Gazete Vatan Logo

İnsanların sesi neden farklıdır?

Ses telleri kişiye özgü yapılardır. Kısalığı ve uzunluğu seslerin birbirinden farklı olmasına yol açmaktadır.

İnsanların sesi neden farklıdır?

Bir sesin oluşması esnasında en az 11 karakteristik nokta etkilidir. Bunlar; nefes ile başlayan ve içinde ses teli, gırtlak, boğaz, dil, diş, dudak olarak devam eden unsurlardır.

İşte bu 11 kişisel özellik sesin oluşmasına etki eder. Sesin oluşmasında beynin gönderdiği sinyaller etkili olduğu için; kişinin içinde bulunduğu durum, gözlerden ve kulaklardan gelen uyarıcılar da etkilidir.

AYNI SES TONUNA SAHİP İKİ İNSANIN OLMASI İMKANSIZDIR

Bütün bunlar düşünüldüğünde 7,6 milyar farklı sesin oluşumu gözlenebiliyor. Belki uğraşılarak veya eğitim verilerek benzer seslerin çıkması sağlanabilir fakat aynı ses tonuna sahip iki kişinin olması bu değişkenler yüzünden imkansızdır.

Kadınların seslerinin erkeklere oranla daha ince bir yapıya sahip olmasının nedeni ses tellerinin yapısı ile bağlantılıdır. Kadınlara ait ses tellerinin uzun olması, onların sesinin daha ince olmasına neden olmaktadır. Erkeklerin ses tellerinin kısa olması ise kalın bir yapıya sahip olmasına neden olur.

HAYVANLARIN KONUŞAMAMA NEDENİ

Haberin Devamı

Hayvanların konuşamama nedenini ise yine bu yapıların olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu yapılar var olmadığı için bilinçli şekilde ses çıkarmaları mümkün değildir. Papağan gibi hayvanların konuşması ise tekrarlama ve dinleme yeteneklerindendir. İnsana en yakın yapıda olan şempanzeler dahi bu yapıyı bulundurmaz. Bu yapı var olmuş olsa bile diğer faktörler tam olarak kendini gösteremediği için konuşma gerçekleşmez.