Gazete Vatan Logo

Irak'ta Peşmerge krizi

Irak Meclisi, siyasi gruplar arasında bazı maddeleri üzerine yaşanan anlaşmazlıklar sürerken, 2017 yılı bütçesinin 50 maddesini oy çoğunluğuyla onayladı.

Irak'ta Peşmerge krizi

Meclis kaynaklarından edinilen bilgiye göre, dün ve bugün yapılan bütçe oturumlarında, 50 maddenin oy çoğunluğuyla onaylandığı bildirildi.

Irak Meclisi'nde 2017 bütçesinde petrol varili fiyatının gelecek yıl 42 dolar olarak belirlendiği ifade edildi. Bütçede ayrıca ülkedeki günlük petrol ihracatı 3.75 milyon varil olarak belirlenirken, günlük 250 bin petrol varili Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) ve 300 bin varili ise Kerkük'ten çıkacak petrol de bu rakama dahil edildi. IKBY'ye ayrıca yüzde 17 oranında bütçe tahsis edildi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) milletvekilleri, Peşmerge'ye ayrılması beklenen ayrıcalıkların yer almadığı ifade edilen bütçenin 9.maddesinin 5.bendine itiraz ederek meclisteki bütçe oturumunu boykot ettiklerini açıkladı.

Meclisteki KDP grubu adına basın toplantısı yapan Hesro Goran, oturumu boykot ettiklerini ve bundan sonraki bütçe oturumuna katılmayacaklarını söyledi.

KDP Milletvekili Şahevan Abdullah da, "Güvenlik ve Savunma Komitesi içerisinde Peşmerge'ye mali ayrıcalıklar ayrılması konusunda anlaşmaya varıldı. Ordu ve Haşdi Şabi unsurları gibi en az 100 bin Peşmerge'nin aylık maaşını düzenli olarak Savunma Bakanlığı'ndan alması konusunda uzlaştık. Bunu komite olarak meclis başkanlık divanı ve Maliye Komitesi'ne sunduk. Ancak bazı düzeltmeler yapılarak genel kurula sunulunca Peşmerge'ye ayrılan ayrıcalıkların çıkarıldığını gördük. Irak'ın dışında savaşanlar (Şii milisler) maaş alırken, toprağımız için mücadele eden Peşmerge maaş alamıyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Irak'ta 84,7 milyar dolar olarak belirlenen 2017 yılı bütçesinin tamamı, siyasi gruplar arasında yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden henüz onaylanamadı. Bütçe oturumunun görüşmeleri Çarşamba gününe ertelendiği kaydedildi.