Gazete Vatan Logo

Irak ordusu Telafer merkeze ulaştı

Irak’ın kuzeyindeki Türkmen kentinde kuşatılan terör örgütü DEAŞ, ağır kayıplar vererek geri çekiliyor.

Irak ordusu Telafer merkeze ulaştı

Reuters haber ajansı, Irak ordu birliklerinin şehir merkezine ulaştığını son dakika koduyla duyurdu. Irak hükümetine bağlı güçler Telafer kentini kontrol altında tutan DEAŞ militanlarının savunma hattını yararak kentin tarihi merkezine ve Osmanlı döneminden kalan kalenin bulunduğu bölgeye girdi. Irak ordusunun yaptığı açıklamaya göre, Iraklı seçkin birlikler kara harekatının altıncı gününde kentin Nida’ ve Taliaa mahallelerini ele geçirdi.

Operasyonlar yoğunlaştı

DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü, teröristlerin kasabanın neredeyse tamamında kuşatma altına alındığını söyledi. Operasyona özel operasyon kuvvetleri ile Haşdi Şabi milisleri de katılıyor. Hükümet sözcüsüne göre yaklaşık 10 bin sivil hala Telafer’de. DEAŞ’ın ele geçirmesinden önce bölgede 200 bin kişi yaşıyordu. Kasabada 2 bin kadar DEAŞ’lı terörist bulunduğu da belirtiliyor. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer, DEAŞ’ın Irak’ta elinde tutuğu son birkaç kasabadan biri. Suriye sınırına 150 kilometre uzaklıkta. Musul Kent merkezinin ise 63 kilometre batısında yer alıyor. 16 Haziran 2014’ten bu yana da terör örgütü DEAŞ’in kontrolünde.

Haberin Devamı

6’ncı gün görüntüleri

Reuters, kentin dış mahallelerindeki sokaklarda gerçekleşen çatışmaların fotoğraflarını dünyaya servis etti. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 20 Ağustos Pazar günü Telafer’i DEAŞ’tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurmuştu. Fotoğraflar: Thaier Al-Sud