Gazete Vatan Logo

İnsanlığın vicdanına operasyon

İsrail'in Gazze’ye yardım götüren gemilere müdahale etiği, bildirildi

İnsanlığın vicdanına operasyon

İsrailli komandolar direnen aktivistleri tazlikli suyla etkisiz hale getirdi. İsrail ordusu gemideki 27 kişiyi gözaltına alarak filoyu Mavi Marmara gemisinin çekildiği Ashdod limanına götürdü.

İsrail, Fethiye’den yola çıkan Gazze’ye yardım filosuna uluslararası sularda müdahale etti. Hiç bir direnişle karşılaşmadan gemilere çıkan komandolar 9 ülkeden 27 aktivisti gözaltına aldı İnsanlığın vicdanına operasyon

İsrail ordusu, Mavi Marmara baskınından sonra Gazze’ye uygulanan ablukayı delme girişiminde bulunan iki gemiye de uluslararası sularda müdahale etti. Üç gün önce Fethiye limanından Kanada gemisi Tahrir’le birlikte Gazze’ye yola çıkan MV Saoirse’teki İrlandalı aktivistler, rotalarını Gazze’ye çevirerek İsrail ablukasını delmek için yol almaya başladı. Türkiye daha önce bir sonraki yardım gemisine donanmanın eşlik edeceğini açıklasa da Türk aktivistlerin bulunmadığı filo tek başına yoluna devam ederken, İsrail hükümeti gemilerin ablukayı delmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Hemen ardında İsrail ordusu alarma geçirildi. Dün sabah saatlerinde ABD, gemilerde bulunan vatandaşlarına seslenerek, “Hem israil hem de Amerikan yasalarını çiğniyorsunuz” uyarısında bulundu.



Önce uyardı, sonra bastı...

Donanmasını Akdeniz’e yollayan İsrail hükümeti de aralarında Avrupa Parlamentosu Milletvekili Paul Murphy’nin de bulunduğu aktivistlerle irtibata geçerek geri dönmeleri veya Mısır’a yönelmeleri, aksi taktirde müdahale ile karşılaşacakları uyarısında bulundu. Ancak filo kaptanları, İsrail ordusunun varış noklarını sorması üzerine “İnsanlığın vicdanına” cevabını vererek, rotalarını değiştirme talebini reddetti. Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, Gazze’den 80 kilometre açıkta yardım filosuna 11 kilometre yaklaşan İsrail donanmasına, gemilere çıkma emri verdi. Botlarla filoya yaklaşan İsrailli askerler hiç bir direnişle karşılaşmadan gemilere çıkarak kontrolü ele aldı. İsrail Ordusu tarafından yapılan açıklamada, “İsrail donanması planladığı gibi gemilere müdahale etti. Kimseye zarar gelmemesi için her türlü güvenlik önlemini aldı” denildi. Gemide bulunan 30 bin dolarlık tıbbi malzemeye el koyan İsrail ordusu, bu yardımı kara yoluyla Gazze’ye ulaştıracağını açıkladı.



Mesaj yerine ulaştı

Gazze ve Ramallah’taki aktivistler yardım filosuyla irtibatların dün öğlen saatlerinde kesildiğini açıkladı. Gazze’deki Hamas yönetiminin Başbakaın İsmail Haniye, dün öğle namazı sonrasında Gazze Camisi’nden yaptığı açıklamada, “Gazze’ye gemiyle yardım getirmeye çalışanların mesajı, başarılı olmasalar bile yerine ulaştı. Gazze ablukası en kısa zamanda kalkmalı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı