Gazete Vatan Logo

İnşaatçıların son umudu Başbakan

GYODER Başkanı değişiklik için umudun Başbakan’da olduğunu söyledi

İnşaatçıların son umudu Başbakan

İlgili bakanlar KDV’den geri dönüşün olmadığını kesin bir dille açıklarken, GYODER Başkanı Işık Gökkaya, 2014 yılı için KDV’de değişiklik yapılması için son umudun Başbakan’da olduğunu söyledi. Stokların azalacağı 2013’ün geçen yıla göre daha iyi bir yıl olacağını söyleyen Gökkaya, “Başbakanımız sorunları görürse yeni düzenleme yapılabilir” dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in KDV’de geri adım atılmayacağını açıklamasına, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da yasanın değiştirilmesinin düşünülmediğini vurgulamasına rağmen, konut sektörü temsilcileri önümüzdeki yıla ilişkin söz konusu yasadan geri dönülmesini bekliyor. GYODER Başkanı Işık Gökkaya, 2014 yılı için yasadan geri dönülmesi yönünde Başbakan’dan beklentileri bulunduğunu, KDV’deki artış nedeniyle 2014 yılında yapılacak markalı konut satışında yüzde 30-35 daralma beklediklerini vurguladı.

Satışı devam eden projelerin stoklarının erimesinden sonra, ikinci çeyrekte olumsuz etkilerin görüleceğini kaydeden Bayraktar, ‘Hükümetimiz, Başbakanımız bu uygulamanın etkilerini görünce geri adım atılacağını düşünüyorum. Her ailede bir reis vardır. Başbakanımız sorunları görürse yeni düzenleme yapılabilir” dedi.

GYODER tarafından dün Konya, Bursa ve Gaziaptep’in ardından dördüncüsü İzmir’de düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi’nde konuşan Gökkaya, İstanbul’da yıllık 100-150 bin konut üretildiğini belirterek, “Bu üretimin dörtte üçünde KDV yüzde 18 oldu. 150 bin liralık ev alan için 15-20 bin TL’lik ek yük çok önemli. Faizler düştü ancak kredi alabilecek kesim hala düşük sayıda. Yüzde 70 oranında orta ve dar gelirli var KDV 6-10-12-14 gibi kademeli artabilirdi” diye konuştu.

İzmir’de konut ihtiyacı var

Tekfen, Rönesans, İş GYO, Soyak gibi firmaların yatırım yaptığı İzmir’de çarpık yapılaşmanın şehrin merkezinde değil çevresinde olmasının önemli bir avantaj olduğunu söyleyen Gökkaya, “Ticari alanda AVM ve A sınıfı ofis açığının da bulunduğu bir kent. 4 milyon nüfusu ile en büyük üçüncü il olan İzmir, en çok bireysel konut kredisi kullanan il sıralamasında da üçüncü. 2023’e kadar 283 binlik konut ihtiyacı var” diye konuştu.

İzmir’de imar kararlarıyla ilgili sorun kalmadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise şirketleri yatırıma çağırarak, “İnciraltı’na 5 bin metrekarelik hastane, konferans salonu, sağlık üniversitesi ve termal tesisler inşa edeceğiz. Liman arkasında 5 bin dönüm yerimiz hazır. Burada hem konut hem de ofisler yapılacak. Yarımadaya turizm yatırımı yapılabilir” dedi. EXPO konusunda kararlı olduklarını belirten Kocaoğlu, “Üzerinde ölü toprağını atan İzmir’de gayrimenkul yatırımı yapan 3-4 misli kazanabilir. 13-14 bin kişilik kongre alanının bulunduğu bir fuar merkezi için belediye olarak 400 milyon liralık yatırım yaptık. Bu dünyada bir belediyenin yaptığı en büyük yatırım. 2014’ün ilk yarısında hayata geçirilecek” diye konuştu.



Zirvenin ‘Ekonomik Değerlendirme’ başlıklı panelini, Doğan Media İnternational Başkanı Nuri Çolakoğlu yönetti. Oturumda, Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, Vatan Gazetesi Ekonomi Müdürü Ercan İnan ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar konuşmacı olarak yer aldı.



‘Konut almak için uygun zemin var’

Vatan Gazetesi Ekonomi Müdürü Ercan İnan, ev almak için en doğru zamanın olduğunu söyledi. Yurtdışındaki ekonomik konjonktürden önce Türkiye’nin kendi gerçeklerinin konut ihtiyacının zaten bitmeyeceğini gösterdiğini ifade eden İnan, “Türkiye’de 0-14 yaş arası nüfus, toplam nüfusun yüzde 26’sı. Avrupada bu oranın yüzde 20’yi bile bulduğu tek bir ülke yok” dedi. 2013’ün daha iyi bir yıl olacağını belirten İnan, şöyle konuştu: “Türkiye’nin kamu borcunun GSYİH’ye oranı yüzde 36’larda. Orta Vadeli Program’da bu yıl hedef yüzde 35, 2014 için yüzde 34. Avrupa ortalamasının yüzde 90’larda olduğunu düşünürsek, bu kıskanılacak bir seviye. Aralık’ta en düşük enflasyonu yakaladık. 2013’te de enflasyon açısından tehlike olmayacak görünüyor. Hanehalkı borçluluğu korkulacak seviyede değil, 85 milyar liraya ulaşan konut kredisi tutarını GSYİH’ya vurunca yüzde 6.7’lere geliyor. Avrupa’da yüzde 17’lerde. İşsizlik oranındaki iyileşme de konut alabilecek potansiyelin artacağını gösteriyor.”

Gayrimenkulde en büyük tehlikenin KDV olarak görüldüğünü belirten İnan, “Ben sektörde stoklar bittikten sonra bu uygulamanın rafa kalkacağını düşünüyorum. İnşaat büyümenin motoru, böyle bir fonksiyonu büyümeden eksik edeceklerini sanmıyorum. Uygulanırsa yaşam süresi olmaz, yeni proje üretimini olumsuz etkiler. Ancak bugün konut almak için uygun zemin çok net biçimde var.”




GYODER’e patronlar da üye olacak

23 Ocak’ta düzenlenecek GYODER genel kurul ile çok güçlü bir yönetimin geleceğini söyleyen Işık Gökkaya, “GYODER’i bugünkü noktaya biz profesyoneller getirdik. Artık patronlar da üye olacak. Yönetimde TÜSİAD modeline yakın bir yapı oluşacak” dedi.


Türkiye yatırımda 3. sırada 2013 yılı daha iyi geçecek

Zirve kapsamında düzenlenen ‘Ekonomik Değerlendirme’ başlıklı panelinde konuşan Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, “Dünyada gayrimenkul alanında 2 trilyon dolar civarında yatırım yapan Association Of Foreign Investment of Real Estate (AFRE) derneğinin Türkiye’yi yatırım yapılacak ülkeler arasında üçüncü sıraya alması, dışarıda önemli bir fon akımının konut sektörüne akacağını gösteriyor. 2013 yılında faizler de düşük kalacak. Ortalama faiz 6.05’ti, bu rakam 5’e inince 1 puanlık bir düşüş konut kredisi faizlerini de düşürecek, talep artacak. Dolayısıyla bu gelişmeler ışığında 2013 yılında büyümenin konut sektörüne de olumlu yansımasını bekliyorum, daralma olmayacak” değerlendirmesinde bulundu. Dünya konjonktüründe sorunların giderek çözüldüğünü hatırlatan Erçel, “Avrupa yolunu buldu, ABD’nin başkanlık seçimlerinin ardından bütçeyle ilgili durumu düzene sokması bekleniyor. Çin büyümesini yüzde 8’de devam ettirecek. Bu nedenlerle 2013 yılı, 2012’den daha iyi bir yıl olacak” dedi.

Dumankaya: Eski KDV ile satışımız yüzde 50 arttı

Gelişen Kentler Zirvesi’ne konuşmacı olarak katılan Dumankaya İnşaat ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği Ocak ayındaki satışların geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50 artığını belirtti. Eski ruhsatlı projelerin KDV avantajıyla fark yarattığını kaydeden Dumankaya, yeni yatırımlar için de düşük KDV’li bölgeleri inceleyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı