Gazete Vatan Logo

İnternetten satın alırken dikkat!

İnternet üzerinden satış yapan sitelerdeki marka ürünlerin çoğunun sahte olduğu iddia edildi. Dünya markası saatleri internetten düşük fiyata satın alanların sorunla karşılaştıklarında servise başvurmalarıyla, saatlerin sahte olup olmadığı ortaya çıkıyor.

Mağazasında dünya markası saatler bulunan Yaşar Caymaz, çoğu zaman bilindik internet sitelerinden alınan marka saatleri arıza yapmaları durumunda garanti kapsamında firmaya gönderdiklerinde, ürünün 'orijinal değil' gerekçesiyle iade edildiğini, bu yüzden özellikle internetten alışveriş yapanların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Caymaz, "Özellikle internet üzerinden yapılan satışlarla ilgili çok önemli sıkıntılar var. İlgili birimlerimizin bu konuda çalışma yapmasını öneriyorum. Çünkü emek hırsızlığı üst seviyelere çıkmış durumda. Ürünlerle birlikte belgeler de sahte olabiliyor. Son 1 hafta içerisinde yaklaşık 30’un üzerinde müşteri saat küçültmeye geldi ve inanılmaz derece sıkıntı yaşadılar. Çünkü bin liralık bir saati internette 500 TL’ye bulabiliyorlar ama orijinal değil. Özellikle saat sektörünün ebat olarak küçük olması ve hızlı sirkülasyon bakımından karlılığını yüksek tutuyor. Bu sebeple emek hırsızlığı oluyor. Bu emek hırsızlığında ise örneğin sahte saatin maliyeti 50 Dolar ama bunu 300-400 TL gibi büyük rakamlara satıyorlar. Bu konularda çok büyük sıkıntı duyuyoruz. Bize faturalarla saatlerini bırakıyorlar. Biz de saatleri bu faturalarla teknik servislerine gönderiyoruz. Ürün orijinal olmadığı için haliyle teknik serviste hiçbir parça uymuyor. Saatlerin baştan sona kadar atık maddelerden yapılması, kaplamasının altın gibi görünmesi fakat sahte olması, içindeki mekanizmanın tamamen plastikten yapılması seyyar satıcının sattığı saatten bir farkının olmadığını net bir şekilde gösterir. Televizyon reklamında 'internet sitesinde yüzde 99 indirim' diyorlar. Böyle bir mantık var mı? Yapılan bu satışlar sektörümüzü inanılmaz derece etkiliyor. Bunları bilerek alışveriş yapan insanlarımız da var. Sahte olduğunu biliyor. Kız arkadaşına, erkek arkadaşına, eşine, nişanlısına ucuz olsun diye sahte saatler alıyor. Sahte saat kullanımı öncelikle kullanılan maddeler açısından çok tehlikeli, ikincisi ise sahte bir şey kullanan insanın mutlu olabileceğini sanmıyorum. Belki maddi yönden daha az imkanlara sahip olabiliriz ama uygun fiyata hakiki saatler de var. İllaki sahte almak zorunda değiliz. Bu tarz saatlerin önüne geçilebilmesi gerekiyor. Özelikle ilgili birimlerimizin bu konuya el atması gerekmektedir" dedi.

Haberin Devamı