Gazete Vatan Logo

İran Çin arasında nükleer ortaklığı

Çin-İran Dışişleri Bakanları Yıllık Toplantısı kapsamında bir araya gelen Zarif ve Vang, siyasi, ekonomik ve stratejik konulara ilişkin heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

İran Çin arasında nükleer ortaklığı

Görüşmede Vang, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ocak ayında İran'a yaptığı resmi ziyaret sırasında iki ülke arasında tam kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisi tesis edildiğini hatırlattı.

İki ülke liderleri ve üst düzey yetkilileri arasındaki yakın temasın sürmesini umduklarını belirten Vang, başta "Bir Kuşak, Bir Yol" projesi olmak üzere ekonomik, ticari, enerji, altyapı gibi alanlarda İran ile kurulan iş birliği ilişkilerinde daha çok sonuç almayı hedeflediklerini kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang, 5+1 ülkelerinin İran ile yaptığı nükleer anlaşma gereklerinin bir yıla yaklaşık süredir başarılı bir şekilde uygulandığını söyleyerek "Nükleer anlaşmanın devamlı, tam kapsamlı ve verimli bir şekilde uygulanmasını umuyoruz" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif de Pekin ve Tahran yönetimlerinin önemli uluslararası meselelerde "aynı ya da yakın" görüşlere sahip olduğunu dile getirerek "Çin'i daima güvenilir bir müttefik olarak gördüklerini" belirtti.

"Bir Kuşak, Bir Yol" projesi kapsamında Çin ile enerji ve ulaştırma gibi alanlarda somut işbirliği projelerinde verimli sonuçlar almak istediklerinin altını çizen İran Dışişleri Bakanı Zarif, "Nükleer anlaşmanın yıpratılmadan devam etmesini umuyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Diğer yandan taraflar, Suriye ve Afganistan gibi sıcak bölgesel sorunlara ilişkin derinlemesine fikir alışverişinde bulundu.