Gazete Vatan Logo

İnternet hızı 10 katına çıkıyor!

Qualcomm, bugün düzenlemiş olduğu etkinlikte dünyanın ilk 5G modemini duyurdu. Peki, Snapdragon X50 5G modem neler sunacak? İşte Snapdragon X50'nin getirdiği yenilikler.

İnternet hızı 10 katına çıkıyor!

Ülkemize yeni gelmesine rağmen Amerika ve Avrupa'da eskimeye başlayan LTE teknolojisi, bazı kurum ve kuruluşlar için artık beklentilere karşılık vermiyor. Çareyi 5G'de arayanlar için bugün çözüm Qualcomm'dan geldi. Düzenlenen etkinlikte Snapdragon X50 modelini tanıtan Qualcomm, bu sayede dünyanın ilk 5G modemini tanıtan firma unvanına sahip oldu. Peki, 5G hız konusunda bizlere neler vadediyor?

Snapdragon X50 ile 5G hızı ne olacak?

Üst seviye mobil cihazlarda yer alan LTE Cat12 bağlantısı 600 Mbps hızında indirme ve 150 Mbps hızında yükleme seçeneği sunuyor. Ancak bunların henüz teoride olduğunu bu hızlara ulaşmak için yeterli altyapının dünyanın çok kısıtlı yerlerinde bulunduğunu belirtelim. Snapdragon X50 5G modem ise ismine yakışır bir şekilde 5 Gbps indirme hızı sunuyor.

Henüz Gigabit Class LTE bağlantısını destekleyen baz istasyonları olmadığı için 5G modemler kullanılmıyor. 5G modemin en güzel yanı ise bağlantılar arasında geçiş yapabilmesi. Örneğin; ilerleyen yıllarda 5G kullanırken sinyal zayıflarsa LTE ve 3G'ye bağlantı kopması olmadan geçiş yapılabiliyor. Günümüzde LTE'den 3G'ye geçerken bağlantının anlık koptuğunu hatırlatalım.

Haberin Devamı

Tahminlerimize göre Snapdragon X50 için kolları ilk sıvayan firma Samsung olacak. Apple'ın henüz LTE Cat12'ye destek vermemesi, Samsung'un bu konuda yine ön plana çıkmasını sağlayabilir. Ancak 5G üzerinde konuşmak için henüz erken. Önce baz istasyonları ve gerekli altyapının sağlanması daha sonra mobil cihazların buna destek vermesi daha mantıklı olacaktır.