Gazete Vatan Logo

İnternetten alışverişte hedef büyük!

'En iyimser tahmin ile 350 milyar TL'

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, e-ticarette kartlı ödemelerin bu yılı 30 milyar lira ile kapatmasını beklediklerini belirterek, “2023 yılında bu tutarın en iyimser tahmin ile 350 milyar TL’yi aşmasını bekliyoruz” dedi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye’de internetten yapılan kartlı ödemelerin son 5 yılda yıllık bazda yüzde 50’ye yakın büyüme hızı gösterdiğini ve 2012 yılını 30 milyar lira hacimle kapatmasını beklediğini söyledi.

BKM Express’e ilişkin basın toplantısında konuşan Canko, “Türkiye’de internetten yapılan kartlı ödemeler yüzde 50’ye yaklaşan hızla büyüyor. Hayatı internete taşıyoruz. Dünyanın en hızlı internet penetrasyonuna sahip ülkeyiz. Genç nüfusa sahibiz. En iyi lojistik altyapılarından birine ve dünyanın en önemli ödeme altyapılarından birine sahibiz” dedi.

Alışverişin de internete taşınmasıyla internette kartlı ödemelerin hız kazandığına işaret eden Canko, “E-ticarette kartlı ödemelerin bu yılı 30 milyar lira ile kapatması öngörülüyor.

2023 yılında ise bu tutarın 350 milyar TL’yi aşması hedefleniyor” diye konuştu.

BKM verilerine göre, Türkiye’de banka kartıyla yapılan ödemelerin bu yıl toplam 300 milyar TL’yi bulması öngörülüyor.

BKM’nin ‘2023 Nakitsiz Ödemeler’ hedefi doğrultusunda, 2023 yılının 600 milyon adet işlem ve 356 milyar TL tutarında ödeme ile sonlanacağı tahmin ediliyor.

İnternetten yapılan ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payının yüzde 9 olduğunu söyleyen Canko, Türkiye’nin Avrupa ve ABD ortalamasının altında olmasına karşın diğer ülkeleri yakalayarak geçeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

BKM tahminlerine göre, internetten kartla yapılan ödemelerin toplam kredi kartı hacmaları içindeki payı 2015 yılında yüzde 11, 2023 yılında ise yüzde 18’e yükselebilir.

Her 100 TL’nin 9 TL’sini internet üzerinden ödüyoruz

BKM verilerine göre, e-ticaret sektöründe 2008 yılında, tüm kartlı işlemler içinde, her 100 TL’lik alışverişin 5 TL tutarındaki bölümü e-ticaret üzerinden gerçekleştirilirken, 2012 yılında bu rakam her 100 TL tutarındaki alışveriş için 9 TL’ye yükseliyor. 2023’te ise bu tutarın 18 TL’ye yükselmesi öngörülüyor. 2008 yılında 143 TL olan işlem başına ortalama tutarın ise 2012’de 193 TL’ye ulaşması dikkat çekiyor.

Uçak bileti alırken ödemelerin % 90’ını internetten yapıyoruz

BKM’nin açıkladığı verilere göre, sektörler içinde “havayolu harcamaları”, kendi içindeki alışverişlerde internet kullanımının en yüksek olduğu sektör olarak açık ara ilk sırada yer alıyor. Havayolu harcamalarının yüzde 90 oranındaki bölümünün internet üzerinden gerçekleştiği dikkat çekiyor. 2012 yılının başından Ekim ayı sonuna kadar olan dönemde, internetten yapılan kartlı ödemelerin ilgili sektörler içindeki payının seyahat acentelerinde yüzde 44 olduğu görülüyor. Bu sektörleri yüzde 36 oranı ile sigorta, yüzde 30 ile hizmet, yüzde 23 oranı ile kulüp ve dernekler, yüzde 15 oranı ile doğrudan pazarlama ve yüzde 14 ile elektronik ve bilgisayar alımları izliyor.

BKM Express ile kitaptan çiçeğe tüm ihtiyaçlar internetten alınıyor

BKM tarafından altyapısı oluşturulan ve Haziran ayında tüketici ile buluşan BKM Express internetten yapılan kartlı ödemelerdeki büyümede önemli bir rol üstleniyor. Bugün BKM Express’e üye olan 30’dan fazla e-ticaret sitesinden alışveriş yapılabiliyor. Elektronikten, giyime, kitaptan çiçeğe birçok sektörde faaliyet gösteren e-ticaret sitesinde kullanıma sunulan BKM Express’in anlaşmalı işyeri sayısının gelecek dönemde daha da artması için çalışmalar hızla devam ediyor. BKM Express uygulamasının 2013 yılı başında, mobil platformlara da taşınacağı konusunda bilgi veren Soner Canko, “Bu sayede her yerden, günün her saatinde cep telefonu kullanarak e-ticaret sitelerinden kolay, hızlı ve güvenli ödeme yapmak mümkün olacak. Mobil cihazlarda, BKM Express uygulaması üzerinden para transferi de yapılacak. BKM Express, tüm akıllı telefonlarda kullanılabilecek” dedi.

İnternet üzerinden ödeme kabul eden tüm işyerleri BKM Express uygulamasına ücretsiz başvurabiliyor. BKM Express uygulaması ile yapılan ödemelerden hiçbir ek ücret talep edilmiyor. BKM Express uygulamasını kullanan işyerlerinin bankalarla olan bütün anlaşmaları devam ediyor. BKM Express üyesi kart sahipleri ise, üye işyerlerinde ödeme yaparken işyerinin banka anlaşmasına göre peşin, taksitli ve vade farklı ödeme imkanlarından yararlanabiliyor.

17 milyon kredi kartı internetten yapılan alışverişlerde kullanılıyor

İnternetten yapılan kartlı ödeme sayısının bu yıl 157 milyon adet olmasını beklediklerini söyleyen Canko, toplam kredi kartı sayısının 54 milyon olduğunu, bu kartların 40 milyonunun alışverişlerde ve 17 milyonun da internet alışverişlerinde kullanıldığını kaydetti. Toplantıda internetten yapılan kartlı ödemeleri hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefleyen BKM Express ürününe ilişkin de bilgi veren Canko, 10 bankanın program kapsamında olduğunu, 2013 yılında ise tüm bankaları programa dahil etmeyi amaçladıklarını söyledi.

BKM Express, internetten ödeme kabul eden işyerlerinde, kredi kartı bilgilerini paylaşmadan ödeme gerçekleştirmeye olanak tanıyor.

Haberin Devamı