Gazete Vatan Logo

İran'da e-muhtıra!

İran ordusu reformculara ‘e-muhtıra’ verdi: Ezeriz!

İran’da bugün yapılacak seçimler öncesinde Devrim Muhafızları Ordusu, beklenmedik bir çıkış yaparak internet sitesinden bir bildiri yayınladı. Muhalefete yönelik bildiride, “Eğer bir Kadife Devrim yapma çabası içine girerseniz sizi ezeriz. Böyle bir hareketi yok ederiz” ifadesi kullanıldı.

İran’da İslam Devrimi’nin ardından yapılacak 10’uncu Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 46 milyon İranlı bugün sandık başına gidiyor. Koltuğunu korumak isteyen Mahmud Ahmedinecad, seçim kampanyasının bitmesine saatler kala seçmeni “rakiplerinin yalanlarına kanmamaya” çağırdı ve “İslam Devrimi ilkelerini yıkmaya çalışıyorlar” dedi. Reformcuların adayı Mir Hüseyin Musavi ise, Tahran’daki Azadi (Özgürlük) Anıtı önünde düzenlediği mitingde, “Özgürlük ve barış için” oy istedi. Başta ülkenin dini lideri Ali Hamaney olmak üzere İran’da her tür kararda son sözü söyleyen din adamları daha önce Ahmedinecad’ın arkasında olduklarını dolaylı yollardan açıklamışlardı. Ordunun da İran Cumhurbaşkanı’na sadık olduğu biliniyordu. Ancak askerler herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındılar... Ta ki düne kadar...

Reformcu=Radikal

Türkiye’de yaşanan “e-muhtıra” olayının bir benzeri dün İran’da gerçekleşti. İran Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük parçasını oluşturan Devrim Muhafızları Ordusu internet sitesinden yayınladığı bildiri ile reformcu muhalefete muhtıra verdi. İslam Devrimi’nin ardından Ayetullah Humeyni tarafından devrimi korumak için kurulan Devrim Muhafızları’nın siyasi kol başkanı Yadullah Javani, seçime 24 saat kala çok sert bir uyarı yaptı. Tüm dünya basınının reformcu olarak tanıdığı Musavi ve yandaşları için “radikaller” ifadesini kullanan Javani’nin bildirisinde şu ifadeler yer aldı:

“Sizi yok ederiz”

Kendilerine daha önce hiç görülmemiş şekilde bir renk (yeşil) seçip seçim kampanyası yapan radikaller (Reformcular) eğer İran’da bir “Kadife Devrim” (Çekoslovakya’da 1989’da gerçekleşen sivil darbe) yapabileceklerini zannediyorlarsa çok yanılıyorlar. Böyle bir girişimi palazlanmadan yok ederiz... İran’da devrim yapmaya çalışanları ezeriz. Elimizde radikallerin (Reformcuların) kazanmaları durumunda caddelerde bir Kadife Devrim çabası içine girecekleri, kaybetmeleri durumunda da “seçime hile karıştı” diye yine caddelere inme planları olduğu yönünde istihbarat var. Psikolojik bir savaş başlatan radikaller (Reformcular) medyaya kendilerini bu seçimin galibi gibi sunuyorlar.

Yarış başa baş, çok ince hesaplar var

SEÇİME katılım tüm adaylar için hayati önem taşıyor. Uzmanlara göre katılım oranı yüzde 80’lerde olursa reformcuların adayı Musavi ipi önde göğüsleyecek. 2005’teki seçimlerde katılım yüzde 60’larda kalmıştı. Ancak ilk kez adayların TV tartışmasında karşı karşıya gelmesinin ve görülmemiş düzeyde bir seçim kampanyası yapılmasının bu kez seçimlere katılımı artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. 30 milyonun üzerindeki seçmen sayısı reformculara zafer getirebilir.

Yarışın Ahmedinecad ile Musavi arasında geçeceği artık bir gerçek. İlk turda yüzde 50 oy alan aday yarışı kazanacak. Reformcuların oylarının Musavi ve Karrubi arasında bölünmesi Ahmedinecad’ın işine yarayabilir. Ancak ilk turda İran lideri yüzde 50’nin altında kalırsa ikinci turda Musavi ile yarışmak zorunda kalacak, ki bu durumda da Karrubi’nin oylarına konacak olan Musavi’nin kazanma şansı yüksek.

Türkiye’de oy atılacak

İran’da bugün yapılacak 10’uncu dönem Cumhurbaşkanlığı seçiminde ülke genelinde seçim güvenliğini sağlamak için 200 bin polis görev alacak. Yaklaşık 46.2 milyon kayıtlı seçmen, saat 08.00-18.00 arasında 45 bin 713 sandıkta oy kullanabilecek. Yurt dışında yaşayan İranlılar ise, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 130 ülkede kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.

İkinci tura kalabilir

Nihai seçim sonuçlarının, sandıkların kapanmasından 24 saat sonra açıklanması bekleniyor. Yüzde 50’nin üzerinde oy alan aday seçimi kazanmış sayılacak. Bu orana ulaşılamaması durumunda en çok oy alan iki aday, 19 Haziran’da yapılacak ikinci turda yarışacak.

110 milyon SMS


İRAN Telekomünikasyon Şirketi halkla ilişkiler müdürü Davut Zareian seçimler sebebiyle hareketli günler geçiren İran’da günlük atılan 55 ile 65 milyon arasındaki SMS’in Cumhurbaşkanlığı seçim yarışı sırasında 110 milyona çıktığını açıkladı. Seçim yasaklarına rağmen adaylar dün de SMS göndermeyi sürdürdü.

Haberin Devamı