Gazete Vatan Logo

İnternet üzerinden yardım ederken dikkat!

İnternet üzerinden ihtiyacı olanlara yardım yapmak isterken nasıl dolandırılırsınız ve bu konuda nelere dikkat etmek gerekiyor?

İnternet üzerinden yardım ederken dikkat!

Daha önce çeşitli yardım çağrıları gördünüz. Sağlıksız çocukların iç burkan fotoğraflarını, gözleri yaş dolu yatağa bağlı kanser kurbanlarının yardım çığlıkları, açlık ve cinayet hikayeleri, baktığınızda içinizi acıtan işkence görmüş hayvanların korkunç resimleri.

Bu hikayeler ve resimler bizi o kadar derinden etkileyebilir ki bizi oracıkta internet bankacılığı hesabımıza giriş yapıp yardım göndermeye ikna etmeye yeterli olur. Hayırsever kurumlar bunu bilir, en şanssız olanların acısını hafifletmek için bu gücü iyi amaçlarla kullanırlar.

Fakat sahtekarlar da bu gücü bilir. Bu sahtekarlar bırakın birilerinin acısını hafifletmeyi, durumu daha da kötü yaparlar. Yardımseverleri soyup, yoksulun daha da yoksul kalmasına sebep olurlar. Her ne kadar hayırseverlik hilesi hayırseverliğin kendisi kadar eski olsa da artık online olup milyarlarca insanı hedeflemiş durumdalar. Yüz yıl önce bu hilekârlık kapı kapı gezerek veya posta aracılığıyla yapılır, örneğin sakatlar için yardım toplanacağı söylenerek insanlar kandırılmaya çalışılırdı. Resmi kurum ve kuruluşların ismi kullanılarak güven sağlanması hedeflenirdi. Günümüzde ise hilekârlar web arama sonuçlarını manipüle ederek, iyi kalpli insanları spamlara ve hatta çok daha sofistike tuzaklara yönlendirmeye çalışıyor. Burada ise online bir bağış yapmadan önce aklınızda bulundurmanız gereken bazı ipuçlarını bulacaksınız: • Bağışlarınızın desteklediğiniz yere ulaştığına emin olun, hilelere karşı araştırmacı olun. Domain adresinin WhoIS bilgisini online olarak araştırın ve bağlantı adresinin ya da diğer ayrıntıların bir şüpe uyandırıp uyandırmadığını görün. Ciddi bir organizasyon Gmail ya da Yahoo gibi özel servis sağlayıcıların email adreslerini kullanmayacakdır ama hilekârlar kanundan saklanmak için kullanacaklardır. • İronik olsa da hayırseverlik hilebazları kullanıcıların para bağışlamak değilde para elde etme isteklerini de avantajlarına kullanırlar. Birdefender Labs kanser gibi hastalıkların insanlar üzerindeki etkisini kullanan Nijerya kökenli yükselen bir spam dalgasını kısa bir süre önce yakaladı. E-posta alıcısı, dolandırılmaya çalışılmadan önce “İsmim Paul [isim değiştirildi], hastayım ve kanser yüzünden öleceğim. Mal varlığımı hayır kurumlarına dağıtmak istiyorum” şeklinde bir email görüyor. Bazıları ise çaresizlik ve zenginlik içeren kişisel hikâyeler içeriyor. Örnek olarak şu an tüm dünyada tekrar tekrar insanların e-posta kutularına düşen bir spam emaili verebiliriz, “Kocam tek oğlumuz Elvis ile beraber kocamın pozisyonunda gözü olanlar tarafından öldürüldü. Ölümünden önce mal varlığını ($7.5 milyon) down sendromlular, yetimler, toplumun daha az şanslı olan kesimi için kullanacağına yemin etti. Bu fonu bir kişiye hatta daha iyisi yaratıcı korkusu olan ve bu parayı benim görevlendirdiğim şekilde kullanacak birine bağışlamaya karar verdim.” Hilekar daha sonra kullanıcılara bu “hayır parasından” pay vereceğine söz veriyor. Bu spam emaili yanıtlamak bir seri mesajları tetikleyecek ve mağdur kişi sürekli “transfer ücretleri” vb. Isimlerle ödeme yapacak ama asla istediğini alamayacak. • Cami, kilise gibi bir yerden gelmediği sürece dinsel referanslardan uzak durun. Organizasyonların çoğu size “ Tanrının adıyla selam size,” ya da “Yüce yaratıcı sizi korusun” benzeri bir şey göndermez. Bu şekilde yapılan girişler ve sonuçlar sadece hedefi finansal bir vurgun yapmak amacıyla yumuşatmak içindir.
• Email ile gelen linklere ve eklentilere tıklamaktan kaçının. Dolandırıcılar aciliyet hissi oluşturarak para kazanıyorlar. Bitdefenr yakın bir tarihte sayıları binleri aşan spam mesajlarını blokladı, “Bağışınız Onaylandı” ve benzeri başlıklara sahip olan bu mesajlar, kullanıcıları panikleterek Jewish Education Center için bilmeden yaptıkları “aylık $60 bağış” işlemlerini geri çekmek için linkle tıklamalarını sağlamak amacındaydı. Bu hilekarlık kullanıcıların çalınan bilgileri veya daha kötüsü ile son buluyordu.

• Daha önce adını bile duymadığınız hayırseverlik siteleri hakkında dikkatli olun, özellikle dini ve resmi özel günlerden önce, çünkü bunlar trojan, solucan, virus gibi şeylerle dolu yerler olabilir. Kendinizi phising ve malware saldırılarından korumak için yazılımınızı, işletim sisteminizi ve antivirüsünüzü güncel tutun. Özel günler yaklaştıkça dolandırıcılar sıklıkla güvenilir websitelerine malware bulaştırmanın yollarını ararlar.Ayrıca Bitdefender’ın ücretsiz uygulaması Safego kurarak kendinizi ve arkadaşlarınızı en yeni online tehlike, tuzak, dolandırıcılık, spam, malware ve özel bilgilerinizin Facebookta açığa çıkartılması tehlikesi gibi sorunlardan koruyabilirsiniz.

KAYNAK : Teknolojioku.com - İnternet üzerinden yardım ederken dikkat!

Bu hafta vizyona giren filmler! 01.11