Gazete Vatan Logo

İnsanlık Plüton’a da ulaştı

Ay, Mars ve kuyruklu yıldıza inişten sonra NASA’nın 9 yıl önce uzaya gönderdiği Yeni Ufuklar aracı dün Plüton gezegenine çok yaklaştı ve çektiği fotoğrafları dünyaya gönderdi. Başarının mimarları NASA’da büyük sevinç yaşadı

İnsanlık Plüton’a da ulaştı

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından dokuz yıl önce uzaya gönderilen New Horizons (Yeni Ufuklar) adlı uzay aracı, cüce gezegen Plüton’ın yeni fotoğraflarını çekti. Plüton’un yüzeyine yapacağı şu ana kadarki en yakın uçuşunu gerçekleştiren New Horizons, gezegenden yakın çekimler geçen ilk uzay aracı olacak. New Horizons, 1930 yılındaki keşfinden bu yana gizemini koruyan Plüton ile ilgili bugüne kadarki en detaylı görüntülerini geçecek. NASA’dan yapılan açıklamada, New Horizons’un gezegenin yüzeyine net bir şekilde görüntüler gönderebilecek kadar yaklaşacağını bildirildi. Söz konusu fotoğrafın, cüce gezegenin 12 bin 500 kilometre uzağından çekildiği aktarıldı.

Uçaktan 100 kat hızlı

New Horizons, güneş sistemindeki yolculuğuna 19 Ocak 2006’da ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral uzay üssünden saatte 58 bin 536 kilometre hızla ilerleyerek başlamıştı. Nükleer yakıtla çalışan New Horizons, bir yolcu uçağından 100 kat daha hızlı hareket ediyor.