Gazete Vatan Logo

Irak’ta eller tetikte! Gerginlik had safhada

Bağımsızlık referandumunun iptal edilmesine yönelik Bağdat merkezi yönetiminin talebinin Bölgesel Kürt yönetimi tarafından reddedilmesi sonrası Kürt yönetimi üzerinde uygulanan yaptırımlar çatışma riskini ortaya çıkardı.

Irak’ta eller tetikte! Gerginlik had safhada

Referandum komisyonu ve 10 milletvekili için tutuklama kararı çıkarılması merkezi yönetimle Kürt yönetimini karşı karşıya getirirken Irak’ın askeri operasyon için hazırlık yaptığı ileri sürüldü. Bağdat’ın 10 Kürt milletvekili hakkında tutuklama kararına tepki gösteren Kürt yönetimince bölgedeki en üst kurumdaki “Irak” ifadesi kaldırıldı. “Kürdistan Siyasi Başkanlığı-Irak”ın adı, “Kürdistan Yüksek Siyasi Meclisi” olarak değiştirildi.

Bu gelişme sonrası Irak ordusu 3 bin kişilik bir birliğini Kerkük’ün 15 kilometre uzağında bulunan Tazehurma bölgesine konuşlandırdı. Güvenlik konseyinin twitter hesabından yapılan açıklamada, aralarında Şii Haşdi Şabi ve federal polis güçlerinin de bulunduğu Irak güçlerinin Kerkük’ün güney ve batısı ile Musul’un kuzeyine saldıracakları bilgisinin alındığı belirtildi. Bu açıklama, Irak yönetimince yalanlanırken, saldırı girişiminin söz konusu olmadığı açıklandı.

‘Karşılık veririz’

Eski Irak Dışişleri Bakanı IKBY Yüksek Siyasi Meclis Üyesi Hoşyar Zebari, “İran ve Türkiye’den herhangi bir saldırı olacağını düşünmüyoruz. Ancak Haşdi Şabi milislerinin Abadi ve hükümetini dinlemeyerek bazı bölgelerde peşmergeyi tahrik edeceğini düşünüyoruz” iddiasında bulundu. Zebari, Bağdat’ın Kerkük’teki petrol rafinerilerine saldıracağı yönündeki iddiaya yönelik soruyu ise “Herhangi bir girişime Peşmerge Güçleri ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti sessiz kalmayacaktır. Irak güçlerine karşı silah ve şiddet kullanmak istemiyoruz. Peşmerge güçleri her türlü saldırıya cevap vermeye hazır. Bize saldırmaları halinde cevap vereceğiz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Karayolları kapatıldı

Irak ordusunun operasyon ihtimali üzerine Kürt yönetimi Erbil ve Dohuk’tan Musul’a uzanan karayolunu geçici olarak trafiğe kapattı. Dün Kürt bölgesinden Musul’a açılan karayollarında, saldırı ihtimaline karşı peşmerge güvenlik önlemi alırken, iş makinaları ile karayollarına hendekler kazıldı ve toprak yığını ile desteklendi. Ulaşımın sağlandığı yolların önemli noktalarına ise saldırıya karşılık verilmesi amacıyla ağır silahlar konuşlandırıldı. Ancak Bağdat hükümetinden gelen açıklamalar sonrasında yol yeniden ulaşıma açıldı.

Haberin Devamı

İbadi’nin bürosuna saldırı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin üyesi olduğu Irak İslami Dava Partisi’nin Kerkük’teki bürosuna silahlı saldırı düzenlendi. Kerkük polis yetkilisi Necdet Vendavi, saldırıda can kaybının olmadığını söyledi. Parti binasının hasar gördüğünü ifade eden Vendavi, Kerkük’te son dönemlerde benzer saldırıların Türkmen siyasi kuruluşlarına yönelik de arttığına dikkati çekti. Vendavi, polisin bölgede güvenlik önlemlerini artırdığını aktardı.

‘Kürtlere savaş başlatmayacağız’

Irak Ordusu’ndan 3 bin kişilik bir birlik Kerkük sınırına yerleştiği haberleri üzerine Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, “Orduyu halkımıza karşı kullanmayacağız ve Kürtlere karşı savaş başlatmayacağız” dedi.

Genelkurmay Başkanı Osman el Ganimi, dün başkent Bağdat’ta “IKBY’nin Kerkük ve bazı tartışmalı bölgeleri ele geçirme girişimlerine karşı Irak ordusu herhangi bir askeri adım atacak mı?” sorusuna “Kerkük içerisinde Türkmen, Arap, Kürt, Hristiyan ve diğer azınlıklar bulunmaktadır. Bu yüzden bu şehrin güvenliği bizim Irak anayasamızda teminat altına alınmıştır” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Ganimi, “Başbakan Haydar el-İbadi’ye parlamento Kerkük halkların güvenliğinin sağlanması konusunda tam yetki verdi. Herhangi bir emir verilirse ordu olarak gereken her adımı atmaya hazırız” diye konuştu. Başbakanı İbadi ise “Orduyu halkımıza karşı kullanmayacağız ve Kürtlere karşı savaş başlatmayacağız” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet