Gazete Vatan Logo

İnşaatların temeline Varlık Fonu desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışında proje üstlenen müteahhitlere seslendi: Türkiye Varlık Fonu büyük ihalelerdeki teminat sorununa ciddi destek verecek.

İnşaatların temeline Varlık Fonu desteği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, müteahhitlerin büyük ihalelerdeki teminat sorununun çözümü için Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) ciddi destek vereceğini söyledi.

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen ‘Yurt dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni’nde konuşan Erdoğan, bugüne kadar

340 milyar dolara yakın proje üstlenen Türk müteahhitlerin, lojistik, istihdam, teknoloji ve bilgi kazandıran konularda, ekonomiye önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Müteahhitlerin yurt dışında proje üstlenmelerini sadece ekonomik faaliyet olarak görmediklerinin altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ülkemizin kültürünün, renginin, değerlerinin mührünü de gittiğiniz yerlere vurduğunuza inanıyorum. İnşaatla birlikte medeniyetler arasında da bir köprü oluşturuyorsunuz. Bunun için sizlerin yürüttüğü faaliyetleri en az diğer kurumlarımızın çalışmaları kadar önemli kabul ediyoruz. Şantiyesinin önünde bayrağımızı dalgalandıran her şirketimiz ülkemizin birer temsilcisidir.”

Potansiyelimizin altındayız

Haberin Devamı

Erdoğan, müteahhitlik firmalarının özellikle Türkiye’nin yakın coğrafyasında önemli işlere imza attıklarını, atmaya da devam ettiklerine işaret ederek, “Buna rağmen potansiyelimizin, olmamız gereken seviyenin çok altında bir yerde bulunduğunu buradan belirtmek istiyorum. Örneğin, Ortadoğu’da Koreli firmalar yüzde 21, Çinliler yüzde 17 oranında pay alırken bizim firmalarımız yüzde 8’in dahi altında kalıyor. Aynı şekilde, Afrika’da, Çinliler yüzde 55, İtalyanlar yüzde 10 paya sahipken bizim payımız yüzde 5’i bile bulmuyor. Halbuki buralar, bizim çok güçlü tarihi bağlarımızın olduğu, dolayısıyla çok yüksek oranlarla hisselerde yer almamız gereken yerlerdir” diye konuştu.

Daha cesur davranın

Türkiye’nin ekonomik anlamda ciddi hiçbir sorununun bulunmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dedikoduya falan hiç gerek yok. Biz ülkemizin durumunu biliyoruz. Ekonomide yaşanan dalgalanmalar, daha ziyade küresel ve bölgesel istikrarsızlıkların yol açtığı psikolojik iklimden kaynaklanıyor. Açıkçası küresel ve bölgesel krizler bir anda ortaya çıkmadıkları gibi, öyle bıçakla kesilir gibi de ortadan kaybolmazlar. Bizim krizler karşısındaki stratejimiz küçülme veya geri çekilme değil tam tersine büyüme ileriye atılma, daha cesur davranmaktır” dedi.

Haberin Devamı

Yurt dışında yerli malzeme kullanana 0 faizli kredi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Müteahhitlerimiz yurt dışında yapacakları projelerde kullanacakları malzemeleri Türkiye’den alırlarsa bu malzemelerin finansmanı konusunda Eximbank onlara sıfır faizli kredi verecek” dedi. Zeybekci, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Eximbank’ın sermayesi 3.7 milyar liradan 10 milyar liraya geldi. Kredi hacmi olarak da 2017 itibarıyla yıllık kredi hacminde 40 milyar dolarlık bir seviyenin üzerine çıkmayı bekliyoruz. Eximbank imkanları itibarıyla bankanın kredi miktarının 100 milyar dolarla telaffuz edilebilir hale gelmesini hedefliyoruz.”