Gazete Vatan Logo

İnşaatçılar darlanırken NEF yeni rekor peşinde

2016’yı 1.2, 2017’yi de 1.5 milyar TL ciro ile kapatan NEF, başlatacağı 6 yeni proje ile 2018’de 2.1 milyar TL’lik ciroya ulaşmayı hedefliyor. NEF’in geçen yılki cirosu sektör 2’ncisinin 2, 3’üncüsünün de 3 katıydı

İnşaatçılar darlanırken NEF yeni rekor peşinde

İnşaat sektöründe bazı lokasyonların ve bazı firmaların oldukça zorlandığı bir dönemde NEF Gayrimenkul, başarılı bir yılı geride bıraktıktan sonra gözünü daha yüksek bir hedefe dikti. 2017’de 1.950 konut satışı ve 1.5 milyar TL ciro gerçekleştiren Nef, bu yıl başlatacağı 6 yeni projenin rüzgarı ile 2.1 milyar liralık ciro hedefliyor.

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, gayrimenkul sektörünün en likit firması olduklarının altını çizerek, “Bizim kasamızda her zaman 300-400 milyon TL nakit olur. 5 milyar TL’lik aktif büyüklükle sektörde açık ara lider konumdayız. Bunun en büyük sebebi şeffaflık ve disiplin. Bu yıl ciro hedefimiz 2.1 milyar TL” dedi. Cumhuriyet tarihinde milyar TL ciroya en hızlı ulaşan firma olduklarını da söyleyen Timur, “2016 yılını 1.2 milyar TL’lik ciro ile tamamlamıştık. 2017 yılında ise 1.950 konut satışı ve 1,5 milyar TL ciro ile üst üste 4’üncü yıl da sektör liderliğimizi koruduk. Capital 500’ün son araştırmasına göre sektör 2’ncisinin 2 katı, sektör 3’üncüsünün de 3 katı ciro elde etmiş durumdayız. 4’üncü senemizde 1 milyar TL’yi bulduk, 6’ncı senemizde 1.5 milyar TL ciro rakamına ulaştık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Teslimat rekoru bizde

2016 ve 2017 yılında toplam 3 bin 850 adet ünitenin teslimini gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Timur, “Son 2 yıldır Türkiye’de en fazla konut teslimi yapan özel şirketiz. Nef Merter projelerinde 1.400, Nef Ataköy’de 1.300, Nef Points projelerinde 800, Nef Kağıthane’de ise 350 ünitenin teslimini gerçekleştirdik. İş GYO ile ortak yürüttüğümüz 2 bin 700 konutluk İnistanbul projemizde de teslimler geçtiğimiz Aralık ayında başladı” ifadelerini kullandı.

EBRD ile ilk proje Sütlüce’de yurt

Geçtiğimiz yıl 120 milyon dolar sermaye ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD ile birlikte kurdukları şirkete de değinen Erden Timur, “EBRD ile geçen sene Londra’da imzaladığımız ortaklık ilk meyvesini vermek üzere. EBRD ile birlikte Nef Sütlüce’de 2’nci Novu projemizi 600 yatak kapasitesiyle 2019 yılında açacağız” dedi. Ortaklı çerçevesinde yüzde 60 konut, yüzde 40 öğrenci rezidansı yapacaklarını kaydeden Timur, “Mesela biz Merter’de ilk öğrenci rezidansını önceki sene devreye aldık. Yüzde 98 doluluğu var. 17 tane üniversiteden öğrenci kalıyor. Fiyatı aylık ortalama 1.400 lira. Bu işte çok iddialıyız” diye konuştu. EBRD ile yurt dışında da projeler yapacaklarını sözlerine ekleyen Timur, EBRD’nin özellikle Doğu Avrupa’ya büyük önem verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hızlı büyüme kabahatleri örttü şimdi düzeltme var

Erden Timur, finansal olarak oldukça başarılı bir yılı geride bıraktıklarının altını çizerken, gayrimenkul sektörüne yönelik de değerlendirmelerde bulundu. Bugün gayrimenkulde, “Şeffaflık” konusunda ciddi bir eksiklik olduğunu belirten Timur, sektörün daha net kurallarla denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Timur, sözlerine şöyle devam etti:

Sektör şeffaf olmalı

“Gayrimenkul üreticileri olarak biz aslında toplumun tasarruflarına talibiz. Dolayısıyla sektördeki disiplinin artması ekonomik ve toplumsal açıdan kritik öneme sahip. Çok daha şeffaf bir sektör olmalı, verinin kesinlikle teyit edildiği bir sistem oluşturmalıyız.” Türkiye’nin konut satış adedine göre Avrupa’da 1’inci, OECD ülkeleri arasında ABD’den sonra 2’nci sırada bulunduğunu ifade eden Timur, “Aslında demografiye göre inanılmaz büyük bir pazar var. Bu büyük pazarı doyurmak gerekiyor. Bu tamamen ihtiyaç eksenli bir pazar. Ama envanter çalışması olmadığı için şurada şu ihtiyaç var diyemiyorsun. İhtiyacı doyurmak için pazar çok hızlı büyüdü. Dolayısıyla bu hızlı büyüme tüm kabahatleri örtüyor. Yoksa daha sürdürülebilir gidilse bu kabahatler olmayacak. Bu anlamda kamunun mutlaka bir envanteri olması gerekiyor. Kamu kullanıcıyı analiz edip, demografi çıkartıp, hangi bölgede ne yapılması gerektiğini belirleyebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kârlı bir sektör değiliz

Bugün sektördeki düşük kârlılık nedeniyle, bankaların gayrimenkul şirketleriyle çalışmak istemediğini ifade eden Erden Timur, “Bugün sektördeki firmaların bilançosunu en fazla bankalar görüyor. Peki bankalar gayrimenkul sektörü ile neden çalışmak istemiyor? Çünkü öyle bir kâr yok… Düşünsenize sektörde hem ciro hem de kâr yüksek olsa, tam tersi bankalar sizin peşinizden koşarlardı. Bugün tam aksine, bankacılarla konuşun, ‘Hangi sektör ile iş yapmak istemezsiniz?’ diye sorun, gayrimenkul sektörünü ilk sırada sayarlar. Bu bilanço şeffaflığıdır. O kârlılık olmadığı için de GYO’larla da iş yapmıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Kandilli’ye 406 konut yapacak

2018’de de toplam 3.4 milyar TL’lik büyüklüğe sahip 6 projenin lansmanını gerçekleştireceklerini ifade eden Erden Timur, projeler hakkında şu bilgileri verdi: “Nef Kandilli’de boğaz manzaralı 70 dönüm arsa üzerinde Emre Arolat’ın çizdiği 406 konutluk bir projemiz olacak (1.5 milyar TL proje büyüklüğü). FIBA ortaklığında yürüttüğümüz Çekmeköy projelerinden 3’üncüsü Nef Koruköy’ü hızlı satış grafiği sayesinde, planlanandan 1.5 sene önce 2018’de satışa çıkaracağız (600 milyon TL proje büyüklüğü). Nef Beylerbeyi ve Nef Nakkaştepe, Anadolu yakasında boğaz manzaralı 2 butik projemiz olacak (250 milyon TL proje büyüklüğü). Nef Gölköy, Nef Yalıkavak’ın ardından 2’nci Bodrum projemiz. Bodrum’un en değerli bölgesi olan CennetKoyu bölgesinde olacak. 44 dönümlük denize sıfır arazi üzerine her biri oturduğu topografyaya özel olarak tasarlanmış 42 müstakil villa yer alacak. Emre Arolat tarafından çizilen projede, arsa üzerindeki 102 çam ağacının hiçbirine dokunulmadan inşaat tamamlanacak (500 milyon TL proje büyüklüğü). Tuzla/ Bayramoğlu bölgesinde denize sıfır toplam 300 dönümlük arsa üzerinde mimari konsepti ile dünya 1’incilik ödülünü alan ilk projemiz Nef Bayramoğlu, 2018’de satışa çıkacak. Bölgede toplam 7 proje gerçekleştirmeyi planlıyoruz (İlk proje büyüklüğü 500 milyon TL).” Bebek’te 68 dönüm arsa üzerinde yer alan Nef Bebeköy’de uzun dönem rezidans kiralamalarının da bu yıl başlayacağını söyleyen Timur, “Nef Bebeköy, Nef Kandilli, Nef Yalıkavak, Nef Gölköy, Nef Beylerbeyi ve Nef Nakkaştepe ile lüks konut segmentine hitap eden Nef Luxury Living markamız ile 6 proje gerçekleştireceğiz” dedi.