Gazete Vatan Logo

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'den Körfez ziyareti

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile Umman Sultanı Kabus ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meseleleri görüşmek üzere Umman'ın başkenti Maskat'ta bir araya geldi

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'den Körfez ziyareti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Umman Sultanı Kabus bin Said ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meseleleri görüşmek üzere Umman'ın başkenti Maskat'ta bir araya geldi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Cumhurbaşkanı Ruhani, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Maskat'ta Umman Sultanı Kabus bin Said tarafından resmi törenle karşılandı.

Resmi törenin ardından Ruhani ile Sultan Kabus ikili görüşmeye geçti. İran ve Umman liderleri daha sonra iki ülkenin üst düzey heyetlerinin katılımıyla düzenlenen ortak toplantıya katıldılar.

Ruhani ve Sultan Kabus arasındaki görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alındığı belirtildi.

Görüşmede Ruhani, Tahran ve Maskat arasındaki ilişkilerin iki ülkenin yanı sıra bölge ülkelerinin de çıkarlarına hizmet ettiğini dile getirdi.

İki ülkenin tarihi ve dostça ilişkilere sahip olduğuna dikkat çeken Ruhani, bölgedeki terör tehdidine değinerek, "Bölgenin güvenliğini sağlamak için bölge ülkelerinin sorumluluk alarak "derin" iş birliğine yönelmekten başka bir yolu yoktur. Bu nedenle bölgedeki devletler sürekli istikrar ve güvenlik için birbirleriyle iş birliği yapmalıdır." dedi.

Haberin Devamı

Yemen'de devam eden krize de değinen Ruhani, "Ateşkesin sağlanması insani yardımların ulaştırılması ve Yemenliler arasında görüşmeler yürütülmesi zorunludur." ifadelerini kullandı.

Umman Sultanı Kabus ise Ruhani'nin Umman'a yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ülkesinin İran'la her zamankinden daha iyi ilişkilere sahip olduğunu kaydetti.

"Umman, İran'la siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda her türlü iş birliğini daha da güçlendirmek istiyor." diyen Umman Sultanı Kabus, Tahran'ın bölgedeki aktörlerle ilişkilerini güçlendirmesinin bölgenin istikrar, güvenlik ve kalkınması için önemli olduğunun altını çizdi.

Kabus, "Şüphesiz bölgenin güvenliğini sağlamak bölge ülkelerinin temel sorumluluğudur. Bölgesel sorunları ortadan kaldırmak için bölge ülkeleri arasında istişareler yapılması zorunludur." dedi.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Umman'daki temaslarını tamamlayarak, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın resmi daveti üzerine bu ülkeye hareket etti.

Kuveyt'ten İran'a "diyalog" mesajı

Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah Halid el-Hamad es-Sabah, Tahran yönetimiyle gergin ilişkilere sahip Suudi Arabistan'ın başını çektiği KİK'in "diyalog" mesajını İran'a iletmek üzere 25 Ocak'ta başkent Tahran'ı ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı Ruhani ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya gelmişti.

KİK, İran'ı Arap ülkelerinin içişlerine müdahale etmek ve Ortadoğu'da yayılmacı politika izlemekle suçlarken, Tahran yönetimi suçlamaların gerçeği yansıtmadığını savunuyor.

Diğer KİK üyesi Umman ise Körfez ülkelerinin aksine İran'a karşı daha "ılımlı" politikalarıyla biliniyor. Sultan Kabus liderliğindeki Maskat yönetimi, İran ve ABD arasında nükleer meselenin çözümü konusunda da ara buluculuk yapmıştı.