Gazete Vatan Logo

İntiharlık düşüşe Çin Seddi örüldü

İntiharlık düşüşe Çin Seddi örüldü

Çinliler’in 350 milyar dolar kredi kullanarak şişirdiği Çin Borsası, 1 haftada adeta çakılınca, trajik düşüşe dur demek için emeklilik fonları devreye sokuldu.

Çin devleti, ilk defa yerel yönetimlerin sahip olduğu emeklilik fonlarının hisse senedi piyasasında yatırım yapmalarına izin verecek bir düzenleme hazırlayarak, yüz milyarlarca yuan kaynağın ülke borsalarına yönelmesinin önünü açtı. Sözkonusu karar en az 97 milyar dolar gibi taze paranın borsaya akabileceği anlamına gelince, Çin Borsası’nda son 1 haftadır süren trajik düşüş durdu. Böylece son bir yılda çılgınlık ölçüsünde hisse senedine yönelen hatta elindeki tasarrufun yanı sıra 350 milyar dolar da kredi kullanıp yani borçlanarak hisse senedi alan Çin vatandaşları kararla derin bir oh çekti.
Değişiklik tasarısına göre emeklilik fonları varlıklarının yüzde 30’unu Çin’deki hisse senedi, hisse fonlarına yatırıma ayırabilecek. Fonlar ayrıca para piyasası araçları, borsa endeks vadeli işlem kontratları, vadeli tahvil/bono piyasası ve büyük altyapı projelerine de yatırım yapabilecek. Daha önce fonların sadece banka mevduatı ve hazine tahvillerine yatırım yapmasına izin veriliyordu.
Resmi yayın organı Securities Times’da yer alan habere göre Çin’de yerel yönetimlerin emeklilik fonlarının toplam büyüklüğü 2 trilyon yuanı (322 milyar dolar) aşıyor. Yani emeklilik fonları 600 milyar yuanı (97 milyar dolar) borsada yatırıma ayırabilecek. Zayıflayan ülke ekonomisinin desteklenmesi için para politikasının daha da gevşetileceği beklentisiyle geçen aylarda sert yükselen Çin borsası son 1 haftada yüzde 35’e yakın değer yitirmişti.
Çin Merkez Bankası’nın hafta sonunda politika faizini Kasım ayından bu yana dördüncü defa düşürerek 25 baz puan indirmesi ve bazı bankaların zorunlu karşılıklarını düşürmesine rağmen borsalardaki düşüş durmamıştı. Emeklilik fonları ile ilgili karardan sonra Çin Borsası ilk seansta yüzde 7 yükseldi.

Haberin Devamı