Gazete Vatan Logo

İnşallah Big Mac gibi ‘simit’ endeksimiz olur

Cirolarının yüzde 52’sini yurt dışından yaptıklarını belirten Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu, “Dünyada diğer markaların bir Big Mac endeksi var. İnşallah biz de kendimiz simit endeksini oluşturuyoruz” dedi

İnşallah Big Mac gibi ‘simit’ endeksimiz olur

Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu, bir gün Big Mac endeksi gibi simit endeksinin olmasını istediklerini söyledi. Kavukçu, Uludağ Ekonomi Zirvesinde DenizBank CEO’su Hakan Ateş’in yönettiği “Girişimcilik: Türkiye ne yapmalı?” başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, yurt dışında simit fiyatlarının şikayet edildiğini hatırlattı. “Başladığımız zaman gazeteler manşet attı ‘Simitten hamburgere rakip’ diye ve insanlar çok dalga geçti. Yurt dışına açıldığımız zaman hayal olarak gördüğümüz şeyleri gerçekleştirdik. Bugün geldiğimiz noktada ciromuzun yüzde 52’sini geçen sene yurt dışından yaptık” diyen Kavukçu, para birimini örnek aldıklarını anlattı. Kavukçu, “Yani burada 2 bin lira verdiğimiz maaşı, orada 2 bin dolar ödüyoruz. 100 bin lira verdiğimiz yerde 100 bin dolar ödüyoruz ve dünyada diğer markaların bir Big Mac endeksi var. İnşallah biz de kendimiz simit endeksini oluşturuyoruz” diye konuştu.

En düşük kira 70 bin pound

Kavukçu, 60 çeşit ürünleri olduğunu ancak Türkiye’de “simitçi” olarak tanındıklarını belirterek, “Ama dünyada bakery zinciri olarak tanınmaya başladık. Oxford Street Caddesinde bugün 5 tane mağazamız oldu. Bugün 120 bin poundluk mağazamız da var. En düşük mağazamızın aylık kirası 70 bin pound. Yani yıllık 1 milyon 200 bin pound kira ödüyoruz.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünya markalarının her ülkede farklı bir lezzetle sunum yaptığını aktaran Kavukçu, “Gittiğinizde Londra’da farklı Amerika’da farklı bir lezzet yiyorsunuz. Bizim ürünümüz dünyanın her yerinde aynı lezzet ve bunu gururla söylüyorum. Biz bütün ürünümüzü Türkiye’den gönderiyoruz. Biz mağazalarımızın inşaatını da Türkiye’den götürüyoruz. Biz tamamen ihracat yapıyoruz. Türkiye’nin ihracat ortalaması şu anda 1.5 dolar. Biz kilogramda 17.5 dolara ihracat yapıyoruz.”