Gazete Vatan Logo

iPhone sahiplerine kötü haber

220 bin iPhone hacklendi. Apple iPhone'larda daha özgür olabilmek adına kullanılan Jailbreak yöntemi binlerce telefonun hacklenmesine sebep oldu. Peki jailbreak yöntemi nedir?

iPhone sahiplerine kötü haber

Apple iPhone’lardaki mevcut sınırlamaları kaldırmak isteyen kullanıcıların yaptığı kırma işlemi yani jailbreak, binlerce iCloud hesabının bilgisinin çalınmasına neden oldu.

iOS işletin sistemiyle beraberinde gelen sınırlamalar kullanıcıların canını sıkabiliyor. Bu durumdan kurtulmak isteyenler ise jailbreak yöntemini kullanıyor. Jailbreak ile App Store’da yer almayan uygulamalar telefona yüklenebiliyor.

Jailbreak yapılmış telefonlardan dolayı ortaya çıkan hacklenme sorunlarında Apple’dan yardım almak mümkün değil. Çünkü kırılmış telefonlara Apple garanti vermiyor. Reddit paylaşımında ortaya çıkan durum, iPhone kullanıcıları için büyük riski göz önüne seriyor. Bu riski almak istemeyen kullanıcıların Jailbreak’i kaldırması ve iCloud şifrelerini değiştirmeleri öneriliyor.

Yüzbinlerce kullanıcı hack’lendi

Söz konusu rakam ise 220 bin kullanıcı! Hacker’ların 220 bin iCloud hesabı bilgisini çaldığını belirten Reddit sitesinin paylaşımında tehlikenin boyutuna dikkat çekildi. Apple, Jailbreak işlemi yapılmış iOS cihazlarda meydana gelebilecek hack olaylarında hiçbir garanti vermiyor. Eğer Jailbreak’li iPhone veya iPad kullanıyor ve 3. parti repolar kullanıyorsanız iCloud şifrenizi değiştirmenizi ve Jailbreak’i kaldırmanızı tavsiye ediyoruz.

Haberin Devamı

JAILBREAK NEDİR?

Apple, iOS’in stabil çalışan ve dış saldırılara mümkün olduğunca kapalı bir sistem olmasını istiyor. Bu sayede hem her seviyeden kullanıcının kullanabileceği bir işletim sistemi geliştiriyor hem de bu işletim sistemi mümkün olduğunca sorunsuz çalışıyor. Ancak bunu sağlamak için Apple işletim sistemini kapalı kapılar ardında tutuyor yani bir nevi hapis tutuyor diyebiliriz. Bu yüzden iOS’i özgürleştirip, daha fazla erişim sağlamak için yapılan bu işleme “Jailbreak” adı verilmiş. Jailbreak işlemi gerçekleştirilmemiş bir Apple cihazına App Store’da yer almayan yani Apple’ın onay vermediği bir uygulamayı yüklemek mümkün değildir. Ya da jailbreak yapılmamış bir cihazın sistem dosyalarına erişmeniz mümkün değildir. O yüzden temel olarak jailbreak işleminin işletim sistemine tam erişim sağlamak için kullanılan bir yöntem olduğu söylenebilir.

Haberin Devamı