Gazete Vatan Logo

İnsanları gülümseten bir oyun oynuyorum

Tunç Kılınç, Faili Meçhul Kıyak Hareketi’nin (FMK) yaratıcısı. Bu hareket tanımadığı insanları küçük sürprizlerle gülümsetmeye çalışıyor. Sürprizi yaparken de üstünde ‘faili meçhul kıyak’ yazan kart iliştiriyorlar...

İnsanları gülümseten bir oyun oynuyorum

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Siz kimsiniz, kendinizden bahsetseniz…

Bir şey değilim aslında, bir şeyler üretmeye çalışan, üretirken de paylaştıkça mutlu olan birisiyim. Kendime çok büyük anlamlar yüklemiyorum. Ama eskiden yüklüyormuşum. Profesyonel hayattaki konumlar, unvanlar, aldığın maaşlar, senin kendini bir şeymiş gibi hissetmene neden oluyor. Sana sen bizim için çok önemlisi gibi hissettirmeye çalışıyorlar. Ama zamanla bunun kocaman bir yalan olduğunu anlıyorsun. Bir süre sonra kurumsal hayatın tiyatrosu, sahteliği her geçen gün bana batmaya başladı. Ben o oyunun bilmeden parçası olduğumu fark etmeye başlamıştım.

Peki iyilik yapmak hareketi nasıl doğdu?

Aslında tüketmek yerine vermeyi keşfedince “Faili Meçhul Kıyak” ufak ufak beynimde belirmeye başladı. 2005 yılından beri yazılarımı tuttuğum bir bloğum var, Fikir Atölyesi. Oraya “Ölmeden önce yapmak istediklerim” diye bir yazı yazmışım. Mesela listede Steve Jobs’la rakı balık muhabbeti yapmak, Sezen Aksu’yla pijamalarımızı giyip dağ evinde sohbet etmek var. Yine karavanda 4-5 ay geçirmek var listede. Karavanı da aldım, şu an yaptırıyorum. İşte o listede; paralı bir yolda giderken, arkadaki arabanın da parasını vermek ve beklemeden uzaklaşmak vardı. Bir gün yaptım bunu, ben kendi paramı verdim ve arkadaki aracın parasını da alın dedim. Gişe memuru “Arkadaşınız galiba”, dedi, ben “Hayır değil” dedim. Adam da şaşırdı. “Niye veriyorsunuz o zaman”, dedi, “İçimden geliyor veriyorum”, dedim. Arkama bakmadan da gittim. O gün bunun bana yaşattığı duygu olağanüstüydü.

Haberin Devamı

OKUL YAPTIRIP, OKULA ADINI VERİRSEN SEN ARTIK BAŞKA BİR ŞEYİN PEŞİNDESİN

FMK’nin kahramanı kim?

FMK’nın arkasında bir kahraman yaratmak amacı yok. Ülkemizde okul yaptırıyorlar, ne kadar güzel ama yaptıran o okula adını veriyor. O zaman senin derdin başka bir şey. Yine başka bir örnek; geçen gün gazetede haber vardı. Bir futbolcu birilerinin borçlarını ödemiş. Herkes futbolcuyu nasıl tebrik ediyor. Yahu arkadaş bunu kim bilebilir, sen istediğin için bunu senin dışında birileri biliyor. Sen istemesen, yardım ettiğin kişiye de şart koşarsın, böylelikle kimse bilmez. Bu yardımın sana verdiği huzur sana yetmelidir. Yetmiyorsa sen başka bir şey peşindesin.

Haberin Devamı

Siz FMK olarak neler yapıyorsunuz? Biraz anlatsanız…

Ufak şeyler yapıyorum. Okuduğum bir kitabı işim bittiğim zaman Faili Meçhul Kartıyla beraber ataçlıyorum, oturduğum herhangi bir restoranda, parkta, otobüste bırakıyorum. İstanbul ulaşımı için olan kartları alıyorum, içine 5 TL dolduruyorum, metronun herhangi bir yerine bırakıyorum ve uzaktan izlemeye çalışıyorum.

O neden?

Müthiş bir haz veriyor. Onun içten gülümsediğini görüyorsunuz. Size teşekkür edemiyor, çünkü bilmiyor. Vefa borcu yok, en güzel tarafı da bu. O da birine bir güzellik yapmak isterse artık elinde bir kartı var ama bu asla bir görev değil.

EGONUN KARANLIK TARAFINI BİLMEK ÖNEMLİ

“İyilik yapmak da egoyla ilgili mi acaba?

Bu aslında iyilik değil. Buna bir güzellik yapıyorsunuz, diyebiliriz. İyilik dediğimiz şey insanın erdemlerinin arasında olması gereken bir olgu. Tıpkı dürüstlük gibi. Ama Faili Meçhul Kıyak’la iyilik yapılırsa ne mutlu bana. FMK’ın özünde birilerinin yüzünü gülümsetmek, şaşırtmak var. Hala böyle şeyler oluyor mu dünya da dedirtmek var. Bu oyunun özü; başkalarının şaşkınlığı, gülümsemesi ve mutlu olmasını düşünerek, hayal ederek veya uzaktan izleyerek mutlu olmak. Ayrıca insanın hayata kalabilmesi, mücadele edebilmesi için de ego ya ihtiyaç var. Ama bahsettiğimiz egonun seviyesi ve onunla nasıl yüzleştiğin önemli. Egonla tanışman ve karanlık tarafını bilmek önemli.

Haberin Devamı

Bir yerden esinlenme var mı?

Bir iki film var, bunlar FMK yazısını yazmak üzereyken araştırdığım şeyler. Hiçbiri aynısı değil. Mesela İyilik Bul, İyilik Yap diye bir film var ama orada bir görevlendirme var, proje var. Yine Amelie filmi var, orada zorunluluk yok ama bulaşıcı olmasını sağlayacak FMK kartları gibi bir enstrüman yok. Devamı yok. Ya başka siteler var ama seni kayıt altına alıyor. FMK’daki gibi anonim, zorlayıcı olmayan, tamamen bir kişiye bırakılan bir örnek görmedim. Olsaydı da yapardım, bir şeyin yapılmış olması, onu yapılmasına mani değil ki, daha iyisini yapmaya çalışabilirsiniz.

Haberin Devamı