Gazete Vatan Logo

İran’a Yemen’de geçit yok

İran’a Yemen’de geçit yok

Suudi Arabistan Yemen’de Husilere yönelik bombardımanı sürdürürken Mısır’ın, İran’ın göz koyduğu Bab el Mendep Boğazı’nı ele geçirdiği öne sürüldü.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan ‘Kararlı Fırtına Koalisyonu’nun hava saldırıları dün de devam ederken, Mısır’ın, bölgeye gönderdiği savaş gemileriyle Kızıl Deniz’i Aden Körfezi’ne bağlayan Bab el Mendep Boğazı’nı tuttuğu iddia edildi.
Koalisyona hava desteği de veren Kahire yönetimi, önceki gün Aden Körfezi’ne 4 savaş gemisi göndermişti. Gemilerin İran’ın petrol sevkiyatı için kritik öneme sahip Bab el Mendep Boğazı’nda kontrolü ele geçirdiği söyleniyor. Mısırlı yetkililer ise, bölgede düzenledikleri operasyonun korsanlara karşı yapıldığını öne sürdü. İran’ın bölgede deniz yoluyla Husilere silah gönderdiği düşünülüyor. Riyad, Husilerin kurduğu Ensarullah Hareketi’ne İran’ın yaptığı silah ve mühimmat sevkiyatı kesilinceye kadar operasyona devam edileceğini açıklamıştı.
Kışlalar hedefte
Başta Körfez ülkeleri olmak üzere 10’u aşkın ülkenin destek verdiği koaliyon, dünkü hava saldırılarında başkent Sana’nın yanı sıra, ülkenin kuzey ve orta kesimlerinde yer alan Husilerin elindeki askeri üsleri vurdu. Operasyonda öncelikli hedef Husilerin elindeki füze bataryaları ve mühimmat depoları.
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Hasan Asiri, Yemen’de Devlet Başkanı Abdur Rabbu Mansur Hadi, ülkenin meşru cumhurbaşkanı olarak görevini yürütme imkânını buluncaya kadar operasyonu sürdüreceklerini belirtirken, operasyonda henüz bir kara harekatı planlanmadığını kaydetti.
Riyad, Husilerin kurduğu Ensarullah Hareketi’ne İran’ın silah ve mühimmat desteği yaptığını
öne sürmüş, bu sevkiyatı kesinceye kadar operasyona devam edileceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Erdoğan kralı aradı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el Suud, Yemen’deki son gelişmelerle ilgili telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan görüşmede Yemen’in birlik ve bütünlüğünü tehlikeye sokan davranışların endişeyle karşılandığını belirtirken, Kral da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hassasiyet ve destek mesajından dolayı teşekkür etti. Erdoğan görüşmede Ankara’nın operasyona lojistik destek sağlayabileceğini söylediği de kaydedildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’nın operasyona askeri destek dışında her türlü desteği verebileceğini bildirdiğini, Körfez ülkelerinin Türkiye’den ne gibi beklentileri olduğunu öğrenmek amacıyla görüşmelerde bulunacaklarını söyledi. Çavuşoğlu Körfez ülkelerinden yetkililerin görüş alışverişinde bulunmak için Türkiye’ye geleceğini kaydetti.
Tahran’dan cevap
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’ın bölgedeki tutumunu eleştiren ifadelerine Tahran’dan yanıt geldi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “Stratejik hatalar ve hırslı politikalarla bölgede onarılmaz hasarlara neden olanların, sorumlu politikalar benimseyerek kapasitelerini barış ve huzurun sağlanmasında kullanmaları iyi olur” dedi. Erdoğan, bölgeyi kontrol etmeye çalışmakla suçladığı İran’dan, Yemen’deki tüm varlığını çekmesini istemişti.

Haberin Devamı