Gazete Vatan Logo

iPhone 7 için cazip kampanya hazırlığı

Apple, iPhone 7’yi 7 Eylül’de tanıtacak. Şirkete yakın kaynaklara dayandırılan iddiaya göre, Apple Türkiye’de bir operatörle anlaşarak eski iPhone’ları alıp, yerine iPhone 7 verecek.

iPhone 7 için cazip kampanya hazırlığı

Apple, “iPhone 7” ismiyle tanıtılması beklenen yeni iPhone modeli için lansman tarihini duyurdu. Yeni iPhone modelleri ve belki de yeni Apple Watch, 7 Eylül 2016’da ABD’nin Kaliforniya eyaletinde San Francisco şehrinde tanıtılacak. Bill Graham Civic Salonu’nda gerçekleştirilecek organizasyon Türkiye saat ile 22’de başlayacak. Gecede yeni modellerin tanıtımını Apple CEO’su Tim Cook’un yapması bekleniyor.

Ancak internet sitelerinde yer alan bir iddia, lansmanın önemini Türkiye açısından önemli bir hale getiriyor. Apple’a yakın kaynaklara dayandırılan iddiaya göre, Apple Türkiye’de bir operatörle anlaşarak eski iPhone’ları alıp, yerine iPhone 7 verecek.

Kaç para olacak?

Aynı iddiaya göre, sözkonusu kampanya iPhone 7’nin duyurulmasından yaklaşık 1 ay sonra başlayacak. iPhone 7’nin fiyatı tekno bloglarda yer alan iddialara göre 749 dolar olacak. iPhone 7 Plus’ın fiyatı ise 849 dolardan başlayacak. Tahmini olan bu fiyatlara vergilerin de eklenmesiyle ülkemizde en düşük iPhone 7 fiyatı 3200 TL, iPhone 7 plus fiyatı ise 3499 TL civarı olacak gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

AB’den Apple’a 13 milyar euro vergi cezası

Apple hakkında Avrupa Birliği Komisyonu’nda 3 yıldır süren vergi soruşturmasında nihai karar verildi. ABD’li şirket AB kurallarına aykırı vergi indirimi sağlandığı gerekçesiyle İrlanda’ya 13 milyar euro (14.6 milyar dolar) geri ödeme yapacak. Apple’ın İrlanda hükümetiyle özel anlaşmalar yaparak az vergi ödediği belirtiliyordu. Şirketin İrlanda’daki yüzde 12.5’lik vergiye karşın yüzde 1 vergi ödediği tespit edildi. Apple konuyu temyize taşımaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, “AB Komisyonu Apple’ın İrlanda’da faydalandığı vergi uygulamalarının yasa dışı olduğu kararını verdi. Apple’a İrlanda’da 20 yıldan fazladır uygulanan vergi avantajı şirketin yükünü hafifletti ama bu düşük vergilerden faydalanma yasa dışı bulundu. Apple, 13 milyar euroyu faiziyle birlikte geri ödemeli” dedi.

Vestager, Apple Sales International’ın 2011’de 16 milyar euro kâr elde ettiğini hatırlatarak, “Bu kârın 50 milyon eurodan daha azı İrlanda şubesine verildi. Gerisi şirket merkezine aktarıldı yani vergilendirilmedi. Apple, bu perspektifte her milyon euro kârda 500 euro vergi ödedi. Bu vergi oranı 2014’de yüzde 0.005’e kadar düştü. Bu dönemde, Apple milyon euroluk kârda 50 euro vergi verdi” diye konuştu. Apple CEO’su Tim Cook, 5.500 kişi istihdam ettikleri İrlanda’da tüm vergilerini ödediklerini iddia ediyor.

Haberin Devamı

SUYA DAYANIKLI OLACAK

- Şu ana dek gerçekleşen sızıntılara göre, iPhone 7 ve iPhone 7 Plus suya dayanıklı olacak.

- iPhone 7’de 4.7 inç büyüklüğünde 1334x750p çözünürlüklü ekran, Apple A10 işlemci, 2 GB RAM,16GB/ 64GB/128GB depolama, 12 megapiksel arka kamera, 5 megapiksel ön kamera ve 1.960 mAh kapasiteli pil yer alacak. Telefonun kasa kalınlığı 7.1 mm olacak.

- iPhone 7 Plus’ta ise 5.5 inç büyüklüğünde Full HD ekran, Apple A10 işlemci, 3 GB RAM, 32GB / 128GB / 256GB depolama, 12 megapiksel çift arka kamera, 5 megapiksel ön kamera ve 6.1 mm kalınlığında kasa yer alacak.

Haberin Devamı

- iPhone 7 Plus yeni bir renk ile geliyor. Yeni iPhone ile ilgili son sızıntıya göre, iPhone 7 ‘Uzay Siyahı’ renk seçeneği ile gelebilir.

- Yeni iPhone modellerinde kulaklık girişi bulunmayacak.

- Apple, akıllı telefonlara sanal gerçeklik özelliğini getiren özelliğin patentini geçtiğimiz aylarda almıştı.

- iPhone 7’nin inceliğinin yanı sıra ince çerçeveler sunan yeni bir ekran teknolojisi ile gelebileceği söyleniyor.

- iPhone 7 ve 7 Plus’ın SanDisk veya Toshiba tarafından sağlanan hızlı 3D NAND flaş gibi yeni bir özelliği olabilir.

Apple’a Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten çağrı geldi. Twitter’dan ceza haberinin linkini paylaşan Şimşek, Apple’ı Türkiye’ye davet etti. Şimşek, “Apple Türkiye’ya taşınmalı. Avrupa Birliği’nin bürokrasisi ile uğraşmadan daha cömert vergi teşvikleri sağlamaktan mutluluk duyarız” dedi.