Gazete Vatan Logo

InSight uzay aracının inişi canlı olarak yayınlanacak!

Mars InSight uzay aracı yaklaşık 6 ay süren yolculuğun ardından milyonlarca kilometreyi geride bırakarak Kızıl Gezegen’e bu gece saat 00.40’da inişini gerçekleştirecek. Söz konusu bu tarihi an ise, Twitch üzerinden canlı olarak yayınlayacak

InSight uzay aracının inişi canlı olarak yayınlanacak!

NASA tarafından yürütülen projede merakla beklenen aşamaya sonunda gelindi. TSİ ile 00:40′da inişe geçecek olan InSight uzay aracı zoru başarmayı hedefliyor.

Araştırmacılar, 2004 yılında Mars’a başarıyla inen Spirit ve Oppurtinity araçlarının uzun yıllar veri toplama işini başarıyla yürütmesini dikkate alarak bu inişin de başarıyla gerçekleşmesini umuyorlar.

Saatte 19.800 kilometre hızla Mars atmosferine girecek olan uzay aracı, bir paraşüt ve ters ateşleyiciler sayesinde yüzeye yumuşak bir iniş gerçekleştirmeyi planlıyor.

Elysium Planitia isimli bölgeye inecek olan uzay aracı, Curiosity’nin yaklaşık olarak 550 kilometre uzağında bulunacak. Bu alanın seçilmesinde yüzeyin düz yapısı ve kayalık olmaması dikkate alınmış. Jeolojik araştırmalar yapması planlanan InSight için bu tarz bir yüzey yapısının ideal olduğu belirtiliyor. NASA’nın söz konusu canlı yayınını ise aşağıdan TSİ ile 00:40‘da canlı olarak izleyebilirsiniz.