Gazete Vatan Logo

İpi ikinci kez göğüslediler

ABD’de başkanlık seçimleri kapsamında düzenlenen üçüncü ön seçimlerin galibi yine Hillary Clinton ve Donald Trump oldu

İpi ikinci kez göğüslediler

ABD’de Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde partileri temsil edecek adayların belirlenmesi için düzenlenen ön seçimlerin son ayağı hafta sonunda gerçekleşti. Demokratların Nevada’daki ön seçiminde eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhuriyetçilerin Güney Carolina’daki ön seçiminde ise Donald Trump birinci oldu.

Eski first lady, oyların yüzde 52.7’sini alırken, rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın desteği yüzde 47.2’de kaldı. Clinton yaptığı açıklamada, önemli bir zafer kazandıklarını ve bundan büyük mutluluk duyduğunu vurgularken, Sanders da kendisine destek veren Nevada seçmenine teşekkür etti. Clinton, Iowa’daki ilk ön seçimde kıl payı geçtiği Sanders’a, New Hampshire’da yenilmişti.

‘Kazanmak güzel’

Cumhuriyetçi Parti aday adayları arasındaki yarışta ise Trump, en yakın rakipleri Teksas Senatörü Ted Cruz ve Florida Senatörü Marco Rubio’ya açık ara fark attı. ‘Emlak kralı’ lakaplı milyarder oyların yüzde 32.5’ini alırken, Rubio yüzde 22.5, Cruz ise yüzde 22.3 oranında destek topladı. Başkanlık yarışıyla ilgili hiçbir şeyin kolay olmadığını belirten Trump, “Kazandığınızda işler gayet güzel” dedi. Rubio ise adaylık yarışının artık 3 kişi arasında geçtiğini söyledi. Trump, bundan önceki ön seçimde de yüzde 35 oranında oy alarak birinci isim çıkmıştı. Başkanlık yarışında Demokratlarda bir sonraki ön seçim 27 Şubat’ta Güney Carolina’da, Cumhuriyetçilerde ise 23 Şubat’ta Nevada’da yapılacak. Bu iki ön seçimin ardından ‘Süper Salı’ olarak da adlandırılan 1 Mart’ta 12 eyalette yapılacak ön seçimlerin, her iki partideki başkanlık yarışının gidişatı hakkında önemli ölçüde fikir vereceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

Jeb Bush pes etti

Cumhuriyetçi aday adaylarından Jeb Bush, Güney Carolina’daki ön seçimin ardından yarışı bıraktığını açıkladı. Yüzde 7.8 oranında oy alan Bush, kampanyasını sona erdirdiğini beyan ederek, “İnsanlar Iowa ve New Hampshire’dan sonra Güney Carolina’da da tercihlerini ortaya koydular, bu sebeple kampanyamı sonlandırıyorum” dedi.