Gazete Vatan Logo

iPhone’a domatesle karşı koymak çok zor

Yüksek teknolojili ürünlerin sanayi ihracatı içindeki payı % 3.1’de kaldı. Temmuz ayında 9.3 milyar dolarlık imalat sanayi ihracatı gerçekleşirken yüksek teknoloji ürünleri ihracatının tutarı 289 milyon doları ancak buldu. Oran yıllardır artmıyor.

iPhone’a domatesle karşı koymak çok zor

Düşen petrol fiyatları sayesinde Türkiye’nin dış ticaret açığı yüzde 18.9 azalarak 32.8 milyar dolarda kaldı ancak ihracatın düşük teknoloji ürün ağırlıklı olması S.O.S veriyor.

Türkiye emek yoğun ancak düşük katma değerli ürün ihracatı ile bir şekilde ayakta durmaya çalışırken, ihracatın yapısının da hızla değişmesi gerektiği gerçeği son rakamlarla bir kez daha ortaya çıktı. TÜİK’in açıkladığı Temmuz ayına ait dış ticaret istatistiklerinde yüksek teknolojili ürün ihracatının toplam ihracat içindeki payının sadece yüzde 3.1’de kaldığı dikkati çekiyor. Buna karşılık ithalat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 15.3’ü buluyor.

İhracat içinde ağırlık ne yazık ki yüzde 33.6 ile düşük teknoloji ürünleri sınıfında bulunuyor. Bu yüzden de kilogram başına ihracat miktarı istenen seviyeye çıkmıyor. Bu durumu analistler “3 dönüm tarlada üretilen domatesten elde edilen gelirle bir iPhone alamıyorsunuz. Biz domates satıp iPhone ithal ettiğimiz sürece dış ticarette sorun yaşayacağız. Petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı cari açıkta bir iyileşme gözleniyor ancak bu durum da bizi rahatlığa alıştırmasın. Zira petrol fiyatları düştüğü gibi çıkabilir. Turizm gelirleri ile denge kuramadığımız zaman büyük sorun yaşarız” diyorlar. Bu yılın turizm açısından son derece kötü geçtiğine dikkat çeken analistler, “Neyse ki petrol fiyatlarındaki düşüş, turizm gelirlerindeki kaybı telafi etti de rakamlar lehimize gelişti. Ancak yüksek teknoloji sorununu görmemiz ve buna uygun politikalar üretmemiz lazım” uyarısında bulundular.

Haberin Devamı

AB’nin payı yükseldi

Dış ticaret açığı petrol fiyatlarındaki düşük seyrin desteğiyle ilk 7 ayda yüzde 18.9 azalarak 32.8 milyar oldu. Dış ticaret açığı Temmuz’da yüzde 32.5 azalarak 4.79 milyar dolara geriledi. Enerji ithalatı ilk 7 ayda petrol fiyatlarındaki düşük seyrin desteğiyle yüzde 36.5 azalarak 23.7 milyardan yaklaşık 15 milyar dolara indi.Dış ticaret açığının daralmasında düşük petrol fiyatlarının yanı sıra güçlü seyrini sürdüren altın ihracatı ve AB ekonomilerindeki toparlanmanın bölgeye ihracatı desteklemesi de etkili oldu. İthalattaki artışın hızlanmasıyla dış ticaret açığı Haziran ayında 6.56 milyar dolarla 11 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Rusya’ya yapılan ihracat ise sert düşüşünü sürdürdü. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 61.1’den yüzde 67.3’e yükseldi.

Haberin Devamı

Polonya bile mesafe kaydetti

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Nisan ayındaki Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde, inovasyonda, iş yapma kolaylığında iyileşmeye işaret ederken, ihracatta ileri teknolojik ürünlerin payının yüzde 5 bile olmadığına, OECD ortalaması olan yüzde 19’un altında kaldığına dikkat çekmişti. Yüksek teknoloji ihracatında 2000-2014 döneminde Hindistan’ın 2 milyar dolardan 17 milyar dolara, Çin’in 42 milyar dolardan 580 milyar dolara, Polonya’nın ise 1 milyar dolardan 12 milyar dolara çıkışını başarılı örnek olarak ortaya koyan Hisarcıklıoğlu, ISO-500 listesinde yüksek teknoloji üreten firma sayısının sadece 12 olduğunu kaydetti.

2013’den bu yana oran değişmedi

Haberin Devamı

Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı yaptığı 2013 yılı başındaki bir konuşmasında, şu çarpıcı örnekleri vererek şöyle demişti: “Bugün 1.800 kilogram domates ile bir iPad alabiliyorsunuz veya 27 TIR mermer bloku ile bir tomografi cihazı alabiliyorsunuz. Bizim katma değer zincirinde artık teknolojik ürünlere geçmemiz lazım.” Şimdi Başbakan Yardımcısı olan Şimşek bu konuşmayı yapalı 3 yıl oldu. O zaman da teknoloji ürünlerinin ihracat içindeki payı yüzde 4’ün altındaydı, bugün de geldiğimiz noktada ne yazık ki oran 0.1 bile değişmedi.

Turizm 3 koldan zorlayacak

Turizm gelirlerindeki düşüş iyice belirginleşti. Dün açıklanan verilere göre Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı Temmuz ayında yüzde 36.7 düşüşle 3.47 milyonda kaldı. Turist gelirlerinde de belirgin bir düşüş oldu.

Turizmdeki bu kötü performans Merkez Bankası PPK toplantı özetlerine de girdi ve ekonomiyi olumsuz yönde etkileyecek bir unsur olarak altı çizildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğu belirtilerek, “Temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmeler bu eğilimde kısa vadeli bir duraklamaya neden olabilecektir” ifadesi kullanıldı. Kurul’un, 23 Ağustos 2016 tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı toplantı özetinde,Temmuz ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1.16 artarak yıllık tüketici enflasyonunun 1.15 puan yükselişle yüzde 8.79 olduğu anımsatıldı.

Haberin Devamı

Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapmasının beklendiği kaydedilen raporda, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediğinin altı çizildi. Özette “Öte yandan, turizm gelirlerindeki düşüşün özellikle yılın üçüncü çeyreğinde cari açıktaki iyileşmeyi, istihdam artışını ve büyümeyi sınırlayacağı tahmin edilmektedir” denildi.