Gazete Vatan Logo

İnşaatın devleri Körfez’de roadshow’a çıkıyor

İnşaat sektörü, ABD ve Londra’ya yatırım yapıyor

Avrupa’da yaşanan kriz sonrası iç piyasadaki satışlar ile yetinmeyen ve dünyadaki pazarları inceleyen inşaat sektörü, beklenen mütekabiliyet yasası ile bir yandan projelerini yabancı müşteriler için hazırlarken, bir yandan da yurtdışındaki fırsatları yatırıma dönüştürüyor. Astay Gayrimenkul, sonbaharda Londra’da rezidans, Frankfurt’ta otel inşa etmeye hazırlanırken, Gap İnşaat Altunizade’de başlattığı Şehrizar Konakları için Mayıs’ta Katar, Dubai ve Suudi Arabistan’da 2 aylık bir roadshow’a çıkarak 4 bloğu, prens ve emirlik düzeyinde satışa sunmayı planlıyor. Ağaoğlu, Londra’daki karma projesi için ruhsat beklerken, NEF Dallas, Brooklyn, Londra ve Berlin’de; EA İnşaat New York ve Bağdat’ta arsa arıyor. Doğa Gayrimenkul ve Bulut İnşaat ise Kıbrıs’ın en önemli rezidans projelerini bu yıl inşa ediyor.

Brunei Sultanı’na tanıtıldı sıra prens ve şeyhlerde

Emlak Konut GYO’nun Altunizade’deki arsası üzerinde Çalık Grubu şirketlerinden Gap İnşaat tarafından geliştirilen Şehrizar Konakları için Katar, Dubai ve Suudi Arabistan’da Mayıs ve Haziran’da 2 aylık bir roadshow’a çıkılacak. Dünyanın en zengin isimleri arasında yer alan ve bu ay Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah’a da tanıtımı yapılan projede yer alan 38 bloğun geniş daireler içeren 4 bloğu, sadece yurtdışı roadshow için tahsis edildi. Projenin prens ve emirlik düzeyindeki aileler ile portföy gruplarına tanıtılması planlanıyor. Başbakan’ın damadı Berat Albayrak’ın Çalık Holding’in CEO’su olması ve projenin Erdoğan’ın Üsküdar Kısıklı’daki evine çok yakın bir yerde bulunması, projeye olan ilgiyi artırıyor. Kadın ve erkekler için ayrı sosyal tesisleri bulunmasıyla muhafazakar kesime de hitap eden projede büyüklükleri brüt 180-626 metrekare arasında değişen dairelerin metrekaresi 10 bin lira ancak yabancıdan gelen taleple bu rakamın 20 bin liraya çıkması öngörülüyor. Proje, 2003 yılı başında teslim edilecek.

16:9 ile dikkat çekti, Londra ve Frankfurt’a giriyor

Zeytinburnu’nda 16:9 projesini Mayıs ayında teslim etmeye hazırlanan Astay Gayrimenkul, projeye Avrupa ve Körfez bölgelerinden gelen talebi değerlendirerek yurtdışına açılma kararı aldı. 16:9 projesinin yüzde 30’unu yabancılara sattıklarını söyleyen Astay Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, “Projenin ardından Libya, Cidde ve Körfez ülkelerinden, ‘Gelin burada birlikte proje geliştirelim’ teklifleri geliyor. Şu anda görüşmelerimiz sürüyor” açıklamasını yaptı. Londra ve Frankfurt’ta da bizzat yatırım yapacaklarını kaydeden Toprak, “Londra’da rezidans, Frankfurt’ta ise otelin yer alacağı karma bir proje olmak üzere 2 yeni projeye sonbaharda başlamayı planlıyoruz. Detaylar üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu. 16:9 projesinde inşaatın yüzde 90’ına yakını, satışların ise yüzde 80’i tamamlandı.

Eroğlu: Yurtdışına kazmayı bu yıl vururuz

Eroğlu Grubu, Körfez’de, Rusya’da büyük müteahhitlik projeleri ile başlayıp, daha sonra bölgede kendi yatırımlarını yapmayı planlıyor. Şirketin Başkanı Nurettin Eroğlu, Fas’ta müteahhitlik firmaları olduğunu, Mısır pazarına çok inandıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Hem Doğu Bloğu hem Körfez ülkelerinde önce müteahhitlik, sonra kendi yatırımımızı yapmak üzere iddialıyız. Katar’ın 2022 FİFA’yı kazanmasından sonra büyük yatırımlar 2012’de başlayacak. Katar, 6 bin olan otel yatak sayısını 60 bine çıkaracak. Bunlarla ilgili görüşme halindeyiz. Fiili olarak bu yıl yurtdışında kazma vurmamız gündemde.”

Bulut’tan Kıbrıs’a 500 milyon dolarlık yatırım

Beylikdüzü ve Esenyurt’ta Evviva konsept projeleriyle tanınan Bulut İnşaat’ın yeni rotası Kıbrıs. Buradaki konut projeleri için 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlayan şirket bu kapsamda biri Evviva Lavinium, diğeri Evviva Green City olmak üzere 2 proje inşa edecek. Şirketin Başkanı Temel Bulut, “Girne’de 280 villa ve 120 konutun olduğu bir proje yapacağız. Projenin yarısını Türkiye kalanını da Kıbrıs’ta satmayı hedefliyoruz” dedi.

Girne ile Lefkoşa arasında yükselen Evviva Lavinium, 900 konutluk yaşam merkeziyle Kuzey Kıbrıs’ta yükseliyor. Şirketin ülkedeki ikinci projesi ise Ercan Havaalanı’na 20 dakika uzaklıkta bulunacak Evviva Green City. Proje, 94 ve 162 metrekarelik 2+1 ve 3+1 daire seçenekleriyle 48 dubleks daire ve 4 çatı katı bulunan 52 daireden oluşuyor.

EA, rotayı Newyork ve Bağdat’a kırdı

Dünyanın seri üretimle üretilebilen ilk çift motorlu jeti Eclipse 500’ü üreten ABD’li Eclipse Havacılık şirketinin ortağı olan EA Group, inşaat sektörüne adım attığı 205 home-ofisten oluşan projesi ‘Kartal Kule’yle Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde en iyi ofis mimarisi ödülünü alırken, yurtdışında da çalışmalara başladı. Grubun Başkanı Ekim Alptekin, “Krizin ardından New York’ta fiyatlar düşüyor ve arazi geliştirmeye sıcak bakıyorlar. ABD eski Başkanı Bill Clinton’un da ofisinin bulunduğu Harlem’i araştırıyoruz. Burası değerini yitirmiş binaları alarak arsa geliştirmek için fırsat yaratıyor. Irak’ta ise fiyatlar yükseliyor. Buralarda gayrimenkul geliştirmek istiyoruz” diyor.

Ağaoğlu Londra projesi için ruhsat almayı bekliyor

İkisi Maslak’ta; biri Bahçelievler’de, diğeri ise Avrupa yakasında olmak üzere 4 yeni proje ile inşaatını yürüttükleri yeni konut sayısını 10 binin üzerine taşıyan Ağaoğlu, büyüme stratejilerinin bir parçası olarak Londra’da planladıkları ev, otel ve sosyal alanlardan oluşan karma projelerinin ruhsatını alma çalışmalarını yürütüyor. Şirketin Başkanı Ali Ağaoğlu, “Finansın kalbinin attığı City’ye yakın Canary Wharf bölgesinde 157 ve 122 metrelik 2 kuleden oluşacak projede 5 yıldızlı otel, ofis katları ve 371 adet rezidans daire yer alacak. Biz 51 kat istiyoruz, onlar 47 kat diyor. Bir noktada anlaşarak ruhsatı yakında almayı öngörüyoruz” diye konuştu. Proje 51 bin 900 metrekare rezidans konut, 9 bin 300 metrekare ticari üniteler ve 15 bin 700 metrekare otel olmak üzere toplam 77 bin metrekareden oluşuyor. Beklenen toplam hasılatın 567 milyon pound (GBP), arsa maliyeti hariç toplam maliyetinin ise 189 milyon pound’u (GBP) bulması bekleniyor.

NEF, yatırım için Dallas, Brooklyn Londra ve Berlin’de arsa arıyor

Levent’te inşa ettiği Nef Flats163 projesi ile ev sahiplerine misafir odasından sinemaya, SPA’dan, karaoke ve playstation odasına 24 farklı sosyal aktivite alanını kiralayarak ilk kez ‘kullandığı kadar aidat’ ödeme imkanı getiren Foldhome sistemiyle tanınmasının ardından, Kemerburgaz’dan Haliç’e, Kağıthane’den Kemerburgaz’a farklı lokasyonlarda da proje geliştiren Timur Gayrimenkul, uluslararası marka yaratma hedefiyle yurtdışına açılmayı planlıyor. Şirketin Başkanı Erden Timur, ABD’de Dallas ve Brooklyn ile Londra ve Berlin’de Nef markasıyla yatırım yapmak için arsa araştırdıklarını, daha uzun vadede ise franchise vermek yoluyla Asya ülkelerine de girmeyi istediklerini söylüyor.

Doğa, Kıbrıs’ın ilk rezidansı Doğa Spring’e bu yıl başlıyor

Doğa Gayrimenkul, Girne’nin en merkezi caddesinde 4 bin 500 metrekarelik arsada 14 bin metrekare inşaat alanı ve sosyal tesisleri olan ilk rezidans projesine başlıyor. Şirketin Başkanı Ari Duek, “Doğa Spring adındaki projede deniz manzaralı, 1+1, 2+1 ve 3+1 seçeneklerinde 100 daire olacak. Havuzu, spor alanları, otoparkı olacak projenin çatısında da güneş panelleri olacak” diye konuştu. Yabancı alıcıların yüzde 85’inin İngiliz olduğu ve global krizin ardından emlak piyasasının durma noktasına geldiği Kıbrıs’ta hedef kitlelerinin eski evlerde oturanlar olduğunu belirten Duek, projeyi 2 yılda tamamlayacaklarını, İstinye ve Sarıyer’de üst gelir grubuna yönelik olarak 60-70 dairelik konutlar da geliştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Taşyapı, Dubai’de 4 bin villa planlıyor

TAŞ Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Dubai’de taahhüdünü üstlendikleri Meydan projesine yatırımcı kimliği ile de girmeye hazırlanıyor. Meydan, Taşyapı ve Miran ortaklığında MTM şirketini kurduklarını ve hipodrom, otel ve alışveriş merkezinden oluşan projede inşaatı üstlendiklerini kaydeden Turanlı, “Projenin 30 milyon metrekarelik arazisinde 100 milyon dolar değerinde arazi satın aldım. Burada 4 bin villalık kısım için görüşmelerimiz sürüyor” dedi. Turanlı, Türkmenistan’da ilk etapta 300 konut olmak üzere 10 bin konut yapmayı planladıklarını söyledi. Şirketin yurtiçi ve yurtdışında 10 milyar dolarlık işleri bulunuyor.

Artaş ve Dap Yapı’ya yurtdışından teklif geliyor

Mütekabiliyet, kentsel dönüşüm ve 2B yasalarını beklediklerini ifade eden Artaş İnşaat’ın Başkanı Süleyman Çetinsaya, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye ve Libya gibi ülkelerden şirketlerin de bu yasalarla ilgili gelişmeleri izlediklerini, kendilerine “Nasıl bir organizasyon yapalım ki, sizin projelerinizi bizim ülkemizde de tanıtalım? teklifi getirdiklerini kaydediyor. Çetinsaya, bu noktalarda satış ofisi kurabileceklerini söylüyor. Mütekabiliyet yasasıyla ilgili hazırlıkları bulunduğunu ifade eden Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da, “Projelerimiz başta Arap ülkeleri olmak üzere pek çok Ortadoğu ve Avrupa ülkesinin takibinde. İran’dan teklifler aldık. Bazıları ortak proje geliştirmek yönündeydi. Şartlar oluşursa bu türden bir işbirliğine sıcak bakabiliriz” diye konuştu.

Tempo Romanya’da büyüyecek

İzmir Turizm İnşaat adıyla 40 yıl önce İzmir’de kurulan, İstanbul’da ise Bahçeşehir Garden Rustic, Riverside Ömerli ve Park Panorama Beykent projelerinin yanı sıra 2001 yılında hizmete açtığı Gayrettepe Residence ve Mecidiyeköy Residence gibi haftalık veya aylık kiraya verilebilen butik rezidans projeleri geliştiren Yapan Developments, ‘Tempo’ markasıyla İstanbul ve yurtdışında büyüme hazırlıkları yapıyor.

İzmir, Bodrum, Bursa ve İstanbul’da olmak üzere 300’ün üzerinde villa inşa eden ve Çağlayan’da hizmete giren Tempo Hotel ile tanınan Yapan Developments, yurtdışına da yatırım yapıyor. 2002 yılından beri Romanya’da yine Tempo adıyla bir şehir oteli ve Airport Plaza projelerini bitiren şirket, ülkenin başkenti Bükreş’te de arsa stoğu oluşturmuş. Bükreş’te 180 daireli Airport Residence adında bir projeye başlamayı planladıklarını söyleyen Levent Yapan, “32 rezidanstan oluşan ilk etabın inşaatına başladık. 15 bin metrekarelik, tek katlı bir outlet merkezi yatırımımız da yolda. Projeleri Romanya’daki ekonominin göstergelerine göre gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı