Gazete Vatan Logo

Irak‘a rağmen rekor!

Ekim ayı ihracatı Irak pazarındaki büyük düşüşe rağmen yüzde 6.7 artışla 12.6 milyar dolara ulaştı. Böylelikle Eylül ayından sonra Ekim ayında da Cumhuriyet tarihinin aylık ihracat rekoruna imza atıldı.

Irak‘a rağmen rekor!

Türkiye ihracatı yılın son çeyreğinde üst üste tarihi rekorlara imza atıyor. Eylül ayındaki 13.3 milyar dolarlık rekor ihracattan sonra Ekim ayı ihracatı da 12.6 milyar dolarla rekor kırdı. Rekor, Irak pazarında 10 ayda 800 milyon dolarlık kayba rağmen gerçekleşti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekim ayı ihracat rakamlarını Kırklareli’nde açıkladı. Buna göre, ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar oldu. Senenin ilk 10 ayındaki toplam ihracat ise yüzde 5.6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 5.3 artışla 158 milyar 516 milyon dolara yükseldi.

800 milyon $’lık kayıp

Ekimde ABD’ye ihracat yüzde 27 arttı. Irak’a ihracat ise yüzde 23 geriledi. İkinci çeyrek itibariyle dünya ekonomilerinden yavaşlama sinyalleri geldiğini belirten Büyükekşi, Türkiye’nin Irak ihracatında 10 ayda 800 milyon dolar kayıp yaşandığını kaydetti. Irak’la yüzde 49’a çıkan düşüşün yüzde 22.6’ya gerilediğini aktaran Büyükekşi, hem Suriye’de hem İran’da beklentilerinnin üzerinde değişim bulunduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

Van Gogh gibi önce hayal ediyoruz

AçıklamasınDA Hollandalı ünlü ressam Van Gogh’un “Önce hayal ederim, sonra hayalimi resmederim” sözünden yola çıkan Büyükekşi, “Biz de ihracatçılar olarak 2023’te 500 milyar doları önce hayal ettik. Sonra da gerçekleştirmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Büyükekşi, yurt dışı mağazacılığın Türkiye açısından çok önemli olduğunu dile getirirken de, “Şu an yurt dışında Türkler’in mağaza sayısı 5 bine yaklaşıyor, 2023 yılında hedef 20 binlere çıkarabilmek. 10 yılda 10 marka yaratma hedefine şu an en yakın markalar THY ve Beko” diye bilgi verdi.