Gazete Vatan Logo

İnternet trollerine 2 yıl hapis

İngiltere harekete geçti

İngiltere yönetimi, kamuoyundan gelen yoğun talep karşısında, internette 'trollük' yapan kişilere iki yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören bir yasa tasarısı hazırladı.

İngiltere'de son dönemde giderek artan internet trolleri, sosyal medyada hedef aldıkları kişiler hakkında nefret ve tehdit içerikli mesajlar gönderen kişiler tarafından yayılıyor. Hedef alınanlar arasında ünlü yıldızların yanı sıra sıradan kişiler de bulunuyor. Konuyla ilgili Daily Mail gazetesine konuşan Adalet Bakanı Chris Grayling, "Bu tasarı zalimlikle mücadele etmek için hazırlandı ve intikam aramaya çalışan siber-çeteye karşı duruşumuzu ortaya koyuyor" dedi.
'Bariz şiddet' içermeli
Grayling, "İnternet trolleri doğal hayatımızı hedef alan korkaklardan oluşuyor. Kimse insanların içlerindeki zehri yaymalarına izin veremez, bu yüzden sosyal medyada da yerleri yok" ifadesini kullandı. Tasarı, sosyal medyada 'nefret' ve 'tehdit' içerikli söylemlerde bulunan kişilerin 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor. İngiltere'deki mevcut yasalar bu tarz kişilere maksimum 6 ay hapis cezası verilmesini öngörüyor. Hukuk uzmanlarına göre yasanın uygulanabilmesi için internetteki saldırıların 'bariz şiddet tehdidi' içermesi ya da belirli bir kişiyi hedef alması gerekiyor.
Yeni tasarı ceza süresini uzattığı gibi kovuşturmaya yönelik zaman kısıtlamasını da 6 aydan 3 yıla çıkarılmasını öngörüyor.
'Daha ağırları gelecek'
Hükümetin aldığı karar, trollere hedef olan kişiler ve avukatlarca olumlu karşılandı. Londra merkezli hukuk şirketi Bristows'dan Chris Holder, “İnsanları kendi hayatlarından uzaklaştırmak ve fiziksel korku içinde sürüklemeye yönelik bir eğilim var. Şahsen kanunun yürürlüğe girdikten sonra gelişeceğini ve daha ağır cezalar getireceğini düşünüyorum" dedi. Kimi hukukçular ve ifade özgürlüğü savunucuları ise ağır cezaların son çare olarak kullanılması gerektiğini savunuyor. 'ARTICLE 19' adlı aktivist grubun yöneticilerinden Barbora Bukovska, geçen günlerde "Sorunlu gördüğümüz her sosyal medya girdisini suç kabul etmeli miyiz" demişti.
Türkiye'de 5 yıl tartışması var
Twitter'dan hakarete hapis cezası Türkiye'de sık tartışılan konulardan biri. AK Partili iki vekilin hazırladığı 'yargı paketi'yle ilgili yasa teklifinde Twitter'da özellikle hükümete ve kamu görevlilerine yönelik sert eleştirilere beş yıla kadar hapis cezası getirildiği tartışması yaşanmıştı. Türkiye'de halihazırda Twitter'da 'hakaret'e şikayet üzerine dava açılabiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Twitter’dan hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan sanığa 1500 liralık para cezası verilmiş bu ceza 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla ertelenmişti.

Haberin Devamı