Gazete Vatan Logo

İpek Yolu’nu Beko Yolu yapacağız...

“Bu topraklardan çıktık, tüm dünyayı memleketimiz yaptık” sloganıyla satın almalara hız veren ve kasasında da yeni fırsatlar için 800 milyon euro nakit tutan Arçelik, global liderlik yolculuğunda 5 yıl içinde 2 katlık büyüme hedefini ortaya koydu.

İpek Yolu’nu Beko Yolu yapacağız...

2016 ilk yarı finansal sonuçlarını açıklamak üzere CFO Polat Şen ile birlikte basının karşısına çıkan Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, 5 yıl içinde cirosal anlamda 2 katlık büyüme hedeflediklerini söyledi.

Bulgurlu, “Amerika’dan Asya Pasifik’e uzanan geniş bir coğrafyada bizi sektörümüzde global hedeflerimize taşıyacak stratejik planımızı hazırladık. Beş yıl içinde Arçelik A.Ş.’nin büyüklüğünü ikiye katlama amacıyla yatırımlarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Son olarak yaptıkları Pakistan’daki Dawlance yatırımına değinen Bulgurlu, şunları söyledi: “Bu satın alma şirketimizi İpek Yolu’nun izleri üzerinden ilerletme stratejimizin kritik bir parçası. Türkiye’den Asya Pasifik’e bir ticari koridor oluşturmak istiyoruz. 2015 yılında Malezya ve Vietnam satış şirketlerimizi kurduk. Tayland’da buzdolabı fabrikamız faaliyete başladı. Endonezya ve Filipinler’de de yeni satış şirketleri kurmayı hedefliyoruz. Hindistan, İran ve Mısır’daki fırsatlara da bakıyoruz.”

Satın almalar için kasalarında 800 milyon euro tuttuklarını belirten Bulgurlu, “Bazı analistler bu kadar yüksek nakti neden tuttuğumuzu sorguluyor. Ancak biz hem organik hem de inorganik büyüme yapan bir şirketiz. Sektörde global anlamda konsolidasyonlar kaçınılmaz. Dünyanın her bölgesinden fırsatları değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyanın önemli bir değişimden geçtiğini, gelişmekte olan ülkelerin dünya gayri safi hasılasından aldığı payın arttığını kaydeden Bulgurlu, şu an yüzde 38 olan gelişen ülkelerin payının yüzde 63’e çıkacağını belirtti. Global nüfusun yüzde 70’inin büyük şehirlerde oturacağını, orta sınıfın daha da hızlı gelişerek

5 milyara çıkacağının hesaplarının yapıldığının altını çizen Bulgurlu, bu değişime ayak uyduran oyuncuların başarılı olacağını söyledi. Bulgurlu “Hedef pazarlara yakın üretim, ölçek ekonomisi ve optimizasyonla biz başarılı olacağımıza inanıyoruz” dedi.

Arçelik halen 6 ülkede 15

üretim tesisine sahip bulunuyor. Arçelik’in ayrıca 32 ülkede de satış ve pazarlama ofisleri yer alıyor. Arçelik faaliyet gösterdiği pazarlarda da mutlaka ilk 3’te yer almak gibi iddialı bir hedefi de ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Darbe girişimi sonrası hafta bile satışlar arttı

HAKAN Bulgurlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ertesi gün saat 08.00 itibarıyla tüm fabrikalarda vardiyaların başladığını ve aksamadan üretimin devam ettiğini söyledi. Bulgurlu, darbe girişimini takip eden haftada Türkiye satışlarında hiç azalma olmadığını hatta bir önceki yıl Temmuz ortalamasına göre yüzde 15 yüksek çıktığını belirtti.

Arçelik A.Ş.’nin mevcut pazarlardaki büyümesinin devam edeceğini belirten Hakan Bulgurlu, şöyle konuştu: “2016 yılının ilk yarısında da beyaz eşya, ankastre, klimada Türkiye’de pazar liderliğini sürdürdük. Lider olduğumuz ödeme kaydedici cihazlar pazarında satış gelirlerimizi yüzde 100’ün üzerinde büyüttük. TV kategorisinde küçülen pazara rağmen, tüm markalarımızla perakende satışlarımızı yüzde 10 artırdık. Avrupa’da toplam satışlarda en büyük üçüncü beyaz eşya şirketiyiz. Son 7 yılda Avrupa’da pazar payını en çok artıran Beko İngiltere ve Polonya pazarlarının lideri. Avrupa’da solo pazarın lideri olan Beko; İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya gibi birçok büyük pazarda büyümeye devam ediyor, Doğu Avrupa’nın da en çok tercih edilen markası konumundayız.”

Haberin Devamı

Boston’da AR-GE merkezi kuruyor

Arçelik A.Ş.’nin, Ar-Ge alanında Türkiye’nin en çok yatırım yapan şirketlerinden biri olduğunu vurgulayan Hakan Bulgurlu, “Bu yıl da Türk Patent Ligi’ nde birinciliğimizi koruduk ve Türkiye’nin en çok uluslararası patent başvurusu yapan şirketi olduk. Dünyada da en çok uluslararası patent başvurusu yapan şirketler arasında yer alıyoruz” dedi.

4 ülkede 11 Ar-Ge merkezinde 1.060 Ar-Ge çalışanları olduğunu söyleyen Bulgurlu “Şimdi yeni bir projemiz hayata geçiyor. ABD’de MIT ve Harvard gibi önde gelen üniversitelerin bulunduğu Boston’da Ar-Ge ofisi kuracağız” dedi.

Cironun % 58’i dışarıdan

Arçelik Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Polat Şen, şirketin 6 aylık performansını değerlendirdi. Satış gelirlerinin yüzde 20 artışla 7.5 milyar TL düzeyinde gerçekleştiğini belirten Şen, net kârın da yüzde 73’lük artışla 810 milyon TL olduğunu vurguladı. Toplam ciro içinde uluslararası satışların pay yüzde 58 oldu.

Haberin Devamı