Gazete Vatan Logo

iOS 9 duyuruldu!

Apple, WWDC 2015 etkinliğinde iOS 9'u duyurdu.

Apple'ın WWDC 2015 etkinliği San Francisco'da kısa bir süre önce başladı. Apple beklendiği üzere ilk olarak işletim sistemleri ile ilgili duyurularını yaptı. İlk olarak OS X El Capitan'ı duyuran Apple, şimdi ise beklendiği üzere iOS 9'u duyurdu.

iOS 9'u daha akıllı hale getiren Apple, yeni mobil işletim sisteminde kişisel asistanı Siri'ye de önemli geliştirmeler eklemiş. Mesela Siri'ye Proactive isimli bir özellik eklenmiş. Bu özellik ile birlikte Siri artık kullanıcıları konusunda daha fazla bilgiye sahip olacak. Mesela kulaklığı cihazınıza taktığınızda direkt müzik uygulamasını başlatacak ya da arabaya bindiğinizde sesli kitap uygulamasını açabilecek. Tabii bu sizin alışkanlıklarınızla da ilgili.

Ayrıca Siri artık yine sizin alışkanlıklarınıza göre uygulama tavsiyelerinde bulunabilecek, trafik durumuna göre randevunuz için ne zaman yola çıkmanız gerektiğini hatırlatacak.

Ayrıca işlevsellik ve performans konularına odaklanan iOS 9, Spotlight için yeni kullanıcı arayüzünü de getiriyor. Spotlight artık web aramalarını açmadan da birim dönüşümlerini yapabilecek.

Gelelim Apple Pay'e. Apple'ın mobil ödeme servisi Apple Pay'in artık Birleşik Krallık'ta da desteklendiği açıklandı ve artık daha fazla banka ve kredi kartı sağlayıcısıyla uyumlu hale geldi.

Bunun dışında iOS 9 ile birlikte Apple Haritalar uygulaması için de geliştirmeler açıklandı. Apple çok eleştirilen yol tarifi desteğini açıkladı. Artık toplu taşıma araçları için yol tarifleri de Apple Haritalar'da bulunacak. Ancak bu özellik şimdilik New York, Londra ve Pekin'in dahil olduğu 20'den fazla şehirde desteklenecek. Bu şehirler arasında Türkiye'den herhangi bir şehir yer almıyor.

Ayrıca iOS 9'da yeni 'News' uygulaması da geliyor. Apple bu uygulamasında anlaşma sağladığı CNN, Time, Wired, ESPN, Buzzfeed ve The Verge gibi kaynakların haberlerini yayınlayacak. Bu uygulamanın ilk olarak ünlü haber uygulaması Flipboard'a benzediğini söyleyebiliriz.

Öte yandan Apple, iOS 9'un halka açık betasını Temmuz ayında yayınlayacak. iOS 9'un tam sürümü ise sonbahar aylarında sunulacak. Güncelleme için 1.3 GB boş alan gerekecek.

Son olarak iOS 9'un şu cihazlara gelecek; iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus ve iPod touch 5. nesil.

Haberin Devamı

Haberin Devamı