Gazete Vatan Logo

iPhone için köle gibi çalışıyorlar

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Luwow Maden Ocağı’nda başta iPhone olmak üzere son model teknolojik ürünlerin yapımında kullanılan koltan madeni çıkartılıyor.

iPhone için köle gibi çalışıyorlar

Son derece ender bulunan bir maden olan koltanı çıkarmak için çalışan bin 400 işçi, 12 saat aşırı sıcak altında çalışıp günde sadece 5 dolar kazanıyor. Söz konusu madeni elleriyle çıkarmak zorunda olan işçiler, Ruanda ve Uganda sınırındaki bir dağın zirvesinde tehlikeli bir şekilde çalışıyor. İnsan hakları ihlaline uğrayan Kongolu işçilerin görüntüsü 19. yüzyıldaki çılgın bir altın bulma yarışı olarak tanımlanan ‘altına hücum’ hareketine benzetiliyor.

Dünya üzerinde yüzde 80’i Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bulunan ve cep telefonu, dizüstü bilgisayar, Playstation gibi yüksek teknoloji ürünlerinde kullanılan koltan, mat siyah renkli bir mineral ve içeriğinde niyobyum ve tantal bulunuyor. Özellikle cep telefonlarındaki voltajı düzenleyen ve enerji depolamaya yarayan kapasitörlerin yapımında kullanılan koltan madeni, el ile çıkarıldığı için büyük emek istiyor.