Gazete Vatan Logo

İran'da gözaltına alınan ABD askerleri 'itirafçı' olmuş

Basra Körfezi’nde seyir halindeyken yanlışlıkla İran karasularına girdikleri gerekçesiyle alıkonulan ve 15 saatin ardından serbest bırakılan ABD askerlerinin, sorgu sırasında ‘hassas bilgiler’ verdiği ortaya çıktı.

İran'da gözaltına alınan ABD askerleri 'itirafçı' olmuş

ABD Donanması, ocak ayında ABD askerlerinin İran’da alıkonulmasına karşı yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Kamuoyuyla paylaşılan soruşturmanın raporunda, alandaki mürettebattan askerlerin üslerine varıncaya kadar olayın başından sonuna başarısız bir liderlik gösterildiği belirtildi.

“Bu olay, taktiksel seviyeden operasyonel seviyeye kadar birçok kademedeki kötü liderliğin sonucudur” tespitine yer verilen raporda, ABD askerlerinin kendilerini gözaltına alan İranlılara ‘gereğinden fazla bilgi verdiği’nin de altı çizildi.

Buna göre, ABD askerleri sorgu sırasında telefon ve dizüstü bilgisayarlarının şifrelerini de içeren hassas bilgileri İranlılara söylediği vurgulandı. “Hepsi olmasa bile bottaki mürettebattan bazıları isimleri, rütbeleri, servis numaraları ve doğum tarihlerinin ötesinde bilgi verdikleri açık” ifadesine yer verilen raporda, ABD askerlerinin gemilerinin kabiliyetlerine dair detayları bile İranlılarla paylaştığı belirtildi.

‘BU TÜR OLAYLAR KÜÇÜK PROBLEMLERİN BİRİKİMİDİR’

Haberin Devamı

Pentagon’da basın toplantısı düzenleyen ABD Donanma Operasyonları Komutanı Amiral John Richardson da “Bu olay bizim donanmamızın standartlarına uygun değil” dedi. Richardson, “Bu tür büyük olaylar, her zaman bir dizi küçük problemlerin birikimlerinin sonucudur” ifadesini kullandı.

ABD Donanması mayıs ayında yaptığı açıklamada, olay sırasında söz konusu askeri birliğin komutanı Eric Rasch'ın ‘görevini sürdürebilecek salahiyetine olan güvenin kaybolması’ nedeniyle bu görevden alınarak, başka bir birime kaydırıldığını duyurmuştu.

Öte yandan New York Times'ın haberine göre, raporun açıklanmasının ardından olayla ilgili olarak kaptanın yanı sıra sekiz personel hakında da disiplin soruşturması açıldığı ortaya çıktı.

NE OLMUŞTU? İran ocak ayında kendi kara sularına girdiği gerekçesiyle ABD Donanmasına ait iki küçük gemi ile 10 askeri Basra Körfezi’nde alıkoymuştu. Denizcilerin gözaltına alınırken çekilen görüntülerini televizyonda yayınlayan İran, konunun yanlışlıkla gerçekleştiğinin tespit edildiğini ve ABD'nin kendilerinden özür dilediğini belirterek, biri kadın 10 askeri 16 saat sonra serbest bırakmıştı.

Haberin Devamı