Gazete Vatan Logo

İnşaatta lider ülkeyiz ama kendimizi anlatamıyoruz!

Mipim fuarında Türk firmaları yoğun ilgi görürken Türkiye’deki gayrimenkul potansiyelinin tanıtılması için hükümet, ticaret odaları ve özel sektörün birlikte hareket etmesine vurgu yapıldı.

Fransa’nın Cannes kentinde bu yıl 25’incisi düzenlenen Avrupa’nın en büyük gayrimenkul fuarı Mipim’e katılan Türk firmaları yabancı yatırımcılardan kendi projeleriyle bireysel olarak yoğun ilgi görürken, tüm Türkiye’nin gayrimenkul potansiyelinin tanıtılması konusunda eksikliğe dikkat çekildi. İnşaat firmaları bireysel olarak fuarda yer aldıklarını ve tanıtıma katkı sağladıklarını ancak Türkiye’yi tanıtmak için Bakanlık, kamu kurumları ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Türk şirketleri dağınık

Sektör temsilcileri, “Türkiye’de inşaat sektörü takipçi değil öncü konumda. Ancak tanıtım ve pazarlama konusunda eksiklerimiz var. Hükümetin de desteğiyle fuarda ön plana çıkıp, kendi potansiyelimizi anlatabiliriz” mesajı verdi. Mipim’e katılımcı ve ziyaretçi olarak katılan Türk firmalarının temsilcileri, “Türkiye ile birlikte Onur Ülkesi olan Rusya ve Brezilya devlet desteğiyle birlik mesajı veriyor. Biz tek başımıza katılıyoruz. Leblebi gibi dağınık duruyoruz. Mega projeleri, kentsel dönüşümü, İstanbul’u maketler halinde tanıtan projelerle yer almalıyız” dediler.

Mimarlar öne çıktı

Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı Mipim fuarında bu yıl, inşaat firmalarıyla birlikte mimarlar da etkili oldu. Geçtiğimiz yıllarda daha çok Türk müteahhitlerinin katılımıyla dikkat çeken fuara bu yıl mimarlık firmaları da çıkartma yaptı. Fuarda DS Mimarlık, Evrenol Architects, Öncüoğlu-ACP Mimarlık, Tabanlıoğlu Mimarlık, Era Mimarlık, HMK Mimarlık standlarıyla yerlerini aldı. Suyabatmaz Demirel Mimarlık da, Sultangazi Pazar Alanı ve Kat Otoparkı Projesi ile “MIPIM AR Future Projects Awards 2014”te “Perakende ve Rekreasyon Projeleri” kategorisinde ödülünü aldı. Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortaklarından Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, “Mimarlık firmalarımız artık birikimlerini ihraç eder hale geldi. Fuarda Dubai merkezli Emaar’dan teklif aldık” dedi. Architects’in Kurucusu mimar Mehpare Evrenol da “Bu fuar trendlerin gelişmesinin fotoğrafını çekmesi açısından önemli” dedi.

120 milyon dolarlık ofislere ilgi var

Viatrans-Meydanbey ortaklığıyla Mecidiyeköy’de eski likör fabrikasının yerine inşa edilen lüks karma proje Quasar İstanbul’un 120 milyon değerindeki ofislerine yabancılardan talep geldi. Viatrans-Meydanbey Ortak Girişim Grubu İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, “Özellikle yabancı yatırımcıdan ilgi büyük. Toplu alım yapmak isteyen fonlar var. Nisan’a kadar görüşmeler tamamlanır” diye konuştu.

Açılışı yaptı Ataköy’ü tanıttı

FUARIN açılış gecesine sponsor olarak Türkiye’nin tanıtımındarol oynayan Nef de standla yer aldı. Nef, fuar kapsamında Ataköy’de ön talep topladığı yeni projesini tanıttı. Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, “Mipim’in 25’inci yıl açılış gecesinde binlerce katılımcıya ev sahipliği yapma fırsatını bu sene ikinci kez elde ettik. Sektörün şampiyonlar ligi olarak adlandırılan bu açılışa Türkiye imzasını attığımıza inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı