Gazete Vatan Logo

Instagram estetik operasyonlara yön veriyor

Cerrahi olmayan estetik operasyonlar artık 20’li yaşlara indi. Bu müdahaleleri yaptıranlar estetiklerini saklamıyor ve sosyal medyada paylaşıyorlar. Hatta estetik müdahalelere artık Instagram yön veriyor. Kadınlar tıpkı Instagram’ın filitreli fotoğraflarındaki kendi mükemmel halini yaratmak için estetiğe yöneliyor.

Instagram estetik operasyonlara yön veriyor

Son yıllarda gençler arasında hızla artan cerrahi olmayan estetik operasyonlara Instagram yön veriyor. Milenyum kuşağı botoks başta olmak üzere dudak büyütme ve çene ameliyatları için birçok kez bıçak altına yatıyor. Instagram’da kullanılan filitrelerle yaratılan kusursuz güzeliği gerçek hayatlarına yansıtmak isteyen gençler doğallıklarından uzaklaşıp ünlülere benzemek için büyük çaba sarfediyor.

Şişme bot benzetmesi

Cerrahi olmayan estetik operasyonların bir bağımlılık olduğunu söyleyen 24 yaşındaki bir üniversite öğrencisi, “Estetikle ilk kez 21 yaşında tanıştım. Dudaklarımı büyütüyordum. Büyük ve dolgun görünmelerini istedim. Birçok kez iğne tedavisi gördüm. Şu an dudaklarıma iki ayda bir iğne enjekte ediyorum” dedi. Annesinin söz konusu operasyonlara şiddetle karşı çıktığını da sözleri arasına ekleyen genç kız, “Dudaklarımın şişme bota benzediğini söylüyor. Bir türlü beğenmiyor. Ama ben doğal olmayan görüntüleri seviyorum. Mesela saçlarımı boyuyorum. Takma kirpik kullanıyorum. Dudağımı da büyütüyorum. Benim için hiçbir sorun yok. Her zaman da büyük olmasını isteyeceğim” diyor.

Haberin Devamı

Günümüzde ameliyat tek çözüm değil

Estetik operasyonlara olan ilginin son birkaç yıl içerisinde hızla azaldığını duyuran İngiltere Plastik Cerrahi Merkezi, “Son yıllarda estetik operasyonlara olan ilgi yüzde 40 oranında azaldı. Bunun bir numaralı nedeni de fiyatların yüksek olması. Gençler cerrahi yöntemleri tercih etmiyorlar” açıklamasında bulundu. Peki Türkiye’de durum nasıl, bu sorunun cevabını Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Battal şöyle veriyor, “İnsanların estetik için bıçak altına yatmamalarını anlıyorum. Güzelleşmek için ameliyata ihtiyaç yok. Bizim son derece gelişmiş lazer tedavi yöntemlerimiz, dolgu metotlarımız ve iğne tedavilerimiz var. Artık insanlar ameliyat yerine bu yöntemleri tercih ediyor. 20 yıl önce tek seçenekleri ameliyat olmaktı. Ama bugün böyle değil. Dolgular, botokslar, ileri teknoloji lazerler ile yüz, dudak estetikleri kusursuz bir şekilde yapılıyor. Yüz bölgesine artık neşter vurulmuyor, çünkü gelişmiş fotoğraf teknolojileri, HD yayınlar artık yüzlerdeki bıçak izini ortaya çıkarıyor. Türk kadınları yine de burun, göğüs gibi belli başlı operasyonlarda bıçak altına giriyor.”

Haberin Devamı

Ailelere baskı var

Birçok gencin yüzlerinde değişiklik yapmak istediğini ifade eden güzellik uzmanı Sali Hughes, “Gençler estetik için ailelerine baskı yapıyor. Bu paraları onlara ödetiyor. Geçtiğimiz hafta 18 yaşında bir genç kızla tanıştım ve bana dudak dolgusu yaptırdığını söyledi. ‘Neden?’ diye sorduğumda da, ‘Arkadaşlarımda var. Ben de neden olmasın ki?” diye konuştu.

Estetik yaşı 20’ye indi

Ortaya çıkan görüntünün ‘doğal’ olmadığının altına çizen Hughes, “Bu görüntü gençlere yakışmıyor. Mimikleri sahte oluyor. 40-50 yaşlarındaki bir ünlüyü anlarım ancak gençlerin bu operasyonlara yönelmeleri son derece düşündürücü. Eskiden 40’lı ve 50’li yaşlardaki ünlüler bu operasyonları gizlice yaparlardı, şimdi 20’li yaşlarındaki gençler estetiğe sarılıyor.”

Kültür devrimi

Haberin Devamı

Birçok ünlünün estetik ameliyatını gerçekleştiren Doktor Tijion Esho, “Buna bir ‘kültür devrimi’ diyebiliriz” diyor. Gençlerin yaşlanma sürecini yavaşlatmak isteğinin altını çizen Doktor Esho, “Artık 20’li yaşlardaki gençler daha bilinçli. Yaşlanma sürecini yavaşlatabileceklerini biliyorlar. Erken müdahaleyle yaşlanma sürecini yavaşlatmak istiyorlar. Bu nedenle de bizim kapımızı çalıyorlar. Son derece doğru bir düşünce. Cerrahi olmayan operasyonlar insanları son derece tatmin ediyor ve hızla gelişiyor” diyor.

Sanal filitreli mükemmel görüntü

Birminghan Üniversitesi’nden Profesör Heather Widdows, “Geçmişte insanlar bu tür operasyonları saklardı ve estetik yaptırmak ayıptı, ama şimdi insanlar “eski burnum - yeni burnum” diye estetik sonrası değişimi Instagram’da paylaşıyor ve bu ayıplanmıyor. Hatta başlangıçta estetik müdahaleler zenginlerin tedavisiydi ve bunu yaptırdığını söylemezlerdi. Bu operasyonlar ise zaten teknikler ilerlemediği için görünürdü. Sonra bir değişim oldu estetik opertasyon yaşı 30’lara düştü ve yaptıranlar tarafından yine gizlendi. Instagram’ın hayatımıza girmesiyle şiimdi herkes estetik yaptırıyor ve paylaşıyor. Hatta Instagram hesaplarındaki filitreli mükemmel görünyü gösterip doktora “ben böyle olmak istiyorım” diyor.

Haberin Devamı

Botoks sıradanlaşacak

Estetik operasyonların artık kadınların günlük yaşamının bir parçası olduğunu vurgulayan Prof. Widdows, “Günümüzde popüler olan diş ve kaş operasyonları da estetik ürünü. Kadınlar kaşlarını boyatıyor, onlara şekil veriyor. İnsanlar dişlerini beyazlaştırıyor.