasaklandı

Eğitim aşamaları ilköğretim, lise ve üniversite olarak ayrılan İran'da ilköğretim düzeyinde İngilizce eğitimi yasaklandı. Hem özel hem de devlet okullarında yasaklanan İngilizce eğitiminin özel olarak alınmasıyla ilgili bir değerlendirme ise henüz yok.

"Yasalara aykırı"

İngilizce eğitimin yasaklanması ilk olarak, ülkenin ileri gelen devlet adamları ve eğitimcilerinin İngilizce eğitimin kültür istilasına sebep olduğunu ve yasalara aykırı olduğunu beyan etmeleriyle gündeme gelmişti.

Yüksek Eğitim Konseyi Başkanı Mehdi Navid Ethem devlet televizyonundan, "Devlet okullarında veya özel ilk öğretim okullarında İngilizce öğretilmesi yasalara ve düzenlemelere aykırı" açıklamasını yaptı.

"Batı'nın kültürel istilası"

Ülkenin dini lideri ve devletin başı olan Ayetullah Hamaney de İngilizce eğitime karşı olmadığını, fakat yabancı bir kültürün daha ilköğretim çağındaki çocuklara tanıtılarak kültür istilasına yol açtığını söyledi.

Hamaney, "İngilizce dilinin öğretilmesi ana okullarına kadar yayılıyor. Bu yabancı dil öğrenilmesine karşı bir açıklama değil, ama yapılan, yabancı bir kültürü, çocuklara ve gençlere tanıtmak" dedi.

İran'da yakın zamandaki rejim karşıtı gösterilerde birçok kişinin hayatını kaybetmiş; Hamaney de protestocuları İran düşmanlarının piyonu olarak nitelendirmişti. İngilizce eğitimin yasaklanmasının bu karışıklıklarla bir ilgisi olduğuna dair açıklama yapılmasa da İran Devrim Muhafızları, bu protestolarda yabancı güçlerin etkisi olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı