Gazete Vatan Logo

İnşaatçıya ek finansman şart

İnşaatçıların büyük bölümünün mali sıkıntı içinde olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın Ayaydın, borçların ertelenmesi veya ek finansman sağlanması gerektiğini söyledi

İnşaatçıya ek finansman şart

Mardinli iş adamları İstanbul’da buluşarak son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Yaklaşık 200 Mardinli iş adamının yer aldığı toplantıya konuk olan CHP eski Milletvekili Prof.Dr. Aydın Ayaydın bir ekonomi sunumu yaptı.

Özellikle inşaat sektöründe bir durgunluk olduğunu ve alarm zillerinin çaldığını kaydeden Ayaydın, mali sıkıntı içindeki sektöre bir şekilde finansman sağlanması gerektiğini veya banka borçlarının ertelenmesinin rahatlama yaratacağını söyledi. İnşaat sektöründe olası iflasların yan sektörleri de iflasa götürebileceği uyarısında bulunan Ayaydın, konutlarının teslimini bekleyen vatandaşların olası mağduriyetlerinin daha büyük bir travma yaratacağını ifade etti.

Ayaydın, konut sektöründeki durgunluğun sebeplerini şöyle özetledi: “Satışlar istenen düzeyde değil. Türkiye konutta ilk satışların payını bir türlü yüzde 46-47 bandının üstüne çıkaramamakta. İlk satışların toplamdaki payı 5 yıldır yüzde 45-47 arasında olup, arzdaki artışla birlikte konutta ciddi bir stok oluşumu göze çarpmakta. İpotekli ilk satışlar geçen yılın tümünde 2016’ya göre yalnızca yüzde 3.2 arttı. Bu artış, yılın 9 ayındaki yüzde 25’lik tapu harcı indirimi sayesinde sağlanmıştı. Tapu harcı teşviğinin kalktığı son 3 ayda ipotekli ilk satışların 2016’nın altında kaldığı görülmekte. İpotekli ilk satışlar geçen yıl 2016’ya göre Ekim’de yüzde 21, Kasım’da yüzde 25, Aralık’ta yüzde 30 azaldı.”

Haberin Devamı

Konut stoku nerelerde?

Konuttaki stok artışının en fazla İstanbul’da görüldüğünü kaydeden Aydın Ayaydın, bazı ilçelerin de öne çıktığını ifade etti. Halen İstanbul’da 250 ile 300 bin arasında ilk konut stoku bulunduğunu ifade eden Ayaydın, “Son 10 yılda İstanbul’da yaklaşık 1.2 milyon konut yapılmış, bunların 900 bini satılmış. İstanbul’da 250-300 bin ilk konutun stok olduğu hesaplanmakta. En fazla konut stoğunun olduğu ilçeler sırasıyla Esenyurt, Başakşehir, Kadıköy, Kartal ve Beylikdüzü” diye konuştu. Ayaydın, dünyada enflasyon yokken Türkiye’nin çift haneli enflasyonla boğuştuğunu bunun özellikle KGF ile desteklenen iç talepten ve kur baskısından kaynaklandığını belirtti. Ayaydın, kamu maliyesininbaşarılı performans gösterdiğini ancak bütçe tartışmalı
olduğunu
kaydetti.

Haberin Devamı