Gazete Vatan Logo

İnsanlar önyargıdan sıyrıldı!

Delilik tabusu yıkıldı, depresan satışı patladı

Psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Özkan Pektaş, “On yıl öncesine kadar psikiyatri hekimine başvurmak delilik olarak tanımlanıyordu. İnsanlar önyargıdan sıyrıldı” dedi, bunun artışa etki ettiğini söyledi.

TÜRKİYE’de en çok satılan ilaçlar arasına antidepresanlar girdi. Yapılan araştırmalar sonucunda 2003 yılında 14 milyon 238 bin kutu antidepresan satılırken, bu rakam 2012 yılında yüzde 160 artarak 36 milyon 881 bin kutuya ulaştı. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, “2008’den 2012’ye kadar ilaçların satışında kutu bazında yüzde 19’luk artış söz konusu. Bu artış diliminin birinci sırasını yüzde 23 ile antidepresanlar oluşturuyor. Piyasada 318 farklı çeşit depresyon ilacı mevcut. İstatistiki olarak reçeteye yazılan 200 ilaçtan 5 tanesi antidepresan” dedi.

- SATIŞTAKİ ARTIŞIN NEDENİ: Psikiyatri Uzmanı Doç.Dr.Özkan Pektaş ise şunları söyledi: “Türkiye’de antidepresan kullanımındaki artış toplumun bilinçlenmesiyle eş zamanlı ilerledi. 10 yıl öncesine kadar psikiyatri hekimine başvurmak utanılacak birşey olarak görülüyor, delilik olarak tanımlıyordu. İnsanlar bu yanlış önyargıdan sıyrıldı. Türk halkı, batılı toplumlar gibi ruh halini sorgulayıp tedavi olmaktan kaçınmıyor.”

- MUTSUZ OLANLAR DİKKAT: Her mutsuzluk veya üzüntünün depresyon olmadığına dikkat çeken Pektaş, “Kişide 1.5 aydır süren mutsuzluk ve hayattan keyif almama durumu varsa hekime başvurmalıdır. Aşırı kilo kaybı veya kilo alımı, yataktan çıkamama, işe gidememe gibi durumlar da depresyonun habercisidir. Bu kişilere 2-3 hafta ara gözetimli ve hekim kontrollü ilaç reçete edilmesi gerekir. Türkiye’de depresyon sıklığındaki birinci faktör genetik kaynaklı olanlar. Sosyo ekonomik zorluklar, geçim sıkıntısı, işsizlik, aile içi yaşanan mutsuzluklar, yakınların ölümü ve maddi kayıplar da depresyon nedenleri arasında” diye konuştu.

Haberin Devamı