Gazete Vatan Logo

İran'da "çifte vatandaşlık" tartışması

İran Başsavcısı Muntazeri ile Yargı Erki Sözcüsü Ejei, Ruhani hükümetinde çifte vatandaşlığa sahip üst düzey memurlar olduğunu öne sürerken İstihbarat Bakanı Alevi, iddialar hakkında belge sunulmasını istiyor

İran'da "çifte vatandaşlık" tartışması

İran'da çifte vatandaşlık tartışması Yargı ile İstihbarat Bakanlığını karşı karşıya getirdi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'in haberine göre, Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi'nin açıklamalarının aksine devlet kadrolarında halen çifte vatandaşlığa sahip üst düzey memurların olduğunu söyledi.

İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri'nin çifte vatandaşlığı olan bazı kişilerin halen devlet kadrolarında bulunduğu yönündeki açıklamalarına işaret eden Ejei, " Sayın Muntazeri elindeki bilgiyi İstihbarat Bakanı'na sunacak. Elbette İstihbarat Bakanlığı da bundan haberdar olmalıdır. Şayet bakan çifte vatandaşlığa sahip müdürler olmasına rağmen bundan habersizse görevini yapmadığını gösterir." dedi.

İslami İrşad ve Kültür Bakanı Rıza Salihi Emiri çifte vatandaşlığa sahip kişilerin bakanlık bünyesinde görev aldığına ilişkin iddialara yanıt vererek, "Bütün faaliyetlerimiz kanunlar çerçevesinde işliyor. Eğer sanat camiasında çifte vatandaşlığa sahip kişiler varsa da bunun bakanlıkla bir ilgisi bulunmuyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan IRNA'nın haberine göre, İstihbarat Bakanı Alevi ise devlet kadrolarında çifte vatandaşlığa sahip müdürler olduğuna ilişkin iddiaların aksine kendilerine bu yönde herhangi bir belgenin ulaşmadığını belirtti.

Alevi, "Eğer hükümetin içinde çifte vatandaşlığa sahip kişilerin olduğu ifade ediyorlarsa bize söylesinler gereğini yapalım. Çarşambaya (bugün) kadar ellerindeki belgeleri sunmalarını söylemiştik ancak şu ana kadar kimse bir şey sunmadı." dedi.

İranlı bakan, daha önce bazı müdürlerin çifte vatandaşlığa sahip olduğunun belirlenmesi üzerine görevden alındıklarını ve şu anda söz konusu kişilerin görevde olmadığını söyledi.

İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, geçen hafta yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetindeki bazı müdürlerin İngiltere ve Kanada vatandaşlığına sahip olduğunu öne sürerek, "Bu yasalara aykırıdır. Hükümet, bu kişileri görevden alacağını duyurmuştu ancak şu ana kadar adım atmadı." demişti.

Haberin Devamı

İran çifte vatandaşlığı kabul etmiyor

İran'da yasak olmasına rağmen devlet kadrolarında çifte vatandaşlığa sahip kişilerin görev aldığına ilişkin iddialar zaman zaman muhafazakar kesimler tarafından gündeme getiriliyor.

Birçok ülkenin aksine çifte vatandaşlık uygulamasını kabul etmeyen İran'da söz konusu kişilerin kamu kurumlarında görev almasına da izin verilmiyor.