Gazete Vatan Logo

Irak’ta kan kaybı azaldı ihracat rekoru kırıldı

İhracat Eylül’de yüzde 6.5 artışla 13.3 milyar dolara çıktı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek Eylül ihracatına ulaşıldı. Yüzde 46’ya kadar çıkan Irak pazarındaki daralma yüzde 14’e indi.

Orta Doğu’yu kaosa çeviren IŞİD ve Türkiye’nin en büyük ticaret ortaklarından Rusya’nın Ukrayna ile gerginliğine rağmen, Eylül ayı ihracatı yüzleri güldürdü. Eylül ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 artışla 13 milyar 294 milyon dolara çıktı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek Eylül ayı ihracatına ulaşıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, ilk 9 ayda ihracat yüzde 5.7 artışla 118 milyar 225 milyon dolar oldu. Türkiye’nin son 12 aylık ihracatı yüzde 4.2 artışla 157 milyar 654 milyon dolara yükseldi.

Keskin düşüş azaldı

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığı ihracatın hız kesmediği gözlenirken, Irak’taki keskin daralmanın yavaşladığı dikkati çekti. Irak’a yapılan ihracat Eylül’de yüzde 14 azalışla 875.7 milyon dolar oldu. Jeopolitik riskler nedeniyle Temmuz’da Irak’a yapılan ihracattaki düşüş yüzde 46, Ağustos’ta yüzde 25 seviyesindeydi. Türkiye’nin ikinci büyük ihracat pazarı Irak’ta IŞİD nedeniyle işler durma noktasına gelmişti. Irak pazarı ikincilikten 5’inciliğe kadar gerilemişti.

Haberin Devamı

AB pazarları büyüyor

İhracat AB’ye yüzde 8, Orta Doğu’ya yüzde 6, Afrika’ya yüzde 15 artış gösterdi. İlk 9 ayda AB’ye ihracat artışı yüzde 13’e ulaştı. Eylül’de en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya’da görüldü. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek artış yüzde 119 ile İran’a gerçekleşti. İran’ı yüzde 94 ile Mısır ve yüzde 90 ile Suriye takip etti.

Mücevher ilk sırada

Geçen ay en fazla ihracat artışını yüzde 99 ile mücevher, yüzde 92 ile tütün ve yüzde 40 ile savunma ve havacılık sanayii sektörleri yakaladı. Eylül ayında en fazla ihracatı, 1.96 milyar dolarla otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 1.67 milyar dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü 1.52 milyar dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. İlk 9 ayda en fazla ihracatı 16.93 milyar dolarla yine otomotiv sanayi gerçekleştirdi.

İhracatçı yüksek değil istikrarlı kur istiyor

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Dünyaya baktığımız zaman Türkiye’nin büyüme performansının gayet iyi olduğunu görüyoruz. Türkiye, bir adım öne çıkıyor” dedi. Büyükekşi, şunları kaydetti: “İhracatımızın performansı dünyaya göre de gayet iyi.

Haberin Devamı

7 ayda dünyanın ilk 70 ülkesinin ihracat artışı yüzde 2.8 iken biz yüzde 6.1 artış yakaladık. Diğer taraftan döviz kurlarında Fed kaynaklı bir hareketlenme var. Tüm dünyada dolara olan talep artıyor. Biz bu noktada yüksek değil, istikrarlı kur istiyoruz.”