Gazete Vatan Logo

Irak'ta Aşure Günü'nde Şiiler'e kanlı saldırı

Irak'ta İmam Hüseyin'in ölümünü anma törenlerinde bombalar patladı. Kerbela'daki roketatarlı saldırıda 70, Bağdat'taki intihar saldırısında ise 75 kişi can verdi

Irak'ta 35 yıl aradan sonra ilk kez özgürce yapılan Aşure Günü törenleri kana bulandı. Şii nüfusunun yoğun olduğu Kerbela ile Bağdat'ta meydana gelen patlamalarda 160'a yakın insan öldü, en az 300 kişi yaralandı.

İlk saldırı Kerbela'da meydana geldi. Yaklaşık 2 milyon kişinin katılması beklenen Aşure Günü törenleri öncesi kentin en büyük iki türbesi yakınlarında peş peşe 5 patlama meydana geldi. Patlamaların roket saldırısı sonucu meydana geldiği bildirildi. Kentin polis sözcüsü, Hz. Muhammed'in torunu İmam Hüseyin'in türbesinin yakınlarına altı roket fırlatıldığını açıkladı.

Bağdat'ta 4 ayrı patlama
Başkent Bağdat'ta meydana gelen patlamalarda ise en az 75 kişi öldü. İntihar saldırısı olduğu belirlenen eylemde Şiiler'in yoğun olarak yaşadığı Kazmiye bölgesinde peş peşe 4 patlamanın meydana geldiği bildirildi. Saldırganlardan biri kendini caminin girişinde, diğeri caminin içindeki avluda, diğer ikisi de yan girişte çok kısa aralıklarla üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdi. Saldırıları henüz üstlenen olmadı. Ancak tüm şüpheler El Kaide bağlantılı Ensar El İslam örgütü üzerinde toplandı. Örgütün lideri Ebu Musab El Zarkavi Ladin'e gönderdiği mektupta, Şiiler'e saldırarak iç karışıklığı körüklemeyi amaçladığını söylemişti.

Şiiler'e yönelik bir saldırı da Pakistan'da meydana geldi. Ülkenin güneybatısındaki Ketta kentinde kişilerce düzenlenen saldırıda 42 kişinin öldüğü, 150 kişinin yaralandığı bildirildi.

El Kaide Irak'ta mezhep çatışması çıkarmaya çalışıyor
Irak'ta son aylarda özellikle şiileri hedef alan bombalı eylemlerin artması, "Neden Şiiler?" sorusunu gündeme getirdi. ABD güçlerinin Irak'ta bir türlü güvenliği sağlayamaması, her gün yeni şiddet olaylarının meydana gelmesi Şii ve Sünni gruplar içindeki gerilimi had safhaya tırmandırırken, Türkiye Caferileri'nin lideri Selahattin Özgündüz, Irak'ta mezhep çatışması çıkarılmak istendiğini söyleyerek, tek suçlunun gerekli önlemleri almayan ABD olduğunu belirtti. Özgündüz, "Bu insanlar Şiiler'in sabrını zorlayarak sünnilere karşı harekete geçmeleri için çaba harcıyor. Kardeş kanı akıtmaya yönelik eylemler yapıyorlar" diye konuştu. Pakistan'daki saldırıların El Kaide tarafından yapıldığı yönündeki iddialar kuvvet kazanırken, örgütün Irak'ı faaliyet alanı seçmesi, bombalı eylemlerin terör örgütünü El Kaide tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği yorumlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır da "Çünkü El Kaide Irak'ı yeni faaliyet alanı olarak seçmiş durumda ve buradaki her türlü istikrarsızlığı da körüklüyor. Zaten El Kaide'nin İslam yorumunda Şiilik 'sapık bir akım' olarak görülüyor" dedi.

Haberin Devamı