Gazete Vatan Logo

İnterneti politize eden iki kuşak

Başta Twitter olmak üzere sosyal medyayı aktif kullanan, sabırsız, otorite tanımaz, teknoloji bağımlısı, heyecanını dizginleyemeyen, kitlelere yön veren, her şeye eleştirel gözle bakan gençler kim? Hangi kuşağın mensupları ve ne kadar gerçekler? İşte seçimlerde interneti politize eden Y ve Z nesli...

İnterneti politize eden iki kuşak

Y KUŞAĞI - Millennials

1980-1999 arası doğanlardır. Y neslinin en yaşlısı 38, en genci ise 19 yaşında

“Bireysel, girişimci, çalışmaktan hoşlanmayan, eğlence meraklısı, kendi doğrularını savunan, fikirlerini açıkça ifade eden, teknoloji tutkunu, hızlı tüketen, birden fazla işi aynı anda yapabilen”… Uzmanlar Y jenerasyonunu tanımlarken bu özellikleri sayıyor. Yıllardır işverenlere bu kişilerin nasıl işte tutulacağı, işe nasıl adapte edileceği anlatılıp duruluyor. Ancak fark edilmeyen bir nokta var. İş hayatına alışamayan bu jenerasyon aslında sessiz sedasız dünyayı değiştiriyor.

Türkiye’nin yüzde 35’i

Dünyada artık söz sahibi onlar… Ortadoğu’da Arap Baharı’nı, Avrupa’da Öfkeliler Hareketi’ni başlattılar. Giderek daha da yayılıyorlar ve dünyayı şekillendiriyorlar. Nüfusları 2 milyarı buldu bile. ABD’nin de en kalabalık grubu oldular. Amerikan’nın yüzde 25’ini oluşturuyorlar. Ülkemizin de yüzde 35’i bu kuşak mensupları. Yani yaklaşık 27 milyon kişiler.

Farklı olmaları normal

Bu neslin istekleri giderek daha fazla önem kazanır hale geldi. Kendilerinden olanların etrafında toplanmaya başladılar. Çünkü kendilerinden olmayanlardan çok farklılar. Hem ansiklopedi okumuş hem arama motorlarının kurulduğu ilk günü hatırlayan bir kuşaktan bahsediyoruz neticede…

Haberin Devamı

İş gücünün yüzde 75’ini oluşturacaklar

Milenyum çağı yakıştırmasına uygun olarak ilk söylenen cümle teknolojiye olan bağımlıkları ve becerileri. Otorite tanımaz, kural bağlamaz, sabırsız, tatminsiz ve adapte sorunu olan bir nesil ama öğrenmeye ve araştırmaya hevesliler… Twitter’da gruplar kuruyor, konu başlıkları belirliyor, eksisozluk’e yön veriyor, Instagram’da trendleri yönlendiriyorlar.

Uyumsuz ve aşırı bireyciler

Y neslinin uyumsuz olduğu, kendisinden farklı düşünenleri acımasızca eleştiri yağmuruna tuttuğu da gözleniyor. Bu durum aşırı bireyci olmalarından kaynaklanıyor.

Sosyal medyada örgütleniyorlar

- Bir olay karşısında eylemde bulunacakları zaman birliktelik kurmak için sosyal ağları ciddi bir araç olarak kullanırlar ve oradan yapılan çağrıları sorgusuzca kabul ederler.

Haberin Devamı

- Kendi görüşlerine karşı olan eylemler gündeme geldiğinde hiç düşünmeden direnişe geçiyorlar.

- Direnişleri uğruna ölümü dahi göze alırlar ve istedikleri olana kadar direnmekten vazgeçmezler.

Onlar için gruplaşma ve akranlarına kendini kabul ettirme önemli olduğundan, sosyal gruplara katılma ve birlikte hareket etme önemlidir.

- Sosyal medyayı etkin kullanırlar ve görüşlerini rahatlıkla dile getirmekten çekinmezler.

Z KUŞAĞI - Duyarlı nesil

2000-2021 yılları arasında doğan ve doğacak olanlar
Sokakta oyun oynamadılar bilgisayar ile büyüdüler
Z kuşağı çevresine diğer bütün nesillerden daha duyarlı, yaşadığı dünyanın iyiliğini ve gelişimini düşünen bir nesil. Gündemle ilgili içerikleri çok fazla tüketmesi kendi kuşağının en büyük özelliğine ayna tutuyor.
En büyüğü bugün 18 yaşında bir çoğu 24 Haziran’da ilk defa sandık başına gitti. “İnsanlık tarihinin el, göz, kulak vb. motor beceri senkronizasyonun en yüksek nesli olarak tanımlanmaktadırlar” diyor bir kaynak. Yani mekanikleşmenin ilk belirtileri Z kuşağı çocuklarda. Ve doğduğunda bu bilgilerle geldi herhalde diyecek kadar teknolojiye adapte olma becerisi Z kuşağı çocuklarının normalitesi. Bu üstün becerileri ve teknolojik gelişimin jet hızıyla ilerlediği dönem nedeniyle, cevabı ön görülemeyen çok bilinmezli denklemlerin bir parçası olarak hayata adım atmış bulunuyorlar. Z kuşağı çocuklarının hangi meslek dalında faal olacakları dahi bilinmiyor. Çünkü meslek icatları henüz yapılmadı.
En sevdikleri mecra YouTube
Çocukların yüzde 62’si cep telefonu, yüzde 8’i tablet, yüzde 30’da desktoptan dijital medya kullanıyorlar. Varlık göstermeyi en çok sevdikleri mecra yüzde 97 ile Youtube, Instagram’ı sevmiyorlar.
İkili ilişkileri sosyal medyada kuruyorlar
Bu özel çocuklar, toplumdan çok bireyselliği savunduklarından, ikili ilişkilerde pek de başarılı değiller. Yüz yüze iletişimden ziyade, sosyal mecraları öncelikli tutmaları da yalnız kalmalarına neden oluyor.
Ne istediklerini çok iyi biliyorlar
Z kuşağı çocuklarının dünyada olup bitenin farkında olmaları, bilginin izinden gitmeleri, öz güvenli olmaları, ne istediklerini iyi bilmeleri, kendilerini iyi ifade etmeleri artı özellikleri. Eğitime ve yaratıcılığa da özel veriyorlar.
Önemsedikleri
- İyi bir eğitim
- Yaratıcılık ve öznellik
- Bireyselliğin önemi
- İfade özgürlüğü
- Bilgiye ilk elden erişim
- l Anlayış ve empati
Önemsemedikleri
- Standart sosyal çevre ve meslekler
- Dışına çıkılamayan kurallar
- Fazla zaman isteyen işler
- Takım çalışması
- Özgüvensiz kişiler
- Genel geçer kurallar
- Yaratıcılığa izin vermeyen sosyal ve iş çevreleri.
Çabuk tüketen bir kuşak
İnternet ve mobil teknolojileri kullanmayı severler. Günümüzde yaygın olan akıllı telefonlar, iPad’ler ya da tablet bilgisayarlar ile her alanda aktifler. Özellikle internet aracığıyla sosyalleşmeyi tercih ederler. Diğer nesillerden farklı olarak, internet ve teknoloji ile doğdukları tabir edilir. Oyuncak yerine laptopla oynarlar ve teknoloji ile birlikte büyürler. Çabuk tüketen bir nesildir. Markalara ve ürünlere sadakatleri çok düşük seviyededir. Fakat internet ile fazla haşır neşir olduklarından aynı anda birden fazla konu ile ilgilenebilme yeteneklerinin gelişeceği tahmin ediliyor. Bu yetenek zaten Y neslinde de yaygın olarak görülüyor. Türkiye’nin yüzde
17’sini oluşturuyorlar.

Haberin Devamı