Gazete Vatan Logo

Iraklılar savaşta 20 milyon dolarlık Türk bisküvisi yedi

Türkiye'deki bisküvi ve gofret üreticilerinin yeni gözdesi Irak oldu. Özellikle kremalı bisküvi talep eden Irak'a ihracat bu yılın 11 ayında geçen yıla oranla üçe katlandı

Yaşanan ekonomik kriz sonrası Rus pazarını kaybeden bisküvi üreticileri bu yılın 11 ayında Irak'a ihracatta bir rekora imza attı. Orta Anadolu ihracatçı Birlikleri'nin hazırladığı "Bisküvi Değerlendirme Raporu"na göre, yılın 11 ayındaki bisküvi ve gofret ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49.9 oranında artarak 162.4 milyon dolara yükseldi. İhracat pazarları sıralamasında ise bu yıl ilk sırayı Irak aldı. Irak'a 19.1 milyon dolarlık bisküvi ve gofret ihraç edildi. İhracat geçen yıla göre yüzde 301.8 oranında arttı.

Enerji için krema
Bu yıl 162 milyon dolarlık ihracata imza atan bisküvi firmalarının üretim üssü olan Karaman'dan 93 ülkeye ihracat yapılıyor. Ülker ve Eti'nin yanı sıra Arap ülkelerinde pazar lideri olan Saray, adı duyulmayan ülkelere kadar uzanan Anı, Romanya'da da fabrika kuran Bifa, Afrika pazarında liderliği ele geçiren Şimşek Bisküvi ihracatta önde gelen firmalardan sadece birkaçı.

Irak'a önemli miktada ihracat yapan Anı Bisküvi Yönetim Kurulu Başkanı Rıfkı Boynukalın, son iki ayda ihracat patlaması yaşadıklarını açıkladı. Boynukalın şöyle devam etti: "Irak'a her ay en az 5 TIR kremalı bisküvi gönderiyoruz. Mal isteyen firmalar 'İnsanlar yemek yiyemiyor. Enerjiye ihtiyaçları var' diye kremalı bisküvi talep ediyor." Şimdilerde Irak pazarına odaklanan bisküvi ve gofret üreticileri için bir zamanlar Rusya ve BDT, en büyük pazar konumunda bulunuyordu. Bu ülkelere, 1996 yılında yapılan ihracat 140 milyon doları bulmuştu. Ancak, 1998 yılında yaşanan krizin ardından bölgeye ihracat geçen yıl 7 milyon dolara kadar geriledi. Bu nedenle de bisküvi üreticileri yeni pazarlara yönelmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı